Η νεο-οθωμανική Τουρκία και οι προστάτες της

Η νεο-οθωμανική Τουρκία και οι προστάτες της

Η Δύση κλείνει τα μάτια στις βαρβαρότητες Ερντογάν

Λόρια Μαρκίδη

Φαίνεται ότι οι τακτικισμοί του Τούρκου δικτάτορα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφού ανέβαλε προσωρινά τις παράνομες ενέργειες της χώρας του κατά των γειτονικών της χωρών, με εξαίρεση αυτών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενεδύθη το προσωπείον τού ειρηνιστή, που επιδιώκει το διάλογο για επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, χωρίς βεβαίως να διαφοροποιεί τα επεκτατικά του σχέδια, απέφεραν κάποιους καρπούς κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζο Μπάιντεν, με τον Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρέσβης της Αμερικής στην Άγκυρα, James Jeffrey, δήλωσε στο “Ahval” ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν έχουν κοινά συμφέροντα σε θέματα αποτροπής και περιορισμού της απειλής που προέρχεται από το Ιράν, τη Ρωσία και την τρομοκρατία στην περιοχή μας.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που, ενώ κανένα από τα προβλήματα που δηλητηριάζουν τις μεταξύ των δυο χωρών σχέσεις, ιδιαίτερα το θέμα της αγοράς των S-400, δεν επιλύθηκε, θεωρείται πολύ πιθανό να παραμεριστούν προσωρινά, ώστε να εξυπηρετηθούν τα εκατέρωθεν συμφέροντα.

Σημειωτέον ότι μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.

Είναι γεγονός ότι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι του Τούρκου Προέδρου παρουσιάζονται επιφυλακτικοί έναντι του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν παύουν να υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης.

Με εξαίρεση τους Βρετανούς, οι οποίοι όχι μόνο αποτελούν τον πλέον πιστό σύμμαχο της Τουρκίας και διαχρονικό υποστηρικτή των επεκτατικών της βλέψεων, αλλά προσβλέπουν και στη συνεργασία της προς προώθηση και των δικών τους νεο-αποικιακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, που σκόπιμα μεθόδευσε η Τουρκία ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, παρείχε το πρόσχημα, το οποίο διακαώς επιζητούσαν χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, για παραμερισμό του θέματος των κυρώσεων και προώθηση της θετικής ατζέντας προς τον σκοπό ικανοποίησης των απαιτήσεων της Άγκυρας επί σειράν θεμάτων τα οποία επιτακτικά θέτουν οι Τούρκοι επίσημοι.

Τώρα δηλώνουν έτοιμοι και για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Για τις χώρες αυτές αρκεί τα νερά του Αιγαίου να παραμένουν ήρεμα και ας αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ένα ακόμα καυτό καλοκαίρι από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας με τη στρατιωτικοποίηση του κατεχόμενου εδάφους, την παράνομη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, την προώθηση του εποικισμού της Αμμοχώστου και το ξεπούλημα των περιουσιών των νομίμων κατοίκων.

Είναι ευτύχημα που ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, επεσήμανε ενώπιον και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, κ. Άγκελα Μέρκελ, τα συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Για τις χώρες αυτές η τουρκική οικονομία με τα σοβαρά προβλήματα, που από καιρό την κλυδωνίζουν, δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να αφεθεί να καταρρεύσει, γιατί συνακόλουθα καταρρέουν και οι δικές τους οικονομίες λόγω των επενδύσεών τους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τουρκική οικονομία.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ουδόλως αντικατοπτρίζει τις τουρκικές παρανομίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που καταπάτηση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών, περιλαμβανομένων και των Κούρδων, αφήνουν αδιάφορες τις ηγεσίες των χωρών αυτών.

Ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο Τούρκος δικτάτορας, ο οποίος θα εισπράξει πακτωλό χρημάτων, ώστε να δυνηθεί να υλοποιήσει τους παράνομους σχεδιασμούς του και να επιτύχει επανεκλογή του το 2023.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube