Weather Icon

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα και η επιδιωκόμενη “αυτοκτονία” της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα και η επιδιωκόμενη “αυτοκτονία” της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνεχίζεται η άκρως προκλητική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό

ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετείται στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θεωρείται η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τελευταίος, κατά τις συζητήσεις που θα έχει με την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, θα στοχεύσει, μεταξύ άλλων, να προετοιμαστεί το έδαφος για τα όσα αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας, στη διάρκεια της επίσκεψής του.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου θα εξετάσει και τα θέματα τακτικής, που θα υιοθετηθούν σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπό το φως και των όσων έχει συζητήσει ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γκουτέρες εισηγείται, μεταξύ άλλων, τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και η μέχρι σήμερα θέση της τουρκικής πλευράς είναι αρνητική.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η ξεκάθαρη επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και στη συνέχεια να συζητηθεί ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών. Ένα μοντέλο συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, που θα επιτρέπει στην Τουρκία να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρο το νησί. Για να γίνει τούτο εφικτό θα πρέπει να το αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Να αναγνωρίσει, δηλαδή, το ψευδοκράτος. Να «αυτοκτονήσει» δηλαδή. Για να γίνει τούτο εφικτό πρέπει να το ανεχθούν οι Τουρκοκύπριοι. Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό και γι’ αυτό και θα πρέπει να το αξιολογήσουμε και εμείς.

ΕΙΝΑΙ και δική μας ευθύνη οι Τουρκοκύπριοι να συνειδητοποιήσουν πως μια συμφωνία στο Κυπριακό για δυο κράτη δεν τους εξυπηρετεί. Περαιτέρω, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αντιληφθούν πως μια συμφωνία για συνομοσπονδιακό μοντέλο δεν τους συμφέρει καθώς δεν τους διασφαλίζει το μέλλον και προδιαγράφει την εσαεί διαιώνιση του διαχωρισμού. Τούτο προδήλως διασφαλίζει ότι εσαεί θα είναι αιχμάλωτοι της κατοχικής Τουρκίας. Οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να γνωρίζουν και να το συνειδητοποιήσουν πως η λύση δυο κρατών τούς θέτει αμέσως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό, προφανώς, τους καθιστά μονίμως εξαρτώμενους της κατοχικής Τουρκίας.

ΕΙΝΑΙ για εμάς ξεκάθαρο και πρέπει να το αντιληφθούν και να το συνειδητοποιήσουν και οι Τουρκοκύπριοι. Οι επιλογές τους δεν είναι πολλές. Εάν θέλουν τον διαχωρισμό, τον διαρκή έλεγχο από την Τουρκία, τη συνέχιση εν πολλοίς της κατοχής, τότε μπορούν να επιλέξουν τα δυο κράτη. Αλλά θα είναι μέρος της Τουρκίας και πρέπει να το γνωρίζουν. Δεν θα είναι, όπως αναφέρουν συχνά-πυκνά εγκάθετες ηγεσίες τους, «ανεξάρτητο» κράτος.

ΘΑ επαναλάβουμε το εξής: Σε περίπτωση που θα λειτουργήσει μια συμφωνία στη βάση των δυο κρατών, η κατεχόμενη περιοχή θα είναι επαρχία της κατοχικής δύναμης. Και σήμερα έτσι λειτουργεί, αν και προβάλλουν «θεσμούς», οι οποίοι θέλουν να παραπέμψουν σε «κράτος». Αλλά μια λύση δυο κρατών θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα.

ΟΙ Τουρκοκύπριοι ζουν μέσα σε συνθήκες κατοχής και επιβολής από την κατοχική δύναμη. Το μόνιμο δίλημμα είναι το εξής: Είτε θέλουν να συνεχίσουν να ζουν όπως μέχρι τώρα είτε θα επιλέξουν να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου γίνεται για να ενισχυθεί η πολιτική του διαχωρισμού και γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους.

Η Θέση του “Φ”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube