Weather Icon

Η Αρμενία απαντά στις απειλές του Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία απαντά στις απειλές του Αζερμπαϊτζάν

Το Γραφείο Πληροφοριών και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας απάντησε σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Armenpress.

Ερώτηση: Χθες, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν έκανε ένα σχόλιο που περιείχε εδαφικές και ιστορικές αξιώσεις κατά της Αρμενίας. Πώς αξιολογείτε τέτοιες απαιτήσεις;

Απάντηση: προτάθωντας αβάσιμες εδαφικές και ιστορικές αξιώσεις κατά της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν, αφενός, προσπαθεί να απομακρύνει τη σύγκρουση στο Καραμπάχ από τη διεθνή ατζέντα και, αφετέρου, να δημιουργήσει νέες απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει μια τέτοια ψευδή ατζέντα, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν δεν αποφεύγει να παραποιήσει στην τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου. Με βάση τη λογική της Αζερικής ερμηνείας του προαναφερθέντος εγγράφου σχετικά με την επιστροφή των απελαθέντων, οι Αρμένιοι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στο Ναχιτσεβάν, στο Γκαντζάκ, στο Μπακού, στο Σουμγκάιτ, σε άλλα εδάφη που εκδιωγμένους Αρμένιους του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν. Όσον αφορά τα ιστορικά αιτήματα που έγιναν στην Αρμενία από τον επίσημο εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, είναι δύσκολο για εμάς να κατανοήσουμε τα κριτήρια για τον «ιστορικό» ορισμό του Αζερμπαϊτζάν. Πρέπει να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η ιστορία δεν μπορεί ποτέ να είναι το ισχυρό σημείο μιας χώρας, η γεωγραφική και πολιτική ονομασία της οποίας έχει ιστορία αιώνων, ενώ η ονομασίας του Αζερμπαϊτζάν είναι ακόμη νεότερο από την ιστορία της Αρμενίας.

Οι προσπάθειες της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν να εδραιώσει και να διατηρήσει διαρκή εχθρότητα μεταξύ του αρμενικού και του αζερικού λαού αποτελούν συνεχή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Πριν κατηγορήσει την Αρμενία για ρατσισμό, το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα τι έννοια έχει το «πάρκο τρόπαιων» του Μπακού, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επαίσχυντο «μνημείο» ρατσισμού και μίσους. Η Αρμενία θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την υλοποίηση του δικαιώματος του λαού του Αρτσάχ στην αυτοδιάθεση, την απελευθέρωση των εδαφών του Αρτσάχ από την αζερική κατοχή, που έχουν υποστεί εθνοκάθαρση και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιστροφή του αρμενικού πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές στο πλαίσιο της τριμερής δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου. Μόνο η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας του Καραμπάχ υπό τη συμπροεδρία της Ομάδας του ΟΑΣΕ του Μινσκ μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube