Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ρωσία 2 Ιουλίου 2021

Γεμίζει πλοία ο Εύξεινος Πόντος: Η κλιμάκωση εντάσεων με τη Ρωσία και… τα χακαρισμένα στίγματα πλοίων

Γεμίζει πλοία ο Εύξεινος Πόντος: Η κλιμάκωση εντάσεων με τη Ρωσία και… τα χακαρισμένα στίγματα πλοίων

Θερμαίνεται ο Εύξεινος Πόντος, αποφασισμένη φαίνεται η Ρωσία

Το ΝΑΤΟ αποσταθεροποιεί σκόπιμα την κατάσταση στα σύνορα της Ρωσίας με τις στρατιωτικές ασκήσεις Sea Breeze 2021, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη. 

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 χωρών και 5.000 στρατιωτικών, αυτές οι ασκήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “φιλικές” ή να θεωρηθούν τακτικές ασκήσεις, αλλά είναι σαφώς πολιτικά καθοδηγούμενες, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα σε εβδομαδιαία ενημέρωση. 

“Ο χώρος του Ευξείνου Πόντου μεταμορφώνεται συνεχώς από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της από έναν τομέα συνεργασίας σε έναν χώρο βίαιης αντιπαράθεσης”, είπε. 

Οι ασκήσεις Sea Breeze, υπό την ηγεσία της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθούν μια αύξηση των εντάσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας μετά το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας με τις προειδοποιητικές βολές της Ρωσίας προς ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο που έπλεε στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας.

Κατά τη συζήτηση των πρόσφατων περιστατικών στον Εύξεινο Πόντο με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender και την ολλανδική φρεγάτα HNLMS Evertsen, η Ζαχάροβα εξήγησε ότι αυτές οι δραστηριότητες ήταν σαφώς συντονισμένες: “Αυτό καταδεικνύει την επιθετική πορεία του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Το μπλοκ του Βόρειου Ατλαντικού αποσταθεροποιεί σκόπιμα την κατάσταση κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων μας και αυξάνει τον κίνδυνο ένοπλων συμβάντων”, είπε. 

Ο ρωσικός στόλος τυο Ευξείνου Πόντου αποκάλυψε σε δήλωση την Πέμπτη ότι τα πολεμικά του πλοία πραγματοποίησαν άσκηση με πραγματικά πυρά στον Εύξεινο Πόντο. 

Σε άλλα σχόλια, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι παρακολουθεί μια ιταλική φρεγάτα μετά την είσοδό της στον Εύξεινο Πόντο την Πέμπτη, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 

Η ναυαρχίδα της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας 2 του ΝΑΤΟ μπήκε στον Εύξεινο Πόντο την Πέμπτη με δύο ακόμη πολεμικά πλοία συμμαχίας που πρόκειται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις Sea Breeze που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.

Η φρεγάτα ITS Virginio Fasan (F 591) πέρασε από το Βόσπορο με κατεύθυνση προς τον Εύξεινο Πόντο με μια τουρκική φρεγάτα και θα ενταχθεί με ένα ρουμανικό πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με εκπροσώπους πλοίων στην Τουρκία.

“Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της στον Εύξεινο Πόντο, και μετά την ένωση με τα TCG Barbaros και ROS Regina Maria, η SNMG2 θα συμμετάσχει στην άσκηση Sea Breeze”, αποκαλύπτει μια δήλωση από το ΝΑΤΟ.

Μέχρι σήμερα, τα πλοία του ΝΑΤΟ που έχουν εισέλθει στον Εύξεινο Πόντο είναι τα USS Laboon (DDG-58) και USS Ross (DDG-71), το γαλλικό πλοίο υποστήριξης καταδύσεων FS Alizé A645, το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender (D63), το περιπολικό HMS Trent (P224) και η ολλανδική φρεγάτα HNLMS Evertsen (F805).

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, εικόνες που έδειχναν ρωσικά μαχητικά που πετούσαν πάνω από το HNLMS Evertsen στον Εύξεινο Πόντο κυκλοφόρησαν από το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας. Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ank Bijleveld-Schouten χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες εναντίον του Evertsen “ανεύθυνες”.

“Η Έβερτσεν έχει κάθε δικαίωμα να πλεύσει εκεί”, δήλωσε η Bijleveld-Schouten, σύμφωνα με το SkyNews. “Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό το είδος επιθετικής πράξης, η οποία επίσης αυξάνει άσκοπα την πιθανότητα ατυχημάτων”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε για τα περιστατικά σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η πρόθεση των συμμαχικών πλοίων στον Εύξεινο Πόντο ήταν να βοηθήσει στη δημιουργία βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, σύμφωνα με όσα αναμετέδωσε το BBC. “Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν αυτήν τη σύγκρουση: Θα αγωνιζόμασταν για τη δική μας επικράτεια. Δεν ταξιδέψαμε χιλιάδες μίλια για να φτάσουμε στα σύνορά τους, αυτοί το έκαναν”, είπε.

Οι ασκήσεις και η ρωσική ανταπόκριση έρχονται μετά και από ένα ακόμα ανησυχητικό γεγονός: Άγνωστοι έχουν παραποιήσει τα ίχνη του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (AIS) για τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ για να τα δείξουν κοντά στη ρωσική επικράτεια της Κριμαίας. Το USNI News ανέφερε ότι τα ίχνη του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (AIS) των  Defender  και Evertsen παραποιήθηκαν στις 18 Ιουνίου για να δείξουν τα πολεμικά πλοία κοντά στη ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, ενώ ένα στίγμα για το USS Ross (DDG-71) παραποιήθηκε στις 29 Ιουνίου ώστε να το δείξει περίπου 5 μίλια από την ακτή της Κριμαίας.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube