Weather Icon

Έτοιμο να «σχίσει» τους αιθέρες το πρώτο ελληνικό Rafale – Θαλάσσια «παγίδα» για τους Τούρκους οι νέες φρεγάτες του Στόλου

Έτοιμο να «σχίσει» τους αιθέρες το πρώτο ελληνικό Rafale – Θαλάσσια «παγίδα» για τους Τούρκους οι νέες φρεγάτες του Στόλου

Την Τρίτη 20 Ιουλίου αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται στην αεροπορική βάση Merignac στο Bordeaux προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τεχνική διαδικασία παραλαβής του πρώτου Ελληνικού Rafale.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραχώρησε  συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα», μιλώντας για μια σειρά επίκαιρων και κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως οι φρεγάτες, την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και την πορεία της χώρας στον άξονα συμμαχιών και στρατηγικών συνεργασιών που έχει διαμορφώσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Ο ΥΕΘΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ελληνοαμερικανικών συνεργασία, για τις φρεγάτες που αναμένεται να αποκτήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για τα μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς τύπου Rafale που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας περί καθυστερήσεων, έπειτα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ελληνικών drones, καθώς επίσης έδωσε «απάντηση» στην κριτική που του ασκήθηκε για τα Rafale.

Η ώρα των Rafale

Η μεγάλη στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία φτάνει μόλις δέκα μήνες έπειτα από την ανακοίνωση της απόκτησης των Γαλλικών «ριπών ανέμου» από την HAF. Την Τρίτη 20 Ιουλίου αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται στην αεροπορική βάση Merignac στο Bordeaux προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τεχνική διαδικασία παραλαβής του πρώτου Ελληνικού Rafale. Ουσιαστικά το κλιμάκιο της HAF το οποίο θα μεταβεί στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο το μαχητικό για να διαπιστώσει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault το παραδίδει στα Ελληνικά «φτερά» όπως συμφωνήθηκε το περασμένο διάστημα. Πρόκειται για διαδικασία η οποία τηρείται κάθε φορά που η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει ένα νέο αεροσκάφος είτε πρόκειται για καινούργιο είτε για μεταχειρισμένο όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το διθέσιο μαχητικό το οποίο άνηκε στην Armee De L’Air είχε περάσει τους τελευταίους μήνες στην κατασκευάστρια Dassault η οποία και προχώρησε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους στα συστήματα του αεροσκάφους από τους κινητήρες και τα δομικά στοιχεία έως τα ηλεκτρονικά προκειμένου να παραδοθεί σε άριστη κατάσταση στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το Rafale από την ερχόμενη Τρίτη θα έχει νέο Σειριακό αριθμό και θα ενταχθεί επίσημα στον αεροπορικό Στόλο της HAF και στην 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι». Την πρώτη Μοίρα Rafale η οποία έως τώρα διέθετε μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM.

Aυτή θα είναι και η πρώτη πράξη μιας ιστορικής για την Πολεμική Αεροπορία ημέρας όμως η επίσημη τελετή η οποία θα σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ θα πραγματοποιηθεί την επόμενη στις 21 στο Μerignac. Εκεί θα μεταβεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μαζί του στην ημέρα ορόσημο για την HAF θα βρίσκονται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και φυσικά ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Το πρώτο ‘’γεράκι’’ της HAF είχε άλλωστε βρεθεί τους προηγούμενους μήνες στη Γαλλία και συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο στο Mont De Marsan και είχε πετάξει με το νέο απόκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Παρόντες στην αεροπορική βάση του Merignac θα είναι και οι Έλληνες ιπτάμενοι οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε Γαλλικό έδαφος και εκπαιδεύονται εντατικά στα Rafale. Tόσο οι πρώτοι τέσσερις οι οποίοι ήδη πετούν τις Γαλλικές ‘’ριπές ανέμου’’ όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη ομάδα και σε λίγες εβδομάδες αναμένεται και αυτοί να βρεθούν μέσα στα κόκπιτ των Rafale στους Γαλλικούς ουρανούς.

Το πρώτο διθέσιο Rafale της HAF αναμένεται να πραγματοποιήσει στο Merignac την πρώτη του επίσημη πτήση βαμμένο στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας με αμιγώς Ελληνικό πλήρωμα, δηλαδή δύο Έλληνες ιπτάμενους μέσα στο κόκπιτ. Και οι πτήσεις του αεροσκάφους με τους ιπτάμενους της HAF θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες όπως και με κάθε Rafale το οποίο θα παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία έως τα τέλη του 2021. Τότε η πρώτη τετράδα ή εξάδα Rafale θα πετάξει μαζί για την Ελλάδα και για την 114 Πτέρυγα Μάχης. Την ‘’φωλιά’’ των Game Changer μαχητικών που θα δώσουν στην Πολεμική Αεροπορία τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκική.

«Τρέχει» το ζήτημα των φρεγατών

Το πρόγραμμα ενίσχυσης του Ελληνικού Στόλου είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν αφορά μια συμφωνία ύψους 5 δις για τέσσερις καινούργιες φρεγάτες, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και ενδεχομένως απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων. Όσο προχωρούν οι συζητήσεις με τους «μνηστήρες» και τίθενται επί τάπητος οι ανάγκες του Στόλου για τα επόμενα χρόνια τόσο πιο έντονα αναδεικνύεται η ανάγκη για συνολική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε τέσσερις καινούργιες μεγάλες Μονάδες επιφανείας.

Και μόνο το γεγονός ότι στην καλύτερη περίπτωση το πρώτο καινούργιο πλοίο εάν αύριο «κλειδώσει» η συμφωνία θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025, ενώ θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια μέχρι να παραδοθεί και το τέταρτο αρκεί. Οι εννιά φρεγάτες S, οι οποίες αποτελούν τον κύριο κορμό των μεγάλων Μονάδων επιφανείας θα έχουν φτάσει τα πενήντα και πλέον χρόνια υπηρεσίας. Παρά την εξαιρετικά καλή κατάσταση στην οποία τις διατηρούν τα στελέχη του ΠΝ θεωρείται αδύνατο να συνεχίσουν να προσφέρουν. Ακόμα και αν παραμείνουν αξιόπλοες πρόκειται για πλοία με τεχνολογία δεκαετίας 70’ τα οποία στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών περιορίζονται εξαιρετικά οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Ήδη σχεδόν όλοι οι μνηστήρες δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν νέες προσφορές για μεγαλύτερο αριθμό καινούργιων Μονάδων με τους Ολλανδούς για παράδειγμα να έχουν προτείνει στο ‘’πακέτο’’ μαζί με τις φρεγάτες SIGMA 11515 και τις κορβέτες 10515, ενώ και οι Γάλλοι παρουσιάζουν πλέον τις κορβέτες Gowind ως συμπληρωματική λύση μαζί με τις φρεγάτες Belhara. Την ώρα που αναμένεται και η Αμερικανική πρόταση η οποία εκτός από τις καινούργιες HF2(MMSC) φαίνεται ότι θα υποστηριχθεί από μεταχειρισμένα πλοία του US NAVYείτε πρόκειται για τα καταδρομικά Ticonderoga είτε για άλλες Μονάδες επιφανείας.Με τους Άγγλους της Babcock να ‘’ποντάρουν’’ ως υποστήριξη στην Arrowhead 140 στον μεγάλο αριθμό Type 23, τις οποίες αναμένεται σταδιακά να αποσύρει το Βασιλικό Ναυτικό.

Ήδη πάντως στο Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης τα οποία προσφέρονται ή ενδιαφέρουν. Τόσο εξαιτίας του χρονοδιαγράμματος παράδοσης και του κόστους απόκτησης-συντήρησης όσο κυρίως εξαιτίας της ανάγκης για λύση μακράς προοπτικής και ομοιογένειας. Έτσι δεν αποκλείεται τελικά να αποφασιστεί μόνο η απόκτηση καινούργιων Μονάδων σε μια συμφωνία ‘’πακέτο’’ η οποία θα προβλέπει πολύ περισσότερα πλοία από τις τέσσερις καινούργιες φρεγάτες. Ειδικά αν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα Ελληνικά ναυπηγεία. Και τότε ο στόχος θα είναι η κατασκευή όλων των Μονάδων από Ελληνικά χέρια.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube