REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , Κίνα 28 Ιουλίου 2021

Επίσημη αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επισκέφθηκε το Πεκίνο

Επίσημη αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επισκέφθηκε το Πεκίνο

Μετά τη Ρωσία και η Κίνα απλώνει τα “χέρια” της στο Αφγανιστάν

Μια αντιπροσωπεία ανώτατου επιπέδου των Ταλιμπάν που επισκέφθηκε την Κίνα διαβεβαίωσε το Πεκίνο ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το Αφγανιστάν ως βάση για συνωμοσία εναντίον μιας άλλης χώρας, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος των ανταρτών.

Η αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κίνα για συνομιλίες με αξιωματούχους του Πεκίνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μωάμεθ Ναϊέμ στο AFP, καθώς οι αντάρτες συνεχίζουν μια εκτεταμένη επίθεση σε ολόκληρο το Αφγανιστάν – συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στα κοινά σύνορά τους.

Τα σύνορά τους είναι μόλις 76 χιλιόμετρα (47 μίλια) – και σε ένα απότομο μεγάλο υψόμετρο χωρίς οδική διέλευση – αλλά το Πεκίνο φοβάται ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για τους αυτονομιστές Ουιγούρους στο Σιντζιάνγκ.

“Το Ισλαμικό Εμιράτο διαβεβαίωσε την Κίνα ότι το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά της ασφάλειας οποιασδήποτε χώρας”, δήλωσε ο Naeem.

«Υποσχέθηκαν (η Κίνα) να μην παρέμβουν στις υποθέσεις του Αφγανιστάν, αλλά αντίθετα να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων και να φέρουν ειρήνη».

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν εντείνει τη διεθνή διπλωματία τους τους τελευταίους μήνες, ζητώντας παγκόσμια αναγνώριση, αφού ελπίζουν να επιστρέψουν στην εξουσία της χώρας.

Έχουν σημειώσει σαρωτικές προόδους σε ολόκληρο το Αφγανιστάν από τον Μάιο, όταν οι ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ξεκίνησαν το τελευταίο στάδιο της απόσυρσής τους από τη χώρα, που πρόκειται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Το Πεκίνο φιλοξένησε αντιπροσωπεία Ταλιμπάν το 2019, αλλά οι διασυνδέσεις και επαφές με τους αντάρτες εκτείνονται περισσότερο μέσω του Πακιστάν.

Οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο και οι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν έχουν ελάχιστη κοινή ιδεολογία, αλλά οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο ρεαλισμός θα μπορούσε οδηγήσει τις δύο πλευρές να αναζητήσουν κοινά και αμοιβαία προσωπικά συμφέροντα.

Για το Πεκίνο, μια σταθερή και συνεργατική διοίκηση στην Καμπούλ θα ανοίξει το δρόμο για την επέκταση της πρωτοβουλίας Belt and Road στο Αφγανιστάν και μέσω των δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας.

Οι Ταλιμπάν, εν τω μεταξύ, θα θεωρούσαν την Κίνα μια κρίσιμη πηγή επενδύσεων και οικονομικής υποστήριξης.

“Η Κίνα μπορεί να κάνει συμφωνία με τους Ταλιμπάν … αλλά εξακολουθούν να βρίσκουν τη θρησκευτική ατζέντα και τα κίνητρα των Ταλιμπάν εγγενώς ενοχλητικά”, δήλωσε ο Andrew Small, συγγραφέας του “Άξονας Κίνας-Πακιστάν” στο AFP νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Ποτέ δεν ήταν σίγουροι πόσο πρόθυμοι ή ικανοί είναι πραγματικά οι Ταλιμπάν να επιβάλουν συμφωνίες σε θέματα όπως η φιλοξενία μαχητών Ουιγούρων».

Η επέλαση των Ταλιμπάν συνεχίζεται με επιτυχία, με τους αντάρτες να καταλαμβάνουν δεκάδες συνοικίες, πόλεις και διαβάσεις στα σύνορα και να περικυκλώνουν αρκετές επαρχιακές πρωτεύουσες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει ορισμένες αγροτικές περιοχές χωρίς μάχη, αλλά σκάβουν οχυρές θέσεις για να υπερασπιστούν τις πρωτεύουσες των επαρχιών, ακόμη και όταν οι αντάρτες σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τις πόλεις.

Ομάδες υπεράπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι διέπραξαν θηριωδίες σε εδάφη υπό τον έλεγχό τους, συμπεριλαμβανομένης της παραμεθόριας πόλης Σπιν Μπολντάκ, όπου οι Αφγανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τους Ταλιμπάν μαχητές για τη δολοφονία περίπου 100 αμάχων.

Η εννεαμελής ομάδα των Ταλιμπάν στην Κίνα καθοδηγείται από τον Μουλά Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, συνιδρυτή του σκληρού κινήματος.

Πηγή: france24.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube