Weather Icon

Εισβολή 1974 – Ανατριχιαστική μαρτυρία Ελληνοκύπριου: «Βρέθηκα αιχμάλωτος στα Άδανα – Ήμουν μόλις 17 ετών – Ακόμα απορώ πώς έζησα»

Εισβολή 1974 – Ανατριχιαστική μαρτυρία Ελληνοκύπριου: «Βρέθηκα αιχμάλωτος στα Άδανα – Ήμουν μόλις 17 ετών – Ακόμα απορώ πώς έζησα»

Μέχρι το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου, ήμασταν Ελεύθεροι. Ελεύθεροι όμως από τις άσχημες αναμνήσεις δεν είμαστε ακόμη και τώρα 47 χρόνια μετά.

Μητέρα, γύρω ἀπ᾽ τὰ σπίτια μας στρατοπέδευσε ἡ Ἀσία
γύρω ἀπ᾽ τὰ σπίτια μας ἀλαλάζει ἔξαλλη ἡ Ἀσία,
γαυριᾶ ἔξαλλη ἡ Ἀσία,
τὶ ἄλλο νὰ σοῦ πῶ; (Μόντης)

Ωρα 5:30. Οι σειρήνες της επετείου, ήχησαν για 47η χρονιά στη Μεγαλόνησο. Το πρωινό μουδιασμένο όπως εκείνο του 1974, που «έβρεχε» αλεξιπτωτιστές στις αυλές των Κυπρίων. Η Τουρκία εμμένει άλλη μια φορά στις προκλήσεις της.  Άλλωστε του τούρκου όταν δεν του πάει καλά η δουλειά στο παζάρι, προσπαθεί να δείξει υπεροχή συνεχίζοντας τα σχέδια του.

Ερντογάν, Μπαχτσελί και Τατάρ ετοιμάζονται για τη φιέστα στα Κατεχόμενα, θα αξιοποιήσουν την επέτειο του «Αττίλα» για να προβάλουν  τις ακραίες τους θέσεις και τα φρικτά τους σχέδια. Η αντιπολίτευση της ψευτοβουλής αρνείται να συμμετέχει στην συνεδρίαση, κατεβαίνοντας στους δρόμους της Αμμοχώστου και της Κατεχόμενης Λευκωσίας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στις προθέσεις τους.

Τα δημοσιεύματα οργιάζουν… Προκλητικός και ο Τατάρ, Ο πρόεδρος του ψευδευκράτους κρύβει ελληνικές επιγραφές λίγο πριν την φιέστα. Γιατί κύριε Τατάρ; Γιατί ξεχνάς την καταγωγή σου, γιατί ξεχνάς την ιστορία σου; Γιατί αρνείσαι ότι είσαι απόγονος βίαια εξισλαμισθέντων χριστιανών;

Ελεύθερη Κύπρος – 20 Ιουλίου 2021

Είναι δύσκολο να αποτινάξεις από την μνήμη σου τα όσα έγιναν εκείνο τον Ιούλιο του 1974. Οι μνήμες δεν ξεθωριάζουν εύκολα όταν μόλις στα 17 σου χρόνια – αμούστακο αγόρι ακόμα – βρίσκεσαι αιχμάλωτος στα Αδανα της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Πανάου, γεννήθηκε στο χωριό Άσσια της κατεχόμενης Κύπρου. Θυμάται  έντονα τις 40 μέρες αιχμαλωσίας του. Την μεταφορά του στα Άδανα της Τουρκίας, την σκληρή αντιμετώπιση των τούρκων και την απελευθέρωση, που φάνταζε απίθανη με τον πέρασμα των ημερών. Ο Κυριάκος θυμάται και μοιράζεται με τους αναγνώστες του Newpost, αυτές τις 40 φρικτές μέρες που έζησε στα χέρια των Τούρκων.

Μητέρα, οἱ δρόμοι μας γέμισαν
γυναῖκες ποὺ κρατᾶν καὶ μᾶς δείχνουν
τὶς φωτογραφίες τῶν ἀγνοουμένων τους
καὶ μᾶς ρωτᾶν ἂν τοὺς εἴδαμε,
Κ᾽ ἐμεῖς δὲν ἔχουμε ἀπάντηση
καὶ τοὺς λέμε ψέματα
τοὺς λέμε ναὶ οἱ αἰχμάλωτοι ποὺ γύρισαν
εἶδαν πολλοὺς στὴν Ἀντίγιαμα καὶ στ᾽ Ἄδανα» Μόντης

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube