Weather Icon

Είναι καιρός για μονομερείς αποφάσεις από την ελληνική πλευρά στο Κυπριακό

Είναι καιρός για μονομερείς αποφάσεις από την ελληνική πλευρά στο Κυπριακό

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ενώπιον νέων δεδομένων στο Κυπριακό

 Η Θέση του “Φ”   

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ κινήσεις συνιστούν σοβαρή επιδείνωση και εδραίωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα. Η υλοποίηση του σταδιακού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αποτελεί μέρος της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας. Αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα για το Κυπριακό και τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας.

Η κατοχική Τουρκία έχει επιλέξει την οδό της επιβολής αξιοποιώντας για μια ακόμη φορά τη στρατιωτική της ισχύ. Αξιοποιώντας για μια ακόμη φορά την ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Η ανεκτικότητα, η πολιτική του κατευνασμού, έχει αποθρασύνει τον Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει ανενόχλητος την εφαρμογή των σχεδιασμών του. Σχέδια, τα οποία προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή και απειλούν στην ειρήνη. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ενώπιον νέων δεδομένων. Βρισκόμαστε ενώπιον νέων τετελεσμένων και καλούμαστε να τα ανατρέψουμε. Είναι προφανές πως η λήψη μονομερών κι άλλων μέτρων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μονόδρομος. Αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα και όχι μικρά βήματα και προπαντός να μην περιμένουμε μόνο από τους τρίτους να βοηθήσουν. Έχουμε, δυστυχώς, κακή εμπειρία από την τακτική να στηρίζουμε όλες μας τις ελπίδες στην ενεργοποίηση του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα. Έχουμε παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι άλλων δυνάμεων να αποτρέψουν τον Ερντογάν από το να προχωρήσει σε ένα ακόμη βήμα στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Προσπάθειες ομολογουμένως έγιναν αλλά δεν απέδωσαν. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε την ένταση των διαβημάτων/ παρεμβάσεων, αυτό που αξιολογούμε είναι το αποτελέσματα. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλες οι κινήσεις και ενέργειες. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ο καθένας. 

ΣΕ ό,τι αφορά τα μονομερή μέτρα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν οι όποιες επαφές με το κατοχικό καθεστώς. Θα πρέπει, όπως έχει αναφερθεί και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση του ”Φ”, να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία να αφαιρέσει τα διαβατήρια, τις ταυτότητες, από όσους με τις πράξεις και ενέργειές τους υπονομεύουν το κράτος μας. Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλα, που συνδέονται με την εμπλοκή και τρίτων. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν και ενισχυθούν οι επαφές με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και με τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες στέκονται απέναντι από την κατοχική δύναμη. Είναι καιρός να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους Τουρκοκύπριους, η οποία να στηρίζεται στη δημιουργία ενός μετώπου ανατροπής των κατοχικών δεδομένων. 

ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, σαφές πως θα πρέπει να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες. Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη. Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πριν και μετά τις τουρκικές ανακοινώσεις. Είναι θέση μας, πως θα πρέπει να προκαλούμε συνεχώς κόστος στην κατοχική Τουρκία. Να προκαλούμε με τη στάση μας κρίσεις, για παράδειγμα στην Ε.Ε. μέχρι να λάβουν μέτρα, κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν. Δεν θα πρέπει να στηρίζουμε, για παράδειγμα, αποφάσεις για κυρώσεις τρίτων χωρών μέχρι παρόμοια μέτρα να υιοθετούνται και κατά της κατοχικής δύναμης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, σπεύδουν να επιβάλουν κυρώσεις σε διάφορα κράτη, αλλά αποφεύγουν να ασχοληθούν σοβαρά με τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης σε βάρος ενός κράτους-μέλους. Συνεπώς, δεν θα συναινούμε σε καμία απόφαση για μέτρα σε βάρος άλλων κρατών, μέχρι να γίνει το ίδιο με την Τουρκία. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube