Weather Icon

Δεξαμενισμοί

Δεξαμενισμοί

Του Κώστα Κόλμερ

Επί μία 50ετία , ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος διεθνώς , το ακαταμάχητο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικόν (*) και οι άξιοι ναυπηγοί μας στερήθησαν της δυνατότητος να «δεξαμενισθούν» σε εγχώρια ναυπηγική  κλίνη που υπήρχε από τη δεκαετία του ’60 : Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΝΑ) που ίδρυσε ο Σταύρος Νιάρχος. -Όχι άλλο πια! Χάρις στο  ιδιωτικό, εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα ΝΣ θα ξαναλειτουργήσουν και στις δύο ναυπηγικές τους κλίνες θα δεξαμενισθούν  ποντοπόρα, πολεμικά πλοία και κατασκευές, που μέχρι τώρα κατευθύνοντο στο εξωτερικό – ακόμη και στα ναυπηγία του προαιώνιου εχθρού.

Τα ΝΣ ανέλαβε ο πλοιοκτήτης Γεώργιος Προκοπίου πλειοδοτήσας  σ’ ένα δημόσιο διαγωνισμό που προηγουμένως είχε κηρυχθεί άκυρος, διπλασιάζοντας το τίμημα (62,5 εκατ. ευρώ), οπότε να λείψει η γκρίνια του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των ΝΑ θα χρειασθούν επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ περίπου, την προσεχή 5ετία αλλά η εργασία ανασυστάσεως της μεγαλυτέρας ναυπηγικής κλίνης της Μεσογείου πρέπει ν’ αρχίσει πάραυτα. Τα Ελληνικά υποβρύχια περιμένουν πρώτα να εξυπηρετηθούν.

Τα νέα ΝΣ θα επιδοθούν πρωτίστως σε επισκευές πλοίων και αργότερα σε νέες κατασκευές. Οι ωφέλειες όμως της επαναλειτουργίας  υπό Ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς θα είναι άμεσες: Θ’ ανακοπεί η επέκταση της Κινεζικής κρατικής εταιρίας ΚΟΣΚΟ προς δυσμάς της (Πέραμα, Ελευσίνα), θα κοπάσει μία μεγάλη ανησυχία από την ναυπήγηση 6 Τουρκικών υποβρυχίων στη Γερμανία, που απειλούν ν’ ανατρέψουν την Ελληνική υπεροχή στο Αιγαίον και στην ανατολική Μεσόγειο και θα σιγήσουν τις σειρήνες των εργατοπατέρων, που άλλως θα καταδικασθούν στην Ελληνική κοινή γνώμη για φατριασμό.

Οι σύμμαχοι μας Αμερικανοί θα ηρεμήσουν  στην Αλεξανδρούπολη, οι άσπονδοι «εταίροι» μας θα σκυλιάσουν άλλη μια φορά από τα πρωτεία των Ελλήνων εφοπλιστών και τα όνειρα περί «Γαλάζιας πατρίδας» του ερημικού χαλίφη θα γίνουν… ονειρώξεις «χειμερινής» νυκτός.

Κρίσιμο θέμα είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεως των διαφόρων χρήσεων  διότι εκεί μέσα κρύπτονται πολλοί …διάολοι: από το ΥΠΠΟΛ έως τους  υπαλλήλους του Περισσού.

Όπως όμως το ΣτΕ, με μία ανιστόρητο απόφαση επέτρεψε «μετακίνηση των αρχαιοτήτων» του σταθμού Βενιζέλου του Μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης , έτσι εν προκειμένω να μεταφερθούν αν προκύψουν «ευρήματα» στη περιοχή των ΝΑ, διά δε τις γραφειοκρατικές νάρκες ν’ ακολουθήσει υποχρεωτική …ναρκαποπομπή , αφού τα ΝΑ αγοράσθησαν «ελεύθερα υποχρεώσεων» συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών κλπ. (170 εκατ. ευρώ) που μπορούν να ικανοποιηθούν εν μέρει  από το τίμημα.

(*) Το ένδοξο Βρετανικό ναυτικό έσχεν μία ήττα, της Γιουτλάνδης. Το Ελληνικό ποτέ!  

energia
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube