Weather Icon

Δεύτερη σύγκρουση ΗΠΑ – Αγγλίας στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Δεύτερη σύγκρουση ΗΠΑ – Αγγλίας στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Για δεύτερη φορά το πρωτοφανές στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Δεύτερη απόπειρα των Βρετανών για να περάσουν μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «προβληματικές αναφορές» για το Κυπριακό, βρήκε απέναντί της τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν και σ’ αυτή την περίπτωση ισχυρό εμπόδιο στις βρετανικές μεθοδεύσεις, γεγονός που σημειώνεται με ικανοποίηση από τη Λευκωσία, λαμβανομένου υπόψη ότι στο παρελθόν ΗΠΑ-Βρετανία αποτελούσαν κοινό μπλοκ στα θέματα Κυπριακού. 

Στις βρετανικές κινήσεις αντέδρασαν έντονα και τα άλλα μόνιμα μέλη, Κίνα, Ρωσία και Γαλλία, ενώ υποστηρικτικά κινήθηκαν και άλλες χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδία, η Ιρλανδία και η Εσθονία. 

Έντονο παρασκήνιο υπήρξε για το περιεχόμενο της παραγράφου που αναφέρεται στη βάση λύσης του Κυπριακού. Η Βρετανία επιχείρησε και σ’ αυτή την περίπτωση να περάσει «προβληματικές αναφορές» κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ιρλανδία, Μεξικό και Εσθονία, απαίτησαν όπως το λεκτικό στην παράγραφο που αναφέρεται στη μορφή λύσης του Κυπριακού να είναι το ίδιο με εκείνο που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Γενάρη σε ανάλογες διαβουλεύσεις. 

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 του προοιμίου, όπου δόθηκε και η μεγαλύτερη μάχη, αρχικά αφαιρέθηκε μία αναφορά που προσδιόριζε ότι το κοινό έδαφος που αναζητείται είναι «για την αντιμετώπιση ανησυχιών και των δύο πλευρών».

Σοβαρότερη, ωστόσο, ήταν η αφαίρεση από την ουρά της παραγράφου, φράσης που πρόσθεσε η Βρετανία, η οποία στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα», συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991, πρόσθεσε φράση που αναφέρει ότι αυτές οι παράμετροι είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις.

Στο δεύτερο προσχέδιο η συγκεκριμένη φράση είχε διατυπωθεί ως εξής: «Σημειώνοντας ότι αυτές οι παράμετροι προσθέτουν ένα καθαρό πλαίσιο για ένα εύρος διευθετήσεων».

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες μας και σ’ ό,τι αφορά την παράγραφο για την Αμμόχωστο. Απαίτησαν να συμπεριληφθούν οι πολύ σαφείς αναφορές της Προεδρικής Δήλωσης που είχε υιοθετηθεί την περασμένη εβδομάδα. Μια δήλωση για την οποία οι Βρετανοί εργάστηκαν και πάλι κατά τρόπο αρνητικό, προκαλώντας αντιδράσεις. Μέσα από το ψήφισμα επιχείρησαν να ακυρώσουν την Προεδρική Δήλωση χωρίς και πάλι να τα καταφέρουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube