REAL TIME |

Weather Icon

DCS Delphic Strategies: Kι όμως, η Μετάλλαξη Δέλτα ευνοεί την ελληνική οικονομία

DCS Delphic Strategies: Kι όμως, η Μετάλλαξη Δέλτα ευνοεί την ελληνική οικονομία

Παραδόξως, η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα ευνοεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αντί να την υπονομεύει

Παραδόξως, η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα ευνοεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αντί να την υπονομεύει, με την έννοια ότι επιταχύνει τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Αυτό ισχυρίζεται ο Ίναχος Λάζος, ιδρυτής της DCS Delphic Strategies, μίας συμβουλευτικής εταιρείας με πελάτες επενδυτικά κεφάλαια από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι η Delphic είχε αναβαθμίσει από τον Ιανουάριο την εκτίμησή της για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας πρόβλεψη για ανάπτυξη άνω του 8%. Ενώ τότε οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κινούνταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, οι προβλέψεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων και των διεθνών οργανισμών έχουν αναβαθμιστεί αισθητά έκτοτε και πλέον κινούνται στην περιοχή του 4-5%, με τρεις εξαιρέσεις: Το τμήμα ανάλυσης της Πειραιώς που βλέπει ρυθμούς άνω του 6%, την Capital Economics που θέτει το στόχο της ανάπτυξης στο 8% και την Commerzbank στο 12%. 

Σύμφωνα με την Delphic, οι ανησυχίες των αγορών γύρω από την Μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να τροφοδοτούνται από τη λογική του 2020, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιθώρια για θετικές εκπλήξεις το δεύτερο εξάμηνο του 2021. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ανοσία αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και η Δέλτα το έχει επιταχύνει αυτό», σημειώνει ο Ίναχος Λάζος, εξηγώντας ότι με το πέρασμα των μηνών, οι αντιεμβολιαστές θα βλέπουν τα περιθώρια -νομικά αλλά και πρακτικά- να στενεύουν γύρω τους.  

Ακόμα και εάν οι εμβολιασμοί σταματούσαν σήμερα, τα πιο ευάλωτα ηλικιακά κομμάτια του πληθυσμού είναι ήδη προστατευμένα σε σημαντικό βαθμό και άρα, αναμένεται να παρουσιάσουν λίγους θανάτους. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές πιέσεις για την επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα πλήξουν την οικονομία. 

«Υψηλότερα κρούσματα με χαμηλούς θανάτους είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να χτιστεί η ανοσία, για να παρθούν μέτρα που θα πιέζουν όσους είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν και να περιοριστεί περαιτέρω το στοιχείο των ‘τζαμπατζήδων’»,  επισημαίνεται. 

Άλλωστε, η ανάλυση της Delphic διαπιστώνει ότι παρά την Μετάλλαξη Δέλτα, δεν γίνονται βήματα προς τα πίσω στο άνοιγμα της οικονομίας και δεν διαπιστώνονται σημαντικές ακυρώσεις στον τουρισμό. 

Τα στοιχεία του τουρισμού δείχνουν ότι οι αφίξεις κινούνται στο 60% των επιπέδων του 2019 μέσα στον Ιούλιο και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τον Αύγουστο, εκτός και εάν υπάρξει κάποιο κύμα ακυρώσεων. Εάν η σεζόν επεκταθεί προς τον Σεπτέμβριο, η χρονιά μπορεί να κλείσει ακόμα και πάνω από το 60% των αφίξεων του 2019, προβλέπεται. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Delphic στηρίζει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 8,2% φέτος σε δύο πυλώνες: 

–  Στις κρατικές δαπάνες, οι οποίες θα αντισταθμίσουν την όποια αδυναμία έχει απομείνει στην κατανάλωση. 

–  Στην άνθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες θα αντισταθμίσουν την αδυναμία στον τουρισμό. 

Συνεπώς, η Delphic εκτιμά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί υψηλότερα το επόμενο διάστημα. «Εάν η συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, το μείγμα πολιτικής, το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης στην επενδυτική κατηγορία, η επαναφορά στους δείκτες eurostoxx κτλ σημαίνουν κάτι, η αγορά θα πρέπει να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα από το επίπεδο των 900 μονάδων», σημειώνει η ανάλυση. 

Tα top picks της  DCS Delphic Strategies αποτελούν οι μετοχές των: Mytilineos, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Autohellas και οι τράπεζες, καθώς και οι τίτλοι AT1 της Τράπεζας Πειραιώς. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube