Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Ιουλίου 2021

Αποτελεσματική απάντηση στις νέες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας

Αποτελεσματική απάντηση στις νέες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ η αντίδραση της Λευκωσίας, όπως και της Αθήνας

Η Θέση του “Φ”   

Ο ΗΓΕΤΗΣ της κατοχικής δύναμης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε στην υλοποίηση των εξαγγελιών του σε σχέση με τα επόμενα βήματα στην Κύπρο. Προχώρησε στη σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Παράλληλα εξήγγειλε ότι δεν θέλουν να αναφέρονται σε «βορρά-νότο» όταν μιλάνε για την Κύπρο, αλλά να λένε Τούρκοι της Κύπρου. Αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «διαδικαστικό» ζήτημα. Δεν πρέπει ποσώς να υποβαθμιστεί αυτή η εξέλιξη γιατί προφανώς και θα έχει συνέχεια και ενδεχομένως και πολύ σύντομα σε σχέση με την υλοποίηση της διχοτομικών σχεδίων της κατοχικής δύναμης. 

ΣΤΑ πλαίσια, λοιπόν, των ομιλιών τους, στα πανηγύρια για την εισβολή, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ως «αρμόδιος», ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άρση του στρατιωτικού καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής και θα λειτουργήσει μια πιλοτική περιοχή (το 3,5% όπως αναφέρθηκε). Είναι σαφές πως με την αλλαγή του καθεστώς από στρατιωτική και κατοικημένη, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας», που θα δέχεται, με βάση και την έκκληση της τουρκικής πλευράς, προς Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες προσφυγές. Να προσφύγουν, δηλαδή, για να διεκδικήσουν υποτίθεται τις περιουσίες τους.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Ερντογάν έχει «συνοδευτεί» με την επιβολή νέων τετελεσμένων εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων. Πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη, που πρέπει να σημάνει συναγερμό, όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται μια εξέλιξη, που εάν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά θα θεωρηθεί από τουρκικής πλευράς ως δεδομένο και στη συνέχεια «κεκτημένο». 

Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε, τελικά, πίσω. Δεν επηρεάσθηκε από τις παρεμβάσεις, που έγιναν από τρίτους, δεν σκέφθηκε να αναβάλει, πολύ περισσότερο να ματαιώσει τις αποφάσεις του. Προχώρησε λοιπόν. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και οι διάφοροι τρίτοι, που διαχρονικά εφαρμόζουν κατευναστική πολιτική έναντι της κατοχικής δύναμης. 

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ η αντίδραση της Λευκωσίας, όπως και της Αθήνας ενόψει και της άφιξης σήμερα στο νησί του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση, την οποία να αισθανθεί η κατοχική Τουρκία. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση διά του υπουργείου Εξωτερικών, έχει ξεκινήσει δράση και αναπτύσσει πρωτοβουλίες. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να απευθυνθεί προς τους Αμμοχωστιανούς και να τους εξηγήσει τι θα σημαίνει προσφυγή τους – για τους ίδιους και τη χώρα- στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Έχει γίνει και στο παρελθόν και θα πρέπει να γίνει και τώρα, που υπάρχει μια νέα εξέλιξη και έχει γίνει και η σχετική έκκληση από το κατοχικό καθεστώς προς τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Και κάτι άλλο, που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα: Να μην  βιώσουμε ένα ακόμη διχασμό και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό. Οι εξελίξεις, που σημειώνονται είναι κρίσιμες και πολύ σοβαρές για την πατρίδα μας και πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube