Weather Icon

Από την Καμπούλ στο Αφρίν και στην Αμμόχωστο

Από την Καμπούλ στο Αφρίν και στην Αμμόχωστο

Η Τουρκία εκβιάζει τις ΗΠΑ για το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ζητάει τρελά ανταλλάγματα

Του Σάββα Καλεντερίδη

Οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στο φάσμα μιας οδυνηρής ήττας στο Αφγανιστάν. Ήδη οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας και οι μεγάλες χώρες έχουν ενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας, για να είναι έτοιμες για την επόμενη ημέρα, που θα αναλάβουν την εξουσία.

Η Αγγλία έχει δηλώσει επίσημα ότι θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν από τη στιγμή που θα αναλάβουν την εξουσία, ενώ η Ρωσία έχει προχωρήσει αρκετά βήματα παραπέρα.

Ήδη ο ρωσικό στρατός και η πολεμική αεροπορία βρίσκεται στα σύνορα του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν με το Αφγανιστάν και διεξάγει ασκήσεις, δηλώνοντας ηχηρό παρόν στις εξελίξεις, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας έφθασαν μέχρι το σημείο να προσκληθούν οι Ταλιμπάν στη Μόσχα.

Πολιτική αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επισκέφθηκε τη Μόσχα, στις 8 Ιουλίου, και είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, στους οποίους παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επιτεθούν στις γειτονικές χώρες, εννοώντας το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, και ότι το Αφγανιστάν δεν πρόκειται να γίνει βάση για το Ισλαμικό Κράτος.

Συγκεκριμένα, ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Μοχαμάντ Σοχαΐλ Σαχίν, είπε για την επίσκεψη: «Φυσικά, δεν θα επιτεθούμε στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Αφγανιστάν. Διαβεβαιώνουμε την ρωσική πλευρά ότι η πολιτική μας δεν συνίσταται στην επίθεση. Ήρθαμε για να συζητήσουμε την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν με την ρωσική πλευρά, καθώς και να την διαβεβαιώσουμε για το ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την αφγανική γη για να επιτεθεί στην Ρωσία ή σε γειτονικές χώρες».

Αυτό σημαίνει ότι ήδη η Ρωσία προετοιμάζεται να καλύψει σε ένα βαθμό το γεωπολιτικό κενό που δημιουργείται από την αποχώρηση των στρατιωτικών τμημάτων των ΗΠΑ και των άλλων ΝΑΤΟϊκών χωρών, για να πάρει τη ρεβάνς από την ήττα που υπέστη η Σοβιετική Ένωση, όταν υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, μετά από στρατιωτική παρουσία δέκα ετών (27 Δεκεμβρίου 1979 – 15 Φεβρουαρίου 1989).

Ενώ συμβαίνουν αυτά, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν. Μάλιστα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε τις 9 Ιουλίου με έμφαση ότι «ο πόλεμος τελειώνει για εμάς τον Αύγουστο», υπογραμμίζοντας ότι ο αφγανικός λαός καλείται τώρα να διαμορφώσει το μέλλον του και ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ζητήσουν από μία ακόμη γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν.

Ενώ διαμορφώνεται αυτή η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τις ΗΠΑ στην περιοχή και ενώ οι ΗΠΑ δεν φαίνεται, τουλάχιστον φανερά, να έχουν ανοίξει αντίστοιχους διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας και της διαχείρισης του αεροδρομίου της Καμπούλ. Κι αυτό γιατί αν το αεροδρόμιο πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, για τις χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν την κυβέρνησή τους, θα είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Και επειδή οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ξαναζήσουν τις στιγμές που έζησαν στη Σαϊγκόν, όταν τις 30 Απριλίου του 1975 αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πρεσβεία τους και να αποχωρήσουν ηττημένοι από το Βιετνάμ, προσπαθούν να βρουν λύση στο θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Αυτήν την δύσκολη κατάσταση για την Ουάσιγκτον, βρήκε ως ευκαιρία να εκμεταλλευθεί ο Ερντογάν, προτείνοντας στις ΗΠΑ να αναλάβει η Τουρκία την ασφάλεια αλλά και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Μάλιστα για το ζήτημα αυτό, πέραν των πολιτικών συζητήσεων που έγιναν σε επίπεδο κορυφής, κατά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και σε επίπεδο διπλωματών, αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από διπλωμάτες και στρατιωτικούς επισκέφθηκε την Άγκυρα τις 25 Ιουνίου και έκανε διεξοδικές συζητήσεις για το θέμα. Μάλιστα, μετά το τέλος των συζητήσεων ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Δημοσιογραφικές πηγές από την Τουρκία αναφέρουν ότι ο Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουάσιγκτον, ετοιμάζεται να ζητήσει τεράστια οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά ανταλλάγματα, σε θέματα που δεν σχετίζονται με το Αφγανιστάν.

Όσον αφορά τα ανταλλάγματα, καλό είναι οι Κούρδοι και οι Έλληνες τις Κύπρου και της Ελλάδας να είμαστε σε ετοιμότητα.

Όταν ο Ερντογάν δήλωσε επισήμως ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ασφάλεια και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, είχαμε αλλεπάλληλες δηλώσεις από τους Ταλιμπάν, με την τελευταία ανακοίνωση (13/7) να αποτελεί ευθεία απειλή προς την Τουρκία.

Η επίσημη ανακοίνωση του “Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν” έλεγε:

“Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, όμως δεν έχει φύγει κανένας (στρατιωτικός). Αυτή είναι η τελευταία και τελική προειδοποίηση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν “Ταλιμπάν” προς τις τουρκικές δυνάμεις, να μην παραμείνουν και να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, πριν αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους”. (Και η συνεννόησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη)

Ενώ ήταν σε ισχύ η ανακοίνωση αυτή, ο Ερντογάν, μετά την προσευχή στο τζαμί της Λευκωσίας, κατά την κάθοδό του στα κατεχόμενα έκανε την εξής δήλωση:

«Ακριβώς όπως οι Ταλιμπάν έκαναν κάποιες συνομιλίες στο παρελθόν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποθέτω ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αυτές τις συνομιλίες πολύ πιο άνετα με την Τουρκία. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στην πίστη της Τουρκίας από την πίστη των Ταλιμπάν. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό μεταξύ μας, πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε καλύτερα και να συμφωνήσουμε μαζί τους για αυτά τα θέματα.»

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση Ερντογάν, οι Ταλιμπάν έδειξαν ότι αλλάζουν στάση απέναντι στην Τουρκία, χωρίς, όμως να υποχωρούν στο θέμα του αεροδρομίου. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mücahid μιλώντας στο TRT Arabi, είπε:

«Οι ίδιοι οι Αφγανοί θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ κι όχι η Τουρκία».

Ο Μουτζαχίντ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχθεί την προτεινόμενη αποστολή των Τούρκων στρατιωτών για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την τελική αποχώρηση των ΗΠΑ τον Αύγουστο.

«Η Τουρκία είναι αδελφός μας και έχουμε πολλά κοινά βασισμένα στην κοινή μας πίστη», δήλωσε ο Μουτζαχίντ. «Ευχόμαστε η Τουρκία να αφήσει τα παλιά στο παρελθόν και να κοιτάξει προς το σήμερα και το μέλλον. Τότε θα ζητούσαμε ακόμη και διάλογο μαζί της».

Στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία, πέραν των ανταλλαγμάτων που προσδοκά να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ, έχει ως στόχο, αναλαμβάνοντας την ασφάλεια και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, να μεταφέρει από κει προς την Τουρκία εντελώς απρόσκοπτα τα φορτία της ηρωίνης που τώρα φθάνουν στην Τουρκία περνώντας από «σαράντα κύματα».

Πρόκειται για «μπίζνα» που εξασφαλίζει στην τουρκική οικονομία πάνω από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όπως αναφέρουμε στο βιβλίο μας «ΜΙΤ – Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους – Ναρκωτικά – Γκρίζοι Λύκοι – Τρομοκρατία».

Αυτές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του Αφγανιστάν, που αγγίζουν ακόμα και την Αμμόχωστο, για την οποία θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο μας.

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα δημοκρατία και το pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube