Weather Icon

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Ερντογάν για τα Βαρώσια: Καλεί Τούρκους να αποκτήσουν περιουσίες Ελλήνων

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Ερντογάν για τα Βαρώσια: Καλεί Τούρκους να αποκτήσουν περιουσίες Ελλήνων

Αποκαλύπτεται το σχέδιο της Τουρκίας για τη λεηλασία των ελληνικών περιουσιών των Βαρωσίων

Ανδρέας Πιμπίσιης

Οι εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για την Αμμόχωστο άρχισαν σιγά-σιγά να δείχνουν και τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας ως προς τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το διήμερο του στα κατεχόμενα, επιστρέφοντας στην Άγκυρα, άνοιξε ακόμα περισσότερο τα χαρτιά του αποκαλύπτοντας περισσότερο τους στόχους του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε το μήνυμα προς Τουρκοκύπριους αλλά και Τούρκους να δείξουν ενδιαφέρον και να επιδιώξουν να αποκτήσουν τις περιουσίες που βρίσκονται στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πηγή Κίπρις-ΓΤΠ) ξετυλίγουν ακόμα περισσότερο το νήμα των τουρκικών στοχεύσεων στην Αμμόχωστο:

«Εδώ η πιο ιδανική μας έκκληση σε πρώτο βαθμό είναι μακάρι να έκαναν αίτηση για τα μέρη αυτά τα αδέλφια μας στη βόρεια Κύπρο και να αποκτούσαν τα μέρη εκείνα, να τα αγόραζαν. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα μπορεί να υπάρξουν και κάποιοι από την Τουρκία, να έρθουν και να φτάσουν στο σημείο να αποκτήσουν περιουσία εδώ. Μπορεί να ανοίξει και ο δικός τους δρόμος. Δεν τίθεται θέμα για μια κατάσταση που το εμποδίζει αυτό. Μάλιστα λέγεται και το εξής: ο νότος φαίνεται πως σε κάθε περίπτωση δεν θα διεκδικήσει και πολύ αυτές τις υποθέσεις. Ακούμε και αυτά από τους εδώ αξιωματούχους. Το θέμα το οποίο προσέχουμε πιο πολύ εμείς αυτή τη στιγμή είναι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα εντός του νόμου, χωρίς να δώσουμε χώρο σε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Η τοποθέτηση αυτή από πλευράς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται, σε μεγάλο βαθμό, να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης ως προς τις παγίδες που πάει να στήσει η Άγκυρα με τις τελευταίες αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Ερσίν Τατάρ. Ανησυχίες που είχαν καταγραφεί και στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, όπου λέχθηκε πως ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, όπως διατείνεται, αλλά μέσω της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών» να τις περάσει υπό τουρκική ιδιοκτησία.

Στα κατεχόμενα ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Σανέρ, υποστήριξε (πηγή Κίπρις Πόστασι-ΓΤΠ) πως η πορεία που αποφασίστηκε για το Βαρώσι θα συνεχιστεί. Σημείωσε ότι η «κυβέρνησή» θα συνεχίσει να λαμβάνει παρόμοιες αποφάσεις για διάνοιξη του Βαρωσιού μέσω της “επιτροπής ακίνητων περιουσιών”, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και τους νόμους του “κράτους”. «Γνωρίζουμε πως αυτή είναι η σωστή κίνηση για τους πρώην κατοίκους του Βαρωσιού, για την τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου και για την ανθρωπότητα», είπε.

Κάλεσε επίσης τους Ελληνοκύπριους και πολίτες άλλων χωρών που ζούσαν στο Βαρώσι πριν από το 1974, καθώς και τα ιδρύματα τους, «να ακολουθήσουν τα βήματα της τδβκ υπέρ των δικαιωμάτων και του νόμου, αντί να ακούσουν τον Αναστασιάδη».

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ ανέφερε (πηγή ΜΙλιέτ-ΓΤΠ) πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει δικαίωμα λόγου στο θέμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων». «Η ΕΕ πρέπει να κάνει πρώτα η ίδια τους δικούς της υπολογισμούς όσον αφορά στο γεγονός ότι παραβιάζονται οι δικοί της κανονισμοί. Εφαρμόζει μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου μια διπρόσωπη στάση και μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», υποστήριξε ο Σιεντόπ.

Πέραν του θέματος της Αμμοχώστου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε (πηγή Μπαϊράκ-ΓΤΠ) και στο θέμα του ψευδοκράτους. Όπως μετέδωσε ο Μπαϊράκ, ο Ερντογάν ανέφερε πως θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει το συντομότερο ευρεία αναγνωρισιμότητα το «Κυπριακό Τουρκικό Κράτος» και ευχήθηκε σύντομα να αρχίσουν να βλέπουν συγκεκριμένα αποτελέσματα απ’ αυτές τις προσπάθειες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εμείς υποστηρίζουμε μέχρι τέλους τη νέα πρόταση λύσης των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου στη βάση του κυρίαρχου κράτους. Πλέον δεν έχει απομείνει για εμάς ένα γεγονός αποκαλούμενο Βόρεια Κύπρος και Νότια Κύπρος. Για εμάς μόνο ανεξάρτητα κράτη εντός των υφιστάμενων προβλημάτων των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου υπάρχουν. Θα καταβάλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να αποκτήσει ευρεία αναγνωρισιμότητα το συντομότερο το Κυπριακό Τουρκικό Κράτος».

Τατάρ: Το βέλος βγήκε από το τόξο

Το βέλος έχει βγει από το τόξο και κινείται προς τον στόχο και δεν υπάρχει δύναμη να το αποτρέψει, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη στο όραμα της λύσης δύο κρατών, τους δίνει δύναμη.

Σε γραπτή του δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι αυτή που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο ίσως, κυρίαρχων κρατών, την οποία στηρίζει η πιο δυνατή και μεγάλη χώρα της περιοχής, η Τουρκία. Για την ομοσπονδιακή λύση είπε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και έχει μείνει ένα όνειρο.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube