REAL TIME |

Weather Icon

Αφού η Κύπρος είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, οι ΗΠΑ γιατί δεν την υπερασπίζονται;

Αφού η Κύπρος είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, οι ΗΠΑ γιατί δεν την υπερασπίζονται;
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο ΝΑΤΟ. EPA, OLIVIER MATTHYS, POOL

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Η κρίση του Σουέζ, το 1956, σηματοδότησε την οριστική κατάρρευση της βρετανικής αυτοκρατορίας και την εν δυνάμει, πλέον, εμπλοκή των Ην. Πολιτειών ως της κυρίαρχης υπερδύναμης στην περιοχή της Μέσης ανατολής και του Κόλπου, που τέθηκαν υπό δυτική επιρροή.

Αυτή ενισχύθηκε μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας (Οκτώβριος 1962) και την ένταση του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Σοβ. Ένωσης. Αυτήν την πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Μακάριος φαίνεται δεν έλαβε υπόψη, επειδή θεωρούσε την Κύπρο ως τον… «ομφαλό της Γης».

  • Έτσι, ο κατά τον Κίσινγκερ, «Κάστρο της Μεσογείου», μιμούμενος τον Νάσερ, αγόρασε τους πυραύλους SAM-7 από τη Σοβ. Ένωση, απόφαση αστόχαστη για ένα τριτοκοσμικό κράτος, ενταγμένο στη δυτική σφαίρα επιρροής.

Έκτοτε, οι διάδοχοι του Μακαρίου ακροβατούν μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας ή πελαγοδρομούσαν μεταξύ αραβικών και άλλων τριτοκοσμικών χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την επίσημη επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο (Μάιος 2014) και ειδικά πρόσφατα, έχει ουσιαστικά προσδέσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο αμερικανικό άρμα. Έστω και αν ο ΥπΕξ, Ν. Χριστοδουλίδης (13/6/2019 στο ΣΙΓΜΑ) είχε διαβεβαιώσει: «Ούτε τους Αμερικανούς επιχειρούμε να εξυπηρετήσουμε, ούτε τους Ρώσους, ούτε κανέναν, αλλά να εξυπηρετήσουμε την Κ. Δημοκρατία».

  • Τον περ. μήνα (3/6/2021), σε απαντητική επιστολή προς Αναστασιάδη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάιντεν, υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, ευχαριστούσε «για τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων» και ότι αδημονεί να εργαστεί μαζί του, «για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» του για τη  μονομερή απόφαση των Τ/κ, με την υποκίνηση της Τουρκίας, για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Όμως, οι πιο σημαντικές δηλώσεις έγιναν, πρώτον, από τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών (επί διακυβέρνησης Τραμπ), Γουές Μίτσελ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» (16/12/2018).

  • Ο Μίτσελ υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων». Πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καθυστερήσουν τη φυσική διαδικασία συνεργασίας με την Κύπρο ή “να κρατούν τη μύτη τους κλειστή”, μέχρι να καρποφορήσουν οι προσπάθειες στο νησί (για λύση)».

>Δεύτερον, στις 7/11/2018 είχε προηγηθεί η υπογραφή μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας «Δήλωσης  Προθέσεων  για ενίσχυση και ανάπτυξη της διμερούς σχέσης ασφάλειας». Ο Κύπριος ΥπΕξ διαβεβαίωσε ότι «η  περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται ενάντια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα»  (ΚΥΠΕ, 7/11/2018).

Όμως η νέα Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας των ΗΠΑ  αναφέρει πως οι «δυνάμεις του κακού», που αποτελούν απειλή για τις Ην. Πολιτείες, είναι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.

>Τρίτον, η  Αμερικανίδα πρώην Πρέσβειρα,  κ. Ντόχερντι,  μιλώντας σε συνέδριο του Economist (2/11/2018), στη Λευκωσία, υπέδειξε:

  • «Η περιοχή της  Ανατ.  Μεσογείου προβάλλει ιδιαίτερες προκλήσεις», από τις οποίες «πιο πιεστικές» είναι  «η τρομοκρατία, η ρωσική επιθετικότητα, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, τα άνευ προηγουμένου κύματα μεταναστών, οι  απειλές από το Ιράν».

>Τέταρτον, στις 10/3/2021, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε ότι «θα δείτε πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας στο Κυπριακό», διότι:

  • «Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να ορθώσουν ανάστημα και να εμπλακούν στην προώθηση της σταθερότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο. Και να επιμείνουμε ότι, τυχόν διαφορές, θα επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, όχι μέσω προκλητικών ενεργειών».

Η Τουρκία είναι ισχυρός και ανεξέλεγκτος δρων στη Μεσανατολική σκακιέρα. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά και την εκλογή Μπάιντεν, συνεχίζουν να είναι δύσκολες. Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος, είναι αντίπαλος και εχθρός της Δύσης. Ο εναγκαλισμός του Ερντογάν με τον Πούτιν, η αγορά των S-440, η σύγκρουσή του με όλους τους εταίρους του, έχουν εξαγριώσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Γκάρμπερ, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους (2/7/2020), ξεκαθάρισε:

  • «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι περίπλοκη. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να την εμπλέκουμε κατά έναν τρόπο που να την διατηρεί προσδεμένη στη Δύση».

Ο Κύπριος ΥπΕξ, ερωτηθείς (26/1/2021) τι ανέμενε από την  εκλογή Μπάιντεν, είπε: «Αναμένουμε περισσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες για το Κυπριακό».

  • Γιατί, λοιπόν, δεν βλέπουμε πλήρη και περισσότερη, έμπρακτη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό; Διότι στην πλάστιγγα των αμερικανικών – και δυτικών – συμφερόντων, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σημαντική. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν πρόκειται να την  χαρίσουν στον Πούτιν.

Θα την διατηρήσουν στο δυτικό μαντρί με ανταλλάγματα, τα οποία θα πληρώσουν κυρίως οι αδύναμοι κρίκοι, Ελλάδα και Κύπρος. Για να επιβεβαιωθεί ξανά ότι τα συμφέροντα και η ισχύς είναι οι άξονες της πολιτικής σοβαρών κρατών.

apopseis
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube