Weather Icon
Αιγαίο , Γαλλία , Εξοπλισμοί 14 Ιουνίου 2021

«Ζεστό» καλοκαίρι για τις νέες φρεγάτες του Στόλου – Στο «γήπεδο» του ΝΑΤΟ θα πάρουν «σκυτάλη» οι «μνηστήρες» – Προβάδισμα για τις Belhara

«Ζεστό» καλοκαίρι για τις νέες φρεγάτες του Στόλου – Στο «γήπεδο» του ΝΑΤΟ θα πάρουν «σκυτάλη» οι «μνηστήρες» – Προβάδισμα για τις Belhara

Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι επαφές που θα κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για την αξιολόγηση όλων των προτάσεων.

Κρίσιμο αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα σημαντικός σταθμός θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς εκεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ομολόγους του από χώρες οι οποίες δίνουν «μάχη» για το πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη «λίστα» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται η Γαλλίδα Φλοράνς Παρλί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί τόσο με τον Άγγλο όσο και με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Πάντως πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι επαφές που θα κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για την αξιολόγηση όλων των προτάσεων με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία, να βελτιωθούν οι προσφορές στο δρόμο προς την επιλογή των καινούργιων πλοίων. Την ίδια ώρα πάντως ο «μαραθώνιος» τρέχει στην Αθήνα με τις εταιρείες να σπεύδουν για νέες επαφές με το Πολεμικό Ναυτικό, τη ΓΔΑΕΕ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση όπως διαμηνύουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στόχος είναι όλες οι παράμετροι του ζητήματος πέρα από την αξιολόγηση των προτεινόμενων πλοίων και τις βελτιώσεις που μπορούν να υπάρξουν όπως η εμπλοκή των ναυπηγείων και η ενδιάμεση λύση για μεταχειρισμένες Μονάδας να έχουν ξεκαθαρίσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Έτσι ώστε να μην αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη της διαδικασίας αφού ο Στόλος έχει άμεση ανάγκη σε ενίσχυση. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν σκέψεις τόσο για διαχωρισμό των προγραμμάτων αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ειδικά μάλιστα στο ζήτημα των ναυπηγείων η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσες εξελίξεις αφού όλες οι εταιρείες δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να «χτίσουν»  τα περισσότερα ή ακόμα και όλα τα καινούργια πλοία σε Ελληνικά ναυπηγεία φτάνει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και κατ’ επέκταση ζητήματα χρεών και υποχρεώσεων.

Ταυτόχρονα όμως με το μείζον ζήτημα της εξοπλιστικής ενίσχυσης οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν έναν ακόμη μαραθώνιο. Αυτόν που έχει ως στόχο να κρατήσει το Στόλο επιχειρησιακά έτοιμο και σε πλήρη εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο. Οι ‘’σύγχρονοι Θεμιστοκλείς’’ όπως εμφατικά τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιθεώρηση του Στόλου την περασμένη Πέμπτη στο Σαρωνικό ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία την άσκηση «Καταιγίδα» με το σύνολο του Στόλου να βγαίνει στο Αιγαίο και να δίνει εντυπωσιακό παρών στο Αρχιπέλαγος. Και εάν η παρουσία του Στόλου στην «Καταιγίδα» ήταν εντυπωσιακή την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ‘’βροντερή’’. Μια νέα άσκηση έχει προγραμματίσει το Αρχηγείο Στόλου στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθούν και βολές με πυραύλους από φρεγάτες αλλά και από ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων.

Με την εγρήγορση δεδομένη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι τόσο ο Στόλος όσο και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις προγραμματίζουν ήδη τις επόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ήδη το ΓΕΕΘΑ προανήγγειλε την διεξαγωγή της μεγάλης διακλαδικής άσκησης ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ 11’’ στην οποία συμμετέχει Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου  στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Αιγαίου. Άσκηση υψηλού συμβολισμού με τις στρατιωτικές σχέσεις της Αθήνας με το Κάιρο να βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.

Γαλλικοί «ελιγμοί» με τις Belhara

Έτοιμοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζονται οι Γάλλοι της Naval Group. Ρίχνουν σταδιακά στη σκληρή «ναυμαχία» όλα τους τα όπλα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τις επόμενες εβδομάδες να επανέλθουν ακόμα και στο ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης αφού οι επιτελείς του Στόλου δεν δείχνουν ιδιαίτερα θετικοί στο ενδεχόμενο απόκτησης ακόμα και δωρεάν από το Πολεμικό Ναυτικό των δύο Γαλλικών μεταχειρισμένων φρεγατών κλάσης Cassard. O κρυφός «άσσος» των Γάλλων ενδεχομένως να είναι οι κορβέτες Gowind οι οποίες ήδη κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της Λωριάν για λογαριασμό της Αιγύπτου.

Με εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις απέναντί τους όπως οι Ολλανδικές Sigma, οι Ιταλικές Fremm, οι Αγγλικές Arrowhead αλλά και την υπερδύναμη ΗΠΑ να μην έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη οι Γάλλοι της Naval Group εντείνουν τις προσπάθειές τους προβάλλοντας τα ισχυρά σημεία τόσο των Belhara όσο και του συνολικού «πακέτου» που προσφέρουν. Η πρώτη FDI κατασκευάζεται ήδη στη Γαλλία για λογαριασμό του Marine Nationale με τη εταιρεία να τονίζει χαρακτηριστικά ότι το δεύτερο πλοίο θα «χτιστεί» για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν η συμφωνία καθυστερήσει να «κλειδώσει», θα παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2025. «Είναι γραμμένο στο μάρμαρο αυτό» τόνισε εμφατικά ο Global CEO της Naval Group Pierre-Eric Pommellet μιλώντας σε εκπροσώπους του αμυντικού Τύπου.

Πέρα όμως από τον γρήγορο και δεδομένο χρόνο παράδοσης οι Γάλλοι ποντάρουν στην τεχνολογική υπεροχή που διαθέτει όπως υποστηρίζουν η Belhara έναντι όλων των διεκδικητών αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη φρεγάτα σύμφωνα με τη Naval Group που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για αεράμυνα περιοχής. Η διαμόρφωση της Γαλλικής φρεγάτας η οποία προορίζεται για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» και περιλαμβάνει εκτοξευτές για 32 πυραύλους Aster 30 οι οποίοι όμως μπορούν να δεχτούν είτε Aster 15 είτε Mica ή και όλους τους συνδυασμούς. Επιπλέον το οπλισμό συμπληρώνουν 8 Εxocet block 3, αντιπυραυλικό σύστημα RAM, πυροβόλο Strales και εκτοξευτές τορπιλών. Oι Γάλλοι ποντάρουν στο τελευταίας τεχνολογίας σταθερό ραντάρ του πλοίου, στους πολλαπλούς αισθητήρες όπως και στον ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό με σόναρ τρόπιδας και συρόμενο Captas 4 που θα φέρει η «ψηφιακή» Belahara.

Δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στα Ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να κατασκευαστούν οι τρεις από τις τέσσερις Belhara με μεταφορά της ψηφιακής τεχνολογίας ενώ όπως αναφέρουν έχουν ήδη έρθει σε επαφή με 100 Ελληνικές εταιρείες για συνεργασία στην κατασκευή των πλοίων. «Ούτε μια μέρα χαμένη» είναι το «μότο» της NavalGroup με το επιτελείο της Γαλλικής εταιρείας να έχει το τελευταίο διάστημα «στρατοπεδεύσει» στην Ελλάδα και να έχει συνεχείς επαφές με το Πολεμικό Ναυτικό, τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αλλά και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Σημειώνεται πως ανάλογη κινητικότητα στη «ναυμαχία» για τις φρεγάτες φαίνεται να υπάρχει και από τους υπόλοιπους «μνηστήρες» αλλά και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ο ΥΠΕΘΑ θα μεταβεί τη Δευτέρα μαζί με τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Bρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube