Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Ρωσία , Συρία 3 Ιουνίου 2021

Το μεγάλο λάθος των ΗΠΑ στην Συρία – Διείσδυση Ρωσίας, Κίνας και Ιράν λόγω της πολιτικής Μπάιντεν

Το μεγάλο λάθος των ΗΠΑ στην Συρία – Διείσδυση Ρωσίας, Κίνας και Ιράν λόγω της πολιτικής Μπάιντεν

MICHAEL LUMPKIN

Τις τελευταίες εβδομάδες η αντλία φυσικού αερίου εκμετάλλευσης του αγωγού Colonial χτυπήθηκε από Ρώσους χάκερ με σκοπό να εκδιώξουν τις ΗΠΑ από την περιοχή. Όσοι από εμάς θυμόμαστε τις μεγάλες γραμμές αερίου στη δεκαετία του 1970 λόγω της πετρελαϊκής κρίσης στη Μέση Ανατολή άρχισαν να ψάχνουν στα γκαράζ μας για άδεια δοχεία αερίου, ακολουθούμενα από το «πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξα τον κωδικό πρόσβασης του υπολογιστή μου;». Ένα χαρακτηριστικό κοινό σε πολλές πρόσφατες επιθέσεις είναι ο σύνδεσμος της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν που συχνά φιλοξενεί τους χάκερ ή κατευθύνει ενεργά τη δραστηριότητά τους.

Η τρέχουσα διοίκησή των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα να κάνει ένα κρίσιμο λάθος στη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στη Συρία, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής που δίνει την ευκαιρία για αυξημένη περιφερειακή επιρροή και οικονομική ευημερία της Ρωσίας και του Ιράν. Το 2013, ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν σε οικονομικές δραστηριότητες στη Βόρεια και Ανατολική Συρία (NES). Ο στόχος αυτής της πολιτικής, που υποστηρίχθηκε από πολλούς σημερινούς αξιωματούχους της διοίκησης του Μπάιντεν, ήταν να ενδυναμώσουμε τον σύμμαχό μας, να αποτρέψουμε την παρέμβαση μη κρατικών φορέων και να δημιουργήσουμε επενδύσεις/έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών πετρελαίου που ωφελούν τους ανθρώπους της ΝΕΣ. Ως αποτέλεσμα, η Delta Crescent Energy, αμερικανική εταιρεία ενέργειας με βαθιές ειδικές δραστηριότητες και εμπειρία στην διαχείριση πετρελαίου με τη Συρία, το 2019 υπέβαλε αίτηση για να λάβει άδεια επένδυσης πετρελαίου από το Υπουργείο Οικονομικών του Εξωτερικού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC).

Η Delta Crescent Energy έλαβε άδεια τον Απρίλιο του 2020 για την αναδιάρθρωση των πετρελαιοπηγών NES, την ανάπτυξη νόμιμων διεθνών πωλήσεων, την επένδυση και την παροχή διυλιστηρίου για οικιακή / ανθρωπιστική χρήση στο NES και τη διενέργεια περιβαλλοντικών καθαρισμών, επισκευών και ανασυγκρότησης. Παρά την παγκόσμια πανδημία, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνείς συμφωνίες πωλήσεων εξασφαλίστηκαν για τους ανθρώπους της NES. Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) διέπει την περιοχή NES και έχει κοινοποιήσει την κρίσιμη ανάγκη για συνεχή αδειοδότηση OFAC στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μέχρι σήμερα, η απάντηση της διοίκησης του Μπάιντεν στο αίτημα υπήρξε αδιάφορη, σηματοδοτώντας την απροθυμία να ανανεώσει την αδειοδότηση για αμερικανικές εταιρείες να συμμετέχουν σε αυτές τις περιφερειακές οικονομικές δραστηριότητες. Παρά τη σημαντική πρόοδο στις συμφωνίες πωλήσεων, τη συντριπτική υποστήριξη στην περιοχή από τους συμμάχους των ΗΠΑ και από μια μεγάλη ομάδα διμερών μελών του Κογκρέσου, η διοίκηση του Μπάιντεν παρείχε παράταση 30 ημερών μόνο της άδειας OFAC της Delta Crescent Energy, η οποία λήγει στις 31 Μαΐου. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα που υποστηρίζουν τους συμμάχους μας κατά του ISIS και στους ανθρώπους της περιοχής είναι σε αναστολή λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης δέσμευσης για μια αμερικανική πολιτική που ισχύει από την κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν του 2013.

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την άδεια Delta Crescent Energy, τόσο η Συριακή Δύναμη Άμυνας όσο και το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, τα στρατιωτικά και πολιτικά όπλα του AANES, ζήτησαν απευθείας από το Υπουργείο Εξωτερικών του Μπάιντεν να ανανεώσει την άδεια. Η απάντηση ήταν λιγότερο ικανοποιητική, καθώς οι AANES είπαν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία για τον λαό της NES και για την καταπολέμηση του ISIS. Αυτή είναι μια βαριά παρανόηση του τι διακυβεύεται. Η ανανέωση της άδειας δεν αφορά το πετρέλαιο. Αφορά την περιφερειακή επιρροή και την οικονομική σταθερότητα. Αφορά επίσης τον λαό της Συρίας.

Εάν δεν πραγματοποιηθούν επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ από εταιρείες όπως η Delta Crescent Energy, άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν σίγουρα θα καλύψουν το κενό. Αυτό το σημείο τονίστηκε πρόσφατα από τον στρατηγό Frank McKenzie της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. «Η γραφή της Μέσης Ανατολής είναι γενικά ένας τομέας έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Και νομίζω ότι καθώς προσαρμόζουμε τη στάση μας στην περιοχή, η Ρωσία και η Κίνα θα κοιτάξουν πολύ προσεκτικά για να δουν εάν ανοίγει ένα κενό που μπορούν να εκμεταλλευτούν».

Τα σχόλια του McKenzie δεν αφορούσαν στρατιωτικές δραστηριότητες ή πετρέλαιο, αλλά αφορούσαν επιρροή και σταθερότητα. Η διοίκηση του Μπάιντεν βρίσκεται στο δρόμο να παραχωρήσει και τα δύο στους αντιπάλους μας εάν δεν ανανεώσει την άδεια OFAC στην Delta Crescent Energy. Προχωρώντας μπροστά στην απουσία ισχυρών περιφερειακών πολιτικών για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, όλοι πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί για την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: thehill

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube