Weather Icon

Τι ακριβώς έγινε στα ανοιχτά της Κριμαίας, μεταξύ Ρώσων και Άγγλων

Τι ακριβώς έγινε στα ανοιχτά της Κριμαίας, μεταξύ Ρώσων και Άγγλων

Οι Ρώσοι έριψαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον των Άγγλων

Θανάσης Αυγερινός

Η Μόσχα δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο παρεξήγησης και ξεκαθαρίζει ότι τα σύνορά της, όπως διαμορφώθηκαν το 2014, μετά την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελούν «κόκκινη γραμμή», για την οποία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, όπως έδειξε άλλωστε έμπρακτα και το προχθεσινό θερμό επεισόδιο στο ακρωτήριο Φιολέντ.

«Δεν πέφτει κανένας λόγος σε Βρετανούς και λοιπούς ΝΑΤΟϊκούς για το πώς θα ζήσουν οι χώρες της Μ.Θάλασσας, αυτό είναι απόφαση των λαών και των κρατών της περιοχής», εξηγούν ρωσικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «το θέμα της Κριμαίας έχει κλείσει από το 2014 και αποφάσισε γι’ αυτό το 96% και πλέον των κατοίκων της χερσονήσου, η θέληση των οποίων καταγράφηκε στο σχετικό Δημοψήφισμα».

Υπήρξε παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και όχι της Ουκρανίας επέμεινε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας με όλα τα μέσα, που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών».

Η ρωσική ηγεσία δεν δείχνει ουδεμία διάθεση να κατεβάσει τους τόνους για το επεισόδιο, που όπως όλα δείχνουν κάθε άλλο παρά τυχαίο ή μεμονωμένο ήταν. Οι Αμερικανοί έσπευσαν να στηρίξουν την βρετανική εκδοχή ότι όλα αποτελούν «ρωσική παραπληροφόρηση», με σχετική μάλιστα δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Όμως οι Ρώσοι απάντησαν ήδη ότι πρόκειται για «υπερφίαλες δηλώσεις» και ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τα αποστομωτικά στοιχεία, που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δηλαδή το βίντεο από το σκάφος της ρωσικής συνοριοφυλακής, όπου καταγράφονται με σαφήνεια τόσο οι προειδοποιήσεις, όσο και η διαταγή και τα προειδοποιητικά πυρά, που ακολούθησαν προς την κατεύθυνση της πορείας του βρετανικού αντιτορπιλικού Defender.

Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι τα γεγονότα δεν μπορούν να διαψευστούν, απλώς στη Μόσχα αναρωτούνται γιατί άραγε είναι τόση η επιμονή από βρετανικής πλευράς, η οποία όχι μόνο έσπευσε να αμφισβητήσει τα νέα ρωσικά σύνορα στην Κριμαία, γεγονός, που έχει κάποια διπλωματική λογική, αλλά συνεχίζει, μαζί με τις ΗΠΑ πλέον, να αμφισβητεί ειδικά τα προειδοποιητικά πυρά.

Η εξήγηση Ρώσων αναλυτών είναι ότι δυστυχώς για το Λονδίνο επλήγη το γόητρό του, καθώς ουδόλως δεν τιμά το βρετανικό ναυτικό η εικόνα που έδωσε, δηλαδή ότι αποχώρησε διωκόμενο από τη ρωσική συνοριοφυλακή, η οποία μάλιστα έριξε προειδοποιητικά πυρά και το βρετανικό πλοίο απλώς απομακρύνθηκε, χωρίς να απαντήσει, με την ηγεσία του να δηλώνει ότι τα πυρά ήταν από ρωσική άσκηση (!), ενώ διαφορετική βέβαια άποψη έχουν τόσο ο πλοίαρχος του Defender, όσο και ο δημοσιογράφος του BBC, που επέβαινε σ’ αυτό.

Όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι τελικά γνώριζαν μάλλον από πριν πολύ περισσότερα από ότι είπαν αρχικώς και τα αποκαλύπτουν σταδιακά τώρα. Γνώριζαν, όπως υποστηρίζουν, ότι η επιχείρηση «επιδεικτικής διάτρησης των ρωσικών συνόρων στην Κριμαία» πραγματοποιήθηκε από το Defender στο πλαίσιο κοινής άσκησης καταδρομέων ΗΠΑ-Βρετανίας-Ουκρανίας και ότι η ολοφάνερη κατά το Κρεμλίνο προβοκάτσια, ήταν προσχεδιασμένη ώστε να «αρέσει» στην ουκρανική πλευρά, που μόνη της δεν μπορεί να αμφισβητήσει το καθεστώς της Κριμαίας, αλλά το κάνει υποτίθεται μαζί με τους «προστάτες» της.

Η ρωσική δυναμική απάντηση έμπρακτα λοιπόν σκόρπισε ακόμη περισσότερες αμφιβολίες στο Κίεβο για το κατά πόσο μπορεί να καλύπτεται πίσω από τους Δυτικούς «προστάτες», όπως πίστευε έως πρόσφατα εντονότερα η σημερινή εθνικιστική ηγεσία της Ουκρανίας.

Η Μόσχα έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα και προς το ΝΑΤΟ εν γένει, το οποίο κλιμακώνει τις επόμενες ημέρες την άσκηση Sea Breeze στον Εύξεινο Πόντο, εξηγώντας και στην πράξη ότι δεν θα ανεχθεί προκλήσεις και αμφισβητήσεις στην Κριμαία.

Απαντώντας και σε έναν ακόμη δυτικό ισχυρισμό, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν έχει δυνατότητες για επιχειρησιακή δράση σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, η Μόσχα εξήγγειλε από σήμερα και αεροναυτικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο και στα ανοιχτά της Συρίας, όπου χρησιμοποιούνται αεροσκάφη Mig-31K (φώτο), τα οποία μεταφέρουν τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzal», παρόμοιους με τους οποίους ουδεμία χώρα παγκοσμίως διαθέτει, κατά τις ρωσικές εκτιμήσεις.

MIG-31K with X-47M2 Kinzal | Russian military aircraft, Military aircraft,  Aviation

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube