Weather Icon

“Τά οψώνια τής θετικής ατζέντας θάνατος εστί” – «Από τη Δερύνεια και πέρα είναι τουρκική ΑΟΖ»

“Τά οψώνια τής θετικής ατζέντας θάνατος εστί” – «Από τη Δερύνεια και πέρα είναι τουρκική ΑΟΖ»

 Η Τουρκία άλωσε την ΑΟΖ της Κύπρου

Ιωάννα Μάντζιηπα   

Τις εφιαλτικές στιγμές των τεσσάρων και πλέον ωρών που βίωσαν ο ιδιοκτήτης και το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους «Μαρία-Μπουμπουλίνα» από Τούρκους της ακτοφυλακής περιγράφει στον «Φ», ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», Άριστος Αριστείδου. Η τουρκική παρενόχληση του αλιευτικού σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ αλίευε 20 ναυτικά μίλια ανοικτά του Αποστόλου Ανδρέα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Το ψαροκάικο κατέπλευσε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Λεμεσού, με τον ιδιοκτήτη του Άριστο Αριστείδου να καταγγέλλει ότι εδώ και πολλά χρόνια δέχεται αυτά τα περιστατικά, τονίζοντας πως κινδυνεύει η ζωή αυτού και του πληρώματος του. Καλεί μάλιστα τα αρμόδια υπουργεία και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να προχωρήσουν σε όλα τα δέοντα διαβήματα και να ασχοληθούν με τα θέματα που αφορούν την αλιεία και το καθεστώς της πράσινης γραμμής.

Όπως αναφέρει ο κ. Αριστείδου, το σκάφος αναχώρησε για αλιεία το βράδυ της Δευτέρας. Γύρω στις 14:00 και ενώ βρίσκονται 20 ναυτικά μίλια από τον Απόστολο Ανδρέα και σε διεθνή ύδατα, τουρκική άκατος τους πλησίασε και τους ζήτησε μέσω ασυρμάτου να ακολουθήσουν την πορεία της με ταχύτητα δύο ναυτικά μιλίων.

«Μετά από 15 λεπτά μας πλησίασε αλλά μια τουρκική άκατος της ακτοφυλακής. Εκείνη τη στιγμή υπολογίσαμε ότι είμαστε υπό σύλληψη και  πιστεύαμε ότι θα μας πάρουν σε κάποιο λιμάνι. Γύρω στις 16:00, μας είπαν να σταματήσουμε και τότε έδεσαν βάρκα στη «Μπουμπουλίνα», και επιβιβάστηκαν οκτώ Τούρκοι αστυνομικοί οπλισμένοι. Μας ζήτησαν διαβατήρια, τα έγγραφα του σκάφους και μας έβαλαν να πάμε στην πλώρη».

Όπως περιγράφει ο κ. Αριστείδου, τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους αστυνομικούς περικύκλωσαν το αλιευτικό και οι υπόλοιποι άρχισαν να κάνουν έρευνες. «Τους είπα ότι βρισκόμαστε σε διεθνή ύδατα. Τότε αυτοί άρχισαν τις ερωτήσεις για το όνομα του αλιευτικού και γιατί να έχουμε τόσες πολλές κεραίες στο σκάφος. Μετά ζήτησαν από τον καπετάνιο και εμένα να ανέβουμε στο πιλοτήριο», αναφέρει ο κ. Αριστείδου.

 «Τους ενημέρωσα ότι όλα τα ευρωπαϊκά σκάφη διαθέτουν σύστημα ευρωπαϊκού εντοπισμού με τα στοιχεία όλων των σκαφών. Μου απάντησαν ότι έχουμε διαταγή, δεν αποφασίζουμε εμείς», επεσήμανε.

Όπως είπε, τους ενόχλησε ακόμη και το όνομα και η σημαία του σκάφους. Σημείωσε ότι επίσης γύρω στις 20:10 το βράδυ τους άφησαν να αποχωρήσουν και τους συνόδευσαν μέχρι το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα. «Μετά από λίγο μας ζήτησαν ξανά να σταματήσουμε, ανέβηκαν στο αλιευτικό τέσσερις αστυνομικοί, τράβηξαν μια γραμμή στα ηλεκτρονικά που δείχνει τον χάρτη της Κύπρου και είπαν από τη Δερύνεια προς Αμμόχωστο και Απόστολο Ανδρέα, να μην ξαναπεράσουμε. Μας είπαν από τη Δερύνεια και πέρα είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου, οι Τούρκοι αστυνομικοί προκάλεσαν ζημιές στα τρία από τα εννέα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους, μεταξύ αυτών στα συστήματα ραντάρ, στον δορυφόρο της «Μπουμπουλίνας» και στο σόναρ, ζημιές που αγγίζουν όπως είπε τις 50 χιλιάδες ευρώ. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube