Weather Icon
Αυστρία , Τουρκία 20 Ιουνίου 2021

Συνελήφθη στην Αυστρία Τούρκος επιχειρηματίας – Οι σχέσεις με Σοϊλού και “ερντογανικούς” δημοσιογράφους

Συνελήφθη στην Αυστρία Τούρκος επιχειρηματίας – Οι σχέσεις με Σοϊλού και “ερντογανικούς” δημοσιογράφους

Για ακόμη μια φορά έρχεται στο φως το βαθύ κράτος διαφθοράς του Ερντογάν στην Τουρκία. Αυτήν τη φορά, πρωταγωνιστής είναι ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ονόματι Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, ο οποίος συνελήφθη στην Αυστρία και βαρύνεται με τις κατηγορίες ξεπλύματος χρήματος στις ΗΠΑ αλλά και της συμμετοχής σε ένα μεγάλο δίκτυο διαφθοράς στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το ahvalnews.com, επικαλούμενο το BBC Turkish, οι αυστριακές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον Κορκμάζ, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε παρανόμως επιδοτήσεις άνω των 500 εκατ. δολ. από την αμερικανική κυβέρνηση, εκ των οποίων περίπου 130 εκατ. στάλθηκαν στην Τουρκία για “ξέπλυμα”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επιχειρηματίας βρέθηκε στον στόχαστρο των τουρκικών αρχών, εξαιτίας της εμπλοκής του σε ένα σκάνδαλο 500 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ.

Όπως είχε μεταδώσει τότε το Capital.gr, η υπόθεση αφορά κατηγορίες για κομπίνα με επιστροφές φόρων, ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων, από τη Washakie Renewable Energy (WRE), με έδρα τη Γιούτα, 140 εκατομμύρια εκ των οποίων φέρονται να έχουν αποσταλεί στην Τουρκία.  Ο Τζέικομπ και ο Αϊζάια Κίνγκστον, επίσης γνωστοί ως “Μορμόνοι αδελφοί του εγκλήματος”, και ο ομιλών τουρκικά, με αρμενική καταγωγή Λεβόν (Ασλάν) Ντερμέν, κατηγορήθηκαν το 2018, αλλά και τα δύο αδέλφια καθώς και τα άλλα μέλη της οικογένειας Κίνγστον, άλλαξαν στρατόπεδο, αφήνοντας τον Ντερμέν ως τον μόνο κατηγορούμενο στην υπόθεση, σε μία κίνηση που θυμίζει κατά πολύ το σκάνδαλο με το παράνομο εμπόριο χρυσού και την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν με πρωταγωνιστή τον Τουρκο-ιρανό επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ.  Η μαρτυρία του Τζέικομπ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της WRE, ο οποίος είναι πλέον κρατικός μάρτυρας στην υπόθεση, κράτησε μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τις δικαστικές διαδικασίες ο Τζέικομπ έδωσε λεπτομερέστερη περιγραφή των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που στάλθηκαν, με την πάροδο των ετών, στον Τούρκο επιχειρηματία Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ και στην εταιρεία του, SBK Holding, στην Τουρκία. 

Οι αποκαλύψεις του Πεκέρ τον “καίνε”

Το όνομα του Κορκμάζ επανήλθε στην επικαιρότητα όταν ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, στο ένατο βίντεό του, αποκάλυψε τις δοσοληψίες που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού με τον επιχειρηματία.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube