Weather Icon

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: “Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 παρά τις σημαντικές διαφορές”

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: “Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 παρά τις σημαντικές διαφορές”

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που ολοκληρώθηκε περίπου στις 6.30 μ.μ. και διήρκεσε μία ώρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως “ο πάγος έσπασε” και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

“Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι”, τόνισαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε “σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις”.

Διευκρινίστηκε, δε, ότι “εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης”.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό. “Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020”.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τέλος, σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Η συνάντηση ξεκίνησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, και στο τραπέζι αναμενόταν να τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα.

Κατά το μήνυμα που απηύθυνε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Συνέδριο “ΝΑΤΟ 2030” που διοργανώνει το Brussels Forum, τόνισε πως η Συμμαχία και άλλοι πολυμερείς οργανισμοί καλούνται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις στις σημερινές προκλήσεις, όπως το γεγονός ότι ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων επιδεικνύουν την ισχύ τους απειλώντας τη σταθερότητα.

 

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Θέμα άρσης των περιορισμών για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έθεσε ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Μπόρις Τζόνσον στον οποίο έθεσε θέμα άρσης των περιορισμών για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης. Τόνισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ράμα για Χάγη

Οι διμερείς σχέσεις καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ράμας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η Ε.Ε. έχει θέσει προς την Αλβανία.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube