Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 15 Ιουνίου 2021

Στο “φως” η ατζέντα της Συνόδου Πούτιν – Μπάιντεν στη Γενεύη. Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες;

Στο “φως” η ατζέντα της Συνόδου Πούτιν – Μπάιντεν στη Γενεύη. Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες;

Στρατηγική σταθερότητα, κυβερνοασφάλεια: Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Μπάιντεν στη Γενεύη

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την ατζέντα της Συνόδου του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη Γενεύη της Ελβετίας αύριο, Τετάρτη.
Στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης, που θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Γενεύης) θα συμπεριληφθούν ζητήματα που άπτονται της στρατηγικής σταθερότητας, της μάχης κατά της COVID-19, της κυβερνοασφάλειας, όπως και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενημέρωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.
«Αυτή είναι η κατάσταση και οι προοπτικές για την εξέλιξη των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ, τα κύρια ζητήματα της στρατηγικής σταθερότητας, της πληροφοριακής ασφάλειας, της μάχης κατά του κυβερνοεγκλήματος. Μερικά εξέχοντα ζητήματα επί των διμερών σχέσεων θα συζητηθούν χωριστά και στη συνέχεια τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας, του κλίματος, της Αρκτικής και, φυσικά, της μάχης κατά του κορονοϊού» επεσήμανε ο Ουσάκοφ.
Ο ίδιος σημείωσε πως τα «περιφερειακά προβλήματα θα κρατηθούν για το τέλος». Οι ηγέτες, ειδικότερα, θα συζητήσουν για τη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, όπως και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ειδική μνεία θα υπάρξει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την κατάσταση στη Λευκορωσία.
Η κρίση στην Ουκρανία θα είναι μεταξύ των περιφερειακών θεμάτων που θα συζητηθούν, εάν αυτό δεν τεθεί νωρίτερα, κάτι που είναι πιθανό, εξήγησε ο ίδιος.
«Αυτά είναι τα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί για την ατζέντα, αλλά γνωρίζουμε καλά πως οι Πρόεδροι μπορεί να αναφερθούν σε όποιο ζήτημα κατά την κρίση τους. Τα ζητήματα που δεν έχουν συμφωνηθεί και δεν αναφέρονται στην ατζέντα, μπορεί επίσης να τεθούν υπό συζήτηση» ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος.
Παράλληλα, ανέφερε πως η στρατηγική σταθερότητα είναι ένα από τα ζητήματα-κλειδιά της Συνόδου, συμπληρώνοντας πως «τα τελευταία χρόνια, πολλά σοβαρά προβλήματα μπορεί να έχουν συσσωρευθεί στην περιοχή, προκαλώντας μία σειρά από μονομερή βήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, η απόσυρση από τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό της ανάπτυξης όπλων.
Σχολιάζοντας άλλα ζητήματα στην ατζέντα, ο ίδιος είπε πως οι προοπτικές της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ωρών σχεδιάζεται να συζητηθούν κατά τη Σύνοδο.
Όσον αφορά στα θέματα κυβερνοασφάλειας, ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε στις «πρόσφατες παράλογες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για συνενοχή σε ζητήματα κυβεροεγκλημάτων» που «ακούγονται περισσότερο και περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα, η χώρα μας έχει ζητήσει, επανειλημμένα, στις ΗΠΑ την επανεκκίνηση του διαλόγου για πληροφορίες σχετικά με ζητήματα ασφαλείας – για μία συζήτηση με νόημα και ουσία».
Ακόμη ένα ζήτημα κλειδί στην ατζέντα είναι το κλίμα, είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται πως ο Ουσάκοφ, σημείωσε πως δεν αναμένονται μεγάλα αποτελέσματα από τη Σύνοδο.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες. Δεν ξέρω» σημείωσε και επεσήμανε πως είναι σύνηθες «για τους Αμερικανούς να μην θέτουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την προηγούμενη διοίκηση δεν εφαρμόζονται, ειδικά εάν η τρέχουσα διοίκηση υποστηρίζει άλλο κόμμα».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube