Weather Icon
Τουρκία 22 Ιουνίου 2021

Σκάνδαλο με τους διπλοθεσίτες του Ερντογάν: Πρώην παλαιστής σε ΔΣ τράπεζας και βουλευτής με 11 μισθούς!!!

Σκάνδαλο με τους διπλοθεσίτες του Ερντογάν: Πρώην παλαιστής σε ΔΣ τράπεζας και βουλευτής με 11 μισθούς!!!

Η διαφθορά σοβαρό πρόβλημα για τον Ερντογάν

Περίπου 54 πολιτικοί που εργάζονται με την τουρκική προεδρία ή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της Τουρκίας, λαμβάνουν πολλαπλούς μισθούς όχι μόνο από δημόσιους φορείς αλλά από ιδιωτικούς οργανισμούς στους οποίους έχουν διοριστεί χάρη στην πολιτική τους δύναμη, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα BirGün σε ρεπορτάζ της στις 21 Ιουνίου.

Το δημοσίευμα έρχεται σε άμεση σύγκρουση με μια δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάρτιο όταν είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιτρέπεται να απασχολούνται μόνο από μια άλλη οντότητα εκτός από τις δημόσιες θέσεις τους. 

Το κυβερνών AKP έχει δεχτεί συχνά πυκνά επιθέσεις για το γεγονός των αφειδώς προσλαβανομένων “ημετέρων” με αρκετές φορές να είναι κάτι παραπάνω από κατάφωρη η αδικία ως προς τα προσόντα των συμμάχων του, όσο αφορά θέσεις εξουσίας όχι μόνο στο κράτος αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς.

Ο επαγγελματίας παλαιστής Χαμζά Γερλικαγιά είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό σε αυτό το πλαίσιο, καθώς διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής τράπεζας Vakıfbank, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη εκπαίδευση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης, όντας πρώην βουλευτής του AKP, ο Γερλικαγιά χρησιμεύει ως σύμβουλος του προέδρου και βοηθός του Υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού, αποκομίζοντας μισθούς και από τους τρεις αυτούς τίτλους.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν λαμβάνει επίσης δεύτερο μισθό από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η σύζυγός του Φατμανούρ Αλτούν απολαμβάνει έναν μισθό από την έδρα της στο διοικητικό συμβούλιο της Turkish Airlines παράλληλα με τη θέση διδασκαλίας της στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. 

Ένας άλλος πρώην βουλευτής του κυβερνώντος ΑΚΡ, ο Μεχμέτ Ουτσούμ υπηρετεί επίσης ως προεδρικός σύμβουλος και αναπληρωτής πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Νομικής Πολιτικής. 

Ένας άλλος προεδρικός σύμβουλος, ο Σεγίτ Σερτσελίκ είναι επίσης πρώην βουλευτής του AKP και είναι επίσης μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής.

Ακόμα ένας άλλος προεδρικός σύμβουλος, ο Τζεμίλ Ραγκίπ Ερτέμ υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής Vakıfbank και επίσης στο Προεδρικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο Αλί Ταχά Κοτς είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Türksat.

Ο επικεφαλής των Προεδρικών Κρατικών Αρχείων, ο Ουγούρ Ουνάλ είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου στον Τουρκικό Ναυτιλιακό Οργανισμό, ενώ ο πρώην βουλευτής του AKP και Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Νετζντέτ Ουνουβάρ υπηρετεί και στο Προεδρικό Συμβούλιο Πολιτικής Υγείας και Τροφίμων.

Ο επικεφαλής του αμφιλεγόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) της Τουρκίας, ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν υπηρετεί επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Vakıfbank. 

Ένας πολιτικός, 11 μισθοί

Το αποκορύφωμα όμως είναι άλλο: Ο πρώην βουλευτής του ΑKP, Φαχρετίν Ποϊράζ λαμβάνει συνολικά 11 μισθούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü. 

Πρόεδρος των Αγροτικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών της Τουρκίας, ο Ποϊράζ είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας χημικών GÜBRETAŞ και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιστώσεων, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Υγείας (TAREKSAV).

Εκτός από τον μισθό του πρώην βουλευτή, ο Ποϊράζ πληρώνεται για την έδρα του ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Agriculture Credit Holding, της Bereket Tekaful, της Bereket Retirement, της Bereket Insurance, της GÜBRETAŞ Mining Corp., της Tarım Kredi Sera Corp. και των Αγροτικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών του Ιδρύματος Κοινωνικής Βοήθειας της Τουρκίας.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube