REAL TIME |

Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Ρωσία 24 Ιουνίου 2021

Ρωσία-Βρετανία: Εντείνεται η διένεξη στη Μαύρη Θάλασσα – Ανταλλαγή απειλητικών προειδοποιήσεων εκατέρωθεν

Ρωσία-Βρετανία: Εντείνεται η διένεξη στη Μαύρη Θάλασσα – Ανταλλαγή απειλητικών προειδοποιήσεων εκατέρωθεν

H Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα και πως το Πολεμικό Ναυτικό της θα υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, σε μια γραπτή δήλωση στο Κοινοβούλιο, έπειτα από την πρόσφατη αντιπαράθεση πολεμικού πλοίου με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση», ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Βρετανία ότι διαδίδει ψέματα για την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από το βρετανικό ΠΝ ανοικτά των ακτών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Στη δήλωσή του, ο Ουάλας ανέφερε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender είχε προειδοποιηθεί για μια ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά και σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείτο εκτός του εύρους της θέσης του. Ο Ουάλας είπε, επίσης, πως ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 500 ποδών (152,4 μέτρων) πάνω από το Defender.

«Αυτά τα αεροσκάφη δεν έθεσαν σε άμεση απειλή το HMS Defender, όμως, ορισμένοι από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν ούτε ασφαλείς, ούτε επαγγελματικοί», σημείωσε και κατέληξε ότι το «το HMS Defender απάντησε επανειλημμένως μέσω ασυρμάτου VHF στις ρωσικές μονάδες και, σε κάθε περίπτωση, με ευγένεια και επαγγελματισμό».

Ρωσία προς ΗΒ: Μην μας προκαλέσετε ξανά στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή στη Μόσχα για επίσημη διπλωματική επίπληξη, αφού το βρετανικό πολεμικό πλοίο παραβίασε αυτά που θεωρεί το Κρεμλίνο ότι είναι τα δικά του χωρικά ύδατα, αλλά που η Βρετανία και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου λένε ότι ανήκουν στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την Βρετανίδα πρέσβη, Ντέμπορα Μπρόνερτ, για να της παραδώσει ένα «σκληρό διάβημα», ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε το Λονδίνο για «απροκάλυπτα ψέματα».

«Πιστεύουμε ότι ήταν μια εσκεμμένη και προμελετημένη πρόκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για το συμβάν, στο οποίο η Μόσχα είπε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές.

«Σε περίπτωση επανάληψης μιας τέτοιας απαράδεκτης προκλητικής δράσης, εάν αυτές οι ενέργειες προχωρήσουν περαιτέρω, δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία επιλογή όσον αφορά τη νομική υπεράσπιση των συνόρων της Ρωσίας», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Η Μαύρη Θάλασσα, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για να προβάλλει τη δύναμή της στη Μεσόγειο, αποτελεί εδώ και αιώνες σημείο ανάφλεξης μεταξύ της Ρωσίας και των ανταγωνιστών της, όπως η Τουρκία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και θεωρεί τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την ακτή της, ως ρωσικά ύδατα.

Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας και απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας για τη θάλασσα γύρω από αυτήν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι το πολεμικό πλοίο ενεργούσε σύμφωνα με το νόμο και βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

«Το σημαντικό σημείο είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Αυτά είναι τα ύδατα της Ουκρανίας και ήταν απολύτως σωστό να τα χρησιμοποιούμε για να πάμε από το Α στο Β», τόνισε ο Τζόνσον.

Η Βρετανία αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ραμπ, να την αποκαλεί «αναμενόμενα ανακριβή».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube