ΗΠΑ , Ρωσία 5 Ιουνίου 2021

Πούτιν σε ΗΠΑ: Χρησιμοποιείτε δύο μέτρα και δύο σταθμά

Πούτιν σε ΗΠΑ: Χρησιμοποιείτε δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οι ίδιες χρησιμοποίησαν βία για την καταστολή διαδηλώσεων στο Καπιτώλιο, αλλά επιβάλλουν κυρώσεις στη Λευκορωσία που κάνει το ίδιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αναφερόμενος  στη διαχείριση των ταραχών κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο και στις διαδηλώσεις στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ήταν λάθος των ΗΠΑ να επικρίνουν καταστολές αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο εξωτερικό τη στιγμή που διώκουν τους Αμερικανούς με «πολιτικά αιτήματα».

Μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν έθεσε χαμηλά το πήχη για τη Σύνοδο Κορυφής και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη της Ελβετίας. Είπε ότι δεν αναμένει καμία σημαντική εξέλιξη όταν οι δύο άνδρες συναντηθούν στις 16 Ιουνίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες ότι οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών προήλθαν από τη Ρωσία και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα είχε αναμιχθεί στις αμερικανικές εκλογές.

Τι εννοούσε ο Πούτιν με τα «δύο σταθμά»;

Ο Πούτιν αντιπαρέβαλε την καταστολή εναντίον των κυβερνητικών διαμαρτυριών στο Καπιτώλιο με την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι εισβολείς του Καπιτωλίου δεν αντιμετωπίζονται δίκαια.

 «Δεν ήταν απλώς ένα πλήθος από ληστές και ταραχοποιούς», δήλωσε ο Πούτιν για τους οπαδούς του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου με σκοπό να εμποδίσουν να επικυρωθεί η νίκη του Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. «Αυτοί οι άνθρωποι είχαν έρθει με πολιτικές απαιτήσεις», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όταν ο συντονιστής στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης σημείωσε ότι τα σχόλια του Πούτιν σχετικά με τις ταραχές στο Καπιτώλιο θα μπορούσαν να τον θέσουν εκτός αμερικανικών κοινωνικών μέσων, ο Ρώσος ηγέτης απάντησε πως δεν τον ενδιέφερε αν θα μπλοκαριστεί κάπου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ταραχοποιοί του Καπιτωλίου «διώκονται» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Περίπου 500 ύποπτοι συνελήφθησαν για ταραχές, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορήθηκαν για είσοδο ή παραμονή σε κλειστό κτίριο ή χώρο. Πολλοί απελευθερώθηκαν εν αναμονή της δίκης, αλλά μερικοί κρατούνται σε περιορισμό.

Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπάιντεν, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους υπέστησαν «σκληρή» μεταχείριση.

Ο Πούτιν επέκρινε επίσης τη Δύση για την κριτική της στην απάντηση των ρωσικών αρχών στις διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων για τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη τη Ρωσία νωρίτερα αυτό το έτος καταπνίγηκαν με καταστολές. Εικόνες με την αστυνομία να χτυπάει και να σέρνει διαδηλωτές μακριά είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε στους επιχειρηματίες ότι οι διαδηλώσεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται με ακόμη πιο σκληρή γραμμή από την αστυνομία, με κάποιους να τραυματίζονται στα ματιά από αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «δημοκρατικές πλαστικές σφαίρες».

Δεν είναι σαφές σε τι αναφερόταν, αλλά αρκετοί Γάλλοι διαδηλωτές τυφλώθηκαν από τη χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» που ξεκίνησαν στα τέλη του 2018.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube