Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Πούτιν: Ακόμα και αν βυθίζαμε το βρετανικό αντιτορπιλικό δεν θα γινόταν παγκόσμιος πόλεμος

Δημοσιεύτηκε στις

Ακόμη κι αν η Ρωσία βύθιζε το βρετανικό αντιτορπιλικό Defendor στη Μ. Θάλασσα πριν από μία εβδομάδα, δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς στο πλαίσιο της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής «Ευθεία Γραμμή» αν ο κόσμος έφθασε στο χείλος ενός τέτοιου πολέμου.

Δεν θα βγουν νικητές
«Ακόμη κι αν βυθίζαμε αυτό το πλοίο, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι ο κόσμος θα έφθανε στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, διότι εκείνοι, που τα πράττουν αυτά, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν νικητές από τον πόλεμο αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν θα χαιρόταν με την έναρξη ενός νέου πολέμου, «αν και τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε για τι αγωνιζόμαστε, αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας στο έδαφός μας, για το μέλλον μας».

Ολοφάνερη προβοκάτσια
Αναφερόμενος στο επεισόδιο της 23ης Ιουνίου κοντά στις ακτές της Κριμαίας, κατά το οποίο ρωσικό σκάφος και αεροπλάνο έριξαν προειδοποιητικά πυρά στην πορεία του Defendor, ο Ρώσος πρόεδρος το χαρακτήρισε «ολοφάνερα προβοκάτσια» και μάλιστα «συνδυαστική, που πραγματοποιήθηκε όχι μόνο από Βρετανούς, αλλά και Αμερικανούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναρωτήθηκε ρητορικά «για ποιο λόγο χρειάστηκε να γίνει αυτή η προβοκάτσια» και μάλιστα λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση κορυφής, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη, και απάντησε ο ίδιος «για να υπογραμμιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. στο ΝΑΤΟ) αντιμετωπίζουν χωρίς σεβασμό την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας για την ένωσή τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία», προσθέτοντας «καλώς, μην την αναγνωρίζετε περαιτέρω, για ποιο λόγο να υλοποιείτε παρόμοιας φύσης προβοκάτσιες;».

Ρωσικό έδαφος η Κριμαία
Η Μόσχα θεωρεί από το 2014 ρωσικό έδαφος τη χερσόνησο της Κριμαίας, βασιζόμενη στο δημοψήφισμα, που διοργάνωσε η τοπική βουλή, το οποίο τάχθηκε σε ποσοστό 96% και πλέον υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία, διαδικασία που η Ουκρανία θεωρεί κατάληψη εδάφους της και δεν αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του πλανήτη.

Κατά τον πρόεδρο της Ρωσίας, δεν είναι η χώρα του υπεύθυνη για την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, «δεν πήγαμε εμείς σε εκείνους σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, ήρθαν πετώντας και πλέοντας. Εκείνοι πλησίασαν τα σύνορά μας και παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα και αυτό είναι ουσιαστικό στοιχείο σε όλη αυτή την κατασκευή».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι μετά τις διεθνείς αντιδράσεις για τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ρωσία, ο ίδιος ζήτησε από τους Ρώσους στρατιωτικούς να τα ολοκληρώσουν, «το κάναμε αυτό, αλλά αντί να αντιδράσουν θετικά σε αυτό και να πουν «Καλώς, καταλάβαμε την αντίδρασή σας στη δυσαρέσκειά μας», αντί γι’ αυτό τι έκαναν; «Kόλλησαν» στα σύνορά μας», είπε αιχμηρά ο Β.Πούτιν, ο οποίος λίγο νωρίτερα, σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις της «Ευθείας Γραμμής» είχε αναφερθεί στις προβληματικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρκεί «να γίνει κατανοητό για τι θα μιλήσουμε».

Έθεσε την Ουκρανία υπό πλήρη εξωτερική διεύθυνση
Προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «έθεσε την Ουκρανία υπό πλήρη εξωτερική διεύθυνση, κομβικά ζητήματα της ζωής της Ουκρανίας επιλύονται όχι στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον. Εν μέρει στο Βερολίνο και το Παρίσι» και αναρωτήθηκε «για ποιο πράγμα να συνομιλήσουμε;».

Ο Β.Πούτιν συμπλήρωσε ότι περισσότερο απ’ όλα ανησυχεί για το «θεμελιώδες» γεγονός της «έναρξης στρατιωτικής αφομοίωσης του ουκρανικού εδάφους», σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκεί ξένες στρατιωτικές βάσεις», παρά μόνο κέντρα εκπαίδευσης ή άλλες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας.

«Η στρατιωτική αφομοίωση του εδάφους, το οποίο συνορεύει άμεσα μαζί μας, προκαλεί για εμάς ουσιαστικά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό αφορά πραγματικά ήδη τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του λαού της Ρωσίας», είπε ο Β.Πούτιν, ο οποίος για πολλοστή φορά υποστήριξε ότι «Ουκρανοί και Ρώσοι είναι εν γένει ένας λαός», χαρακτήρισε «εμφανώς μη φιλική» προς τη Ρωσία τη σημερινή ουκρανική ηγεσία και παρομοίασε με «όπλο μαζικής εξόντωσης» κατά του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία το «αδιανόητο», κατά τη γνώμη του, νομοσχέδιο, βάσει του οποίου «από αιώνες ζούσαν εδώ (σ.σ. στο έδαφος της Ουκρανίας) Ρώσοι και τώρα ανακηρύσσονται μη γηγενείς».

Η σημερινή «Ευθεία Γραμμή» ήταν η 18η, στην οποία συμμετέχει ο Β.Πούτιν, και διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες. Στη διάρκειά τους ο ρώσος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, επιλέγοντας μεταξύ 2 εκατ. που υποβλήθηκαν από τους πολίτες με όλους τους τρόπους των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ινδία παίρνει μέτρα κατά του Πακιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ

Αναστολή της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού ποταμού και ακύρωση του καθεστώτος βίζας σε πακιστανούς πολίτες και διπλωμάτες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ινδία έχει λάβει μια σειρά από ισχυρά μέτρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού, το 1960, και του κλεισίματος του Integrated Check Post Attari με άμεση ισχύ. Η Υπουργική Επιτροπή για την Ασφάλεια (CCS) εξέτασε τη συνολική κατάσταση ασφαλείας στη συνεδρίασή της στην κατοικία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι χθες το απόγευμα και έδωσε εντολή σε όλες τις δυνάμεις να διατηρήσουν υψηλή επαγρύπνηση.

Ενημερώνοντας τα μέσα ενημέρωσης στο Νέο Δελχί χθες το βράδυ, ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι είπε ότι οι Πακιστανοί υπήκοοι δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ινδία στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαίρεσης βίζας SAARC (SVES). Δήλωσε επίσης ότι τυχόν βίζες SVES που εκδόθηκαν στο παρελθόν σε Πακιστανούς υπηκόους θεωρούνται άκυρες. Είπε ότι κάθε Πακιστανός υπήκοος που βρίσκεται επί του παρόντος στην Ινδία με βίζα SVES έχει 48 ώρες για να φύγει από την Ινδία. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι οι Σύμβουλοι Άμυνας/Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας στην Πακιστανική Ύπατη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί έχουν κηρυχθεί Persona Non Grata. Τόνισε ότι έχουν μια εβδομάδα για να φύγουν από την Ινδία. Η Ινδία θα αποσύρει τους δικούς της Σύμβουλους Άμυνας/Ναυτικού/Αεροπορίας από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ. Ο κ. Misri δήλωσε ότι αυτές οι θέσεις στις αντίστοιχες Ανώτατες Αρμοστείες θεωρούνται άκυρες. Πέντε μέλη του προσωπικού υποστήριξης των Συμβούλων Υπηρεσιών θα αποσυρθούν και από τις δύο Ανώτατες Επιτροπές.

Ο γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η συνολική δύναμη των Ύπατων Αρμοστειών θα μειωθεί σε 30 από τις 55 σήμερα μέσω περαιτέρω μειώσεων έως την 1η Μαΐου. Ο κ. Misri είπε ότι το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Modi, ενημερώθηκε λεπτομερώς για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στο Pahalgam. Στην ενημέρωση στο συμβούλιο, αναδείχθηκαν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις της τρομοκρατικής επίθεσης. Σημειώθηκε ότι αυτή η επίθεση ήρθε στον απόηχο της επιτυχούς διεξαγωγής των εκλογών στο Τζαμού και Κασμίρ και της σταθερής προόδου της προς την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζει στην έγκαιρη ανάρρωση των τραυματιών.

Έντονες εκφράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν καταδικάσει απερίφραστα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Το CCS κατέγραψε την εκτίμησή του για τέτοια συναισθήματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν μηδενική ανοχή για την τρομοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις στην Ινδία

Η Ελληνική κυβέρνηση δια μέσω του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ, δημοφιλή προορισμό στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ στην Ινδία. “Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, Τζαμού και Κασμίρ” επισημαίνει σε ανάρτησή του το Υπ.Εξ. και προσθέτει:

“Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στην Ινδία απέναντι σε αυτή την τραγική απώλεια και στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αμερικανοί πεζοναύτες κατηγορούνται για βιασμούς στην Οκινάουα

Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από αυτούς όμως γίνεται συχνά η αιτία δυσπιστίας και οργής μέρους του πληθυσμού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντιμέτωπα με έρευνες για φερόμενους βιασμούς στην Οκινάουα της Ιαπωνίας βρίσκονται δυο μέλη του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, όπως ανέφερε την Πέμπτη η αστυνομία του αρχιπελάγους.

«Πεζοναύτης των ΗΠΑ, ηλικίας περίπου 20 ετών, υπάρχουν υποψίες ότι βίασε μια υπήκοο Ιαπωνίας σε αμερικανική στρατιωτική βάση τον Μάρτιο και ότι τραυμάτισε άλλη μια γυναίκα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δεύτερος Αμερικανός στρατιωτικός, περίπου συνομήλικος του πρώτου, φέρεται επίσης να βίασε γυναίκα σε άλλη βάση τον Ιανουάριο, διευκρίνισε.

Οι δυο υποθέσεις διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Τζορτζ Γκλας, που μόλις ανέλαβε τη θέση, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεργαστεί «πλήρως» με τις ιαπωνικές αρχές. «Δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας που οικοδομήσαμε εδώ και δεκαετίες με τους Ιάπωνες οικοδεσπότες μας, και δεσμεύομαι να κάνω το παν για να αποφευχθεί οι πράξεις αυτές να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από αυτούς όμως γίνεται συχνά η αιτία δυσπιστίας και οργής μέρους του πληθυσμού. Την Παρασκευή στην Οκινάουα, Αμερικανοί στρατιωτικοί συμμετείχαν μαζί με κατοίκους και τοπικούς αντιπροσώπους σε νυχτερινές περιπολίες. Το εγχείρημα, το πρώτο του είδους από το 1973, έγινε κοντά σε αμερικανική αεροπορική βάση έπειτα από αλλεπάλληλες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων που αποδόθηκαν σε Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αστυνομικών αρχών, το 2024, 80 μέλη ή υπεργολάβοι του αμερικανικού στρατού κατηγορήθηκαν για διάφορα ποινικά αδικήματα στην Οκινάουα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποκαλυπτικά βίντεο! Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν on camera τι συνέβη στο Κουρσκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βίντεο με Ουκρανούς στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία παρουσιάζει το SouthFront. Στα βίντεο, οι στρατιώτες περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την επιχείρηση. Οι μαρτυρίες περιλαμβάνουν αναφορές σε βαριές απώλειες, ελλιπή υποστήριξη και αποδιοργάνωση κατά την υποχώρηση.​

Η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2024, όταν ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα και κατέλαβαν προσωρινά περιοχές στη ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούτζα. Ήταν μια προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει κάποια “χαρτιά” ως ανταλλάγματα με χαμένη της εδάφη, όπως η περιοχή της Ζαπορίζια όπου υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διαπραγματευτική διαδικασία με τη Ρωσία. Αν και αρχικά θεωρήθηκε στρατηγική επιτυχία, η επιχείρηση αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις, όπως ισχυρή ρωσική αντίσταση και δυσκολίες στον ανεφοδιασμό, οδηγώντας τελικά σε υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα βίντεο είναι υποτιτλισμένα στα αγγλικά:

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις18 λεπτά πριν

ΜπορούνΤραμπ και Πούτιν να επιλύσουν το Κυπριακό;

Μπορούν Ρωσία και ΗΠΑ να αποκόψουν τον Γόρδιο Δεσμό;

Διεθνή32 λεπτά πριν

Η Ινδία παίρνει μέτρα κατά του Πακιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ

Αναστολή της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού ποταμού και ακύρωση του καθεστώτος βίζας σε πακιστανούς πολίτες και διπλωμάτες.

Καλυβιώτης: ΧΑΟΣ στην Ουκρανία! Καλυβιώτης: ΧΑΟΣ στην Ουκρανία!
Αναλύσεις47 λεπτά πριν

Καλυβιώτης: ΧΑΟΣ στην Ουκρανία!

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκρηκτική. Εξοργισμένος από την αδιαλλαξία του Ζελένσκι, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε τον Ουκρανό ηγέτη...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο Αμερικανός γερουσιαστής που ξεμπρόστιασε την Τουρκία και τον Ερντογάν! “Διάολε ούτε F-16 ούτε F-35 δεν θα πάρουν”

Aκλόνητο κατηγορητήριο για τα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν και την ενεργό συνέργεια της Τουρκίας στην εθνοκάθαρση του Αρτσάχ.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Στο βωμό του πολέμου

Είμαστε κοντά στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία;

Δημοφιλή