Weather Icon

Πόλεμος και… Euro! Συμμαχία, drones και Τουρκία-Ουαλία

Πόλεμος και… Euro! Συμμαχία, drones και Τουρκία-Ουαλία

Ο Τούρκος πρόεδρος στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν για ποδόσφαιρο και όχι μόνο…

Την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Μπακού. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν τον υποδέχτηκαν ο αντιπρόεδρος της αζερικής κυβέρνησης Γιακούμπ Εγιούμποφ, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Χαλέφ Χαλέφοφ, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, Χαζάρ Ιμπραήμ και ο Τούρκος πρόξενος του Αζερμπαϊτζάν, Τζαχίτ Μπαγτζί.

Ο Ερντογάν συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Εμινέ, τον υπουργό άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτίν, τον εκπρόσωπο του, Ιμπραχίμ Καλίν, τον εκπρόσωπο του AKP, Ομέρ Τσελίκ και τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ, Οσμάν Ασκίν Μπακ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, με τον οποίο ταξίδεψε την Τετάρτη στο Σουσί. Πρόκειται για αρμενικό ιστορικό και θρησκευτικό πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται μετά τον πόλεμο των 44 ημερών του 2020 υπό αζερική κατοχή. Εκεί οι δύο άνδρες υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει να ανοίξει τουρκικό προξενείο στην πόλη, κάτι που αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν σε δηλώσεις του.

Με αυτόν τον τρόπο Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν επισφράγισαν την στρατιωτική τους επιτυχία και συμμαχία με την κατάληψη της πόλης και του 70% των εδαφών του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) με μία κοινή διακήρυξη περί συμμαχικών σχέσεων και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Το Αζερμπαϊτζάν δεν θα μπορούσε να νικήσει τον πόλεμο απέναντι στην Αρμενία χωρίς τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας, η οποία παρείχε drones και τζιχαντιστές από τη Συρία. Μάλιστα στη συμφωνία που υπογράφτηκε στο Σουσί εντάσσεται και η συμπαραγωγή μη επανδρωμένων ιπτάμενων αεροσκαφών.

Το πρόγραμμα του Τούρκου του προέδρου στο Αζερμπαϊτζάν όμως έχει και συνέχεια! Και μάλιστα ποδοσφαιρική με γεύση από Euro 2020. Διαβάστε τη συνέχεια στο Sportdog.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube