Weather Icon

Περί συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Περί συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στα απόνερα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και άλλα

Χρήστος Μιχαηλίδης   

— Ποικίλες, αλλά εν πολλοίς συγκρατημένες είναι οι αντιδράσεις των ψύχραιμων και έγκυρων πολιτικών παρατηρητών και αναλυτών στην Αθήνα, για τα όσα προέκυψαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Γενικά, συμφωνείται ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (για πολλούς και διάφορους λόγους – ο κυριότερος έχει να κάνει με την πίεση που ασκείται στην Άγκυρα από ΗΠΑ και ΕΕ), περνάνε σε μία φάση εκτόνωσης της έντασης που τις χαρακτηρίζει εδώ και αρκετό καιρό.

— Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στη «γραμμή» του ότι «καλύτερα να λύνουμε τις διαφορές μεταξύ μας, δίχως τρίτους», κάτι που η Αθήνα του έχει αποκλείσει, υπενθυμίζοντάς του όσα είπε ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου στην περίφημη εκείνη συνέντευξη Τύπου της Άγκυρας. 

— Πηγές της στήλης, αναφέρουν ότι οι διερευνητικές επαφές θα συνεχιστούν και ότι η ατζέντα «θα φύγει από το πιο γενικό της μέρος και θα αρχίσει να μπαίνει σε συγκεκριμένα θέματα». Σε αυτά, η Αθήνα διατηρεί απαρέγκλιτα τη θέση της ότι στο τραπέζι προς διαπραγμάτευση μπαίνει μόνο το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ) και ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας πάμε για Χάγη. 

— Οι «ανησυχίες» και οι ισχυρισμοί, που έρχονται και από την Λευκωσία, ότι η Αθήνα οδεύει προς διευθέτηση των δικών της διαφορών με την Τουρκία, αφήνοντας απ’ έξω το Κυπριακό, δεν είναι κατανοητές εφ’ όσον διατυπώνονται με αυτήν την διάσταση, όπως μας ειπώθηκε από πρέσβη σκανδιναβικής χώρας, από τους πιο ψύχραιμους και πραγματικούς γνώστες του προβλήματος. Έχουν κάποια βάση όμως, σύμφωνα με την παρακάτω διατύπωση-εκτίμηση: 

— Εν κατακλείδι, όπως σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Κουτσομύτης, υπεύθυνος του Kappa News (ιστότοπου για θέματα εγχώριας και διεθνούς πολιτικής, κυρίως ευρωπαϊκά), ενώ και τα δύο μέρη μπορεί να νιώθουν ευχαριστημένα από την έκβαση της συνάντησης των Βρυξελλών, παραμένει ως ένα μεγάλο ερωτηματικό η περαιτέρω εξέλιξη του Κυπριακού, με την Τουρκία να απειλεί με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια και την επόμενη Πενταμερή Διάσκεψη να προγραμματίζεται για μέσα στο καλοκαίρι. Η Άγκυρα –καταλήγει– δείχνει να μην υποχωρεί από τη στρατηγική της διχοτόμησης, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η παντελής έλλειψη αναφοράς στο Κυπριακό από τις διαρροές του Μαξίμου για την ατζέντα των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

— Σε άλλα θέματα τώρα: 

— Η Αγγλία που σχεδίαζε σχεδόν ολοκληρωτική χαλάρωση των μέτρων στις 21 Ιουνίου, έπειτα από την αύξηση, καθημερινά, του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της ινδικής μετάλλαξης του ιού, κρατάει τα μέτρα για άλλες 4 εβδομάδες. Κάτι που, πιστεύεται ότι θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την οικονομία και, βεβαίως, την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

— Έρευνα που δημοσιεύεται στο Lancet δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα 2 εμβολίων, της Pfizer και της AstraZeneca, είναι μικρότερη απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος Delta από την Ινδία.

— Στην Ελλάδα αποφασίστηκε το AstraZeneca να μην χορηγείται πλέον σε άτομα κάτω των 60. Είν’ αλήθεια, ότι ο κόσμος έχει μπερδευτεί με το εμβόλιο αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που το έχουν απορρίψει κιόλας, διότι πολύ απλά φοβούνται. 

— Και θαρρώ πως, όσο κι αν πιστεύω πολύ στον ορθολογισμό και στην ανάγκη να εμβολιαστούμε όσο περισσότερο μπορούμε, στον φόβο του άλλου –τον γνήσιο φόβο εννοώ, όχι τον στηριζόμενο σε θεωρίες επιστημονικής φαντασίας– στον φόβο του άλλου λοιπόν, πρέπει να δείχνεις σεβασμό και όχι να τον μαλώνεις διδακτικά!

— Από την άλλη βεβαίως, υπάρχουν και οι «πυροβολημένοι», που είναι μια διαφορετική κατηγορία από μόνοι τους και για τους οποίους κάθε επιστήμη, ακόμα και αυτή της ψυχιατρικής, σηκώνει ψηλά τα χέρια. Στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, σε ένα κατάστημα πώλησης τροφίμων, ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνθρωπο και σκότωσε άλλους τρεις, επειδή του ζήτησαν να φορέσει τη μάσκα του. Προφανώς, ο δολοφόνος είναι από εκείνους που λένε ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν με τη μάσκα και ότι νοιώθουν πως στερούνται την ελευθερία τους. Γι’ αυτό και την στερούν από άλλους… 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube