REAL TIME |

Weather Icon

Παντελής Σαββίδης: Μπορεί η Ελλάδα να υπερασπίσει τα δικαιώματά της;

Παντελής Σαββίδης: Μπορεί η Ελλάδα να υπερασπίσει τα δικαιώματά της;

Ο κ. Μητσοτάκης, κατ εξοχήν, και μια σημαντική μερίδα της ελληνικής άρχουσας τάξης και του λαού, δέχονται πως η οικονομία πρέπει να κυριαρχεί στις πολιτικές επιλογές ανεξαρτήτως εθνικού αποτελέσματος.
Αν, δηλαδή, μας αφήσει ήσυχους η Τουρκία δεν πειράζει, βρε αδελφέ, και να κάνουμε λίγο πίσω.

Είναι οι οπαδοί της Χάγης. Στην οποία Χάγη θα πάμε μόνο αν συμφωνήσουμε σε συνυποσχετικό. Αλλά, συμφωνία σε συνυποσχετικό σημαίνει, ουσιαστικά, συμφωνία στα ελληνοτουρκικά. Η Χάγη, απλώς, θα κληθεί να επικυρώσει. Για να υπάρχει το άλλοθι προς την ελληνική κοινή γνώμη περί αναγκαστικής υποχώρησης.

Η οικονομική διάσταση σε μια κοινωνία είναι σημαντική. Αλλά δεν μπορεί να είναι η απολύτως κυρίαρχη. Αν, δηλαδή, απειλείται η ελευθερία σου, η αξιοπρέπειά σου ως κοινωνίας, η επικράτεια στην οποία ελέγχεις τους όρους της ύπαρξής σου, τότε ακόμη και η οικονομία, ή διαστάσεις της, μπορεί να μετατεθούν από την “σε τελευταία ανάλυση καθοριστική” (Μάρξ) παραδοχή.
Αυτή είναι η δεύτερη τάση στις κοινωνίες- και στην ελληνική- με την οποία συμφωνώ.

Και αν διασφαλίσεις την ύπαρξη και την αξιοπρεπή σου συμπεριφορά τότε και οικονομικά θα ευημερήσεις. Διότι κατ’ αρχάς θα σε σέβονται. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργήσεις κράτος ευυπόληπτο που θα ακμάσει και οικονομικά.

Για να γίνουμε ποιο συγκεκριμένοι, είναι η Ελλάδα κράτος ευυπόληπτο;
Φοβάμαι πως όχι. Και δεν είναι, όχι μόνο από τους άλλους. Αλλά δεν το υπολείπονται ούτε πολλοί πολίτες του.
Γιατί;

Διότι σε περίπτωση αμφισβήτησης της κυριαρχίας του δεν μπορεί να την υπερασπίσει. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θέλει. Ή φοβάται. Όλες οι εκδοχές έχουν την ίδια σημασία.
Άρα, το πρωταρχικό ερώτημα είναι πως μπορεί η Ελλάδα να υπερασπίσει τα δικαιώματά της για να γίνει ευυπόληπτο κράτος και να ακμάσει και οικονομικά;
Η μόνη περίπτωση είναι να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Όλα τα άλλα είναι φούμαρα. Αν δεν μπορείς να υπερασπίσεις μόνος σου την ακεραιότητά σου είσαι, ή γίνεσαι, προτεκτοράτο.
Έχει τέτοιες ένοπλες δυνάμεις η Ελλάδα;
Θα στεναχωρήσω πολλούς φίλους στρατιωτικούς αλλά η άποψή μου είναι πως δεν έχει. Αν είχε ο πρώτος που θα το γνώριζε είναι ο εχθρός. Ο οποίος δεν θα τολμούσε.

Από την στιγμή που τολμά και σε ξευτελίζει πάει να πει ότι δεν σε υπολογίζει. Πρέπει να σε υπολογίσει. Και για να σε υπολογίσει κάτι σοβαρό πρέπει να αλλάξει. Δεν γίνεται ούτε με τις δηλώσεις Δένδια ούτε με τις δηλώσεις Φλώρου.
Όσοι δεν παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές εξελίξεις με έκπληξη διαπίστωσαν πως η χώρα ενώ έχει προμηθευθεί πανάκριβο εξοπλισμό, δεν διαθέτει τα πολεμοφόδια που ο εξοπλισμός απαιτεί. Είτε διότι δεν είχε χρήματα να τα αγοράσει είτε διότι δεν της τα δίνουν οι προμηθευτές του εξοπλισμού. Δηλαδή σου πουλούν πλοία χωρίς τις τορπίλες τους. Αεροπλάνα χωρίς τους πυραύλους. κλπ κλπ. Τότε γιατί τα αγοράζει η πολιτεία; Για τις παρελάσεις; Μάλλον για προστασία. Όπως γίνεται στα νυκτερινά κέντρα.

Υπάρχει μια αδιαφορία όλου του πολιτικού κατεστημένου για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Και το κατεστημένο δεν έχει καν αντιληφθεί ότι τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις δεν τις έχεις για να πολεμήσεις. Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσεις την ειρήνη. Διότι κανείς δεν θα τα βάλει μαζί σου. Αντιθέτως η ανυπαρξία τους ή η υποτυπώδης ύπαρξή τους υπονομεύει την ειρήνη του λαού σου.
Πως, λοιπόν, τις δημιουργείς;

Οι παραδοσιακοί τρόποι είναι ξεπερασμένοι και ακατάλληλοι για την Ελλάδα. Έχουν υψηλό βαθμό ρίσκου και ανθρώπινης διακινδύνευσης. Και στην Ελλάδα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε τέτοιες περιπέτειες.
Άρα, πως διασφαλίζεις την ακεραιότητα και αξιοπρέπειά σου ως κοινωνία;
Με το να είσαι στην πρωτοπορία σε έξυπνα όπλα τα οποία θα είναι και αποτελεσματικά και δεν θα σε φέρνουν σε ανθρώπινη επαφή.

Η αποτελεσματικότητά τους θα σου διασφαλίζει την ικανότητα και η μη επαφή τον περιορισμό της ανθρώπινης απώλειας.
Υπάρχει τέτοια δυνατότητα;
Ναι.

Φθάνει η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κοινωνία να επενδύσει στην σχετική γνώση.
Προχθές η ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ είχε ένα εκτεταμένο άρθρο το οποίο θα αρχίσω να μεταφράζω, για το πως η Συμμαχία μπαίνει στην κβαντική εποχή.

Και για να καταλήγω: η Ελλάδα ή θα αποκτήσει τεχνολογική και στρατιωτική αυτονομία βασιζόμενη στην ανάπτυξη δικής της γνώσης που θα παράγει νέα όπλα στη βάση της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής μετάβασης ή θα είναι συνεχώς επαίτης διεθνούς (συμμαχικής το λένε) προστασίας.
Αλλά οι “σύμμαχοι” αν δεν διασφαλίσουν το συμφέρον τους, απλώς, θα σου πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Και τα Rafalle και τα F-35 και τα γερμανικά υποβρύχια φύκια είναι αν δεν έχεις τα οπλικά συστήματα που πυροδοτούν.

Όσο για τις ανακατατάξεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι εντυπώσεων. Για εσωτερική κατανάλωση.

Χρειάζεται, λοιπόν, μια συνολική ηγεσία, όχι, μόνο, πολιτική που θα ενδιαφερθεί για την άμυνα της χώρας και θα την στρέψει προς τομείς που θα την ενισχύσουν και θα προάγουν και την συνολική τεχνογνωσία της. Που σημαίνει την οικονομία της.

Σ αυτά τα πρωταρχικά ζητούμενα οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος. Σε μια κλασική αντίληψη που έχει ξεπεραστεί.

Άρα, μια συνολική αμφισβήτηση του συστήματος είναι επιβεβλημένη. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

ΥΓ: Για όσους αμφισβητούν τα περί προτεκτοράτου, υπάρχει και το παρακάτω που μου έστειλε ο Θόδωρος Καρυώτης:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΥΔΟ ΣΕ ΣΧΗΜΑ Π ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 3500 ΔΙΣ ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΙΟΤΙ Η ΓΑΥΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA. ΟΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕΘΑΝΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ. ΟΙ ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ, ΜΗΚΟΥΣ 25 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ, ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΠΡΟΣ …ΝΑΙ ΠΡΟΣ…30 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΤΕΣ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΥΔΟ….ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΤΕΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube