Weather Icon
Εγκληματικότητα 1 Ιουνίου 2021

Όλο το “δένδρο” – Οι 23 συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα

Όλο το “δένδρο” – Οι 23 συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα

Η δομή τους όπως περιγράφεται στο έγγραφο Χρυσοχοΐδη που παρέδωσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Ποιοι δρουν από Ωρωπό μέχρι Πειραιά

Λαμπρόπουλος Βασίλειος Γ.

Τις 23 συμμορίες της νύχτας, και όχι μόνο, που λυμαίνονται την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας και καταγράφονται σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που παρέδωσε προ δέκα ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Πρόκειται για μια πλήρη καταγραφή του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με τουλάχιστον 60 συμβόλαια θανάτου και χιλιάδες εκβιάσεις καταστηματαρχών την τελευταία 20ετία. Με βασικό αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος στα μέλη των συμμοριών από τον ΣΔΟΕ, την Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος, την ΑΑΔΕ και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Στα δυτικά προάστια

Η πρώτη λοιπόν συμμορία που θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. η πιο ισχυρή δρα στα δυτικά προάστια (κυρίως στην περιοχή Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού κ.λπ.) από το 2000 και αριθμεί 70 μέλη, από τα οποία τα 23 έχουν κεντρικό ρόλο. Η εγκληματική αυτή οργάνωση, σύμφωνα με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., κατηύθυνε εγκληματικές ενέργειες, όπως την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ συμμετέχει σε λαθρεμπόριο καυσίμων, ελέγχει πρατήρια βενζίνης και πουλά προστασία σε εκατοντάδες καταστήματα. Επιπλέον, είχε επιχειρηθεί να συνδεθεί με δεκάδες συμβόλαια θανάτου κυρίως της περιόδου 2000-2010, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αναφερθεί επαφές με αντιεξουσιαστές. Ενα από τα ηγετικά μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης έχει δολοφονηθεί το 2018.

Αντεκδικήσεις

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα δρα στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά και στην παραλιακή και αριθμεί συνολικά 92 άτομα, από τα οποία 32 με κύριους ρόλους στην ιεραρχία της. Ωστόσο και τα τρία ηγετικά μέλη της που είχαν κατηγορηθεί το 2011 για συμμετοχή σε εκβιάσεις (συνολικά τότε είχαν κατηγορηθεί 217 άτομα) δολοφονήθηκαν την περίοδο 2017-2018 στο πλαίσιο αντεκδικητικών ενεργειών στον κόσμο της νύχτας. Με την εν λόγω συμμορία να έχει πλέον μικρότερο ρόλο στον χώρο του εγκλήματος στην Αττική, αλλά να εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε αυτήν το ενδιαφέρον των Αρχών Ασφαλείας.

«Κινεζικό» ψευδώνυμο

Η τρίτη συμμορία, όπως παρατίθεται στο έγγραφο που παρέδωσε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, έχει ηγέτη έναν 56χρονο ποινικό με «κινεζικό» ψευδώνυμο, αριθμεί συνολικά 30 μέλη και δρα κυρίως στην πλατεία Μπουρναζίου, στο Κολωνάκι και σε ορισμένες άλλες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

 Στη συνέχεια στο έγγραφο μνημονεύεται η συμμορία – αναφέρεται ότι αριθμεί 23 μέλη – στην οποία ηγετικό ρόλο είχε ο 58χρονος που δολοφονήθηκε προ 15 ημερών στη Μεταμόρφωση, έξω από καντίνα.

Η εν λόγω συμμορία δραστηριοποιείται την τελευταία 20ετία στις περιοχές Κυψέλης, Πατησίων, Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας, Αγίων Αναργύρων, Νέας Ιωνίας, Περισσού και Καλογρέζας, σε μια διαρκή τοπική «μονοκρατορία» στον κόσμο της νύχτας. Η δολοφονία του 58χρονου εξετάζεται αν σχετίζεται με διάθεση επέκτασης άλλων συμμοριών στο «φέουδο» ανάμεσα σε Εθνική Οδό και λεωφόρο Κηφισίας. Και αυτό λόγω και της δημιουργίας σε αυτή τη «ζώνη» της Αττικής συνεχώς νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ερευνάται όμως αν μπορεί να σχετίζεται με προστριβές του θύματος με αλλοδαπούς.

Προστασία

Στη πέμπτη θέση είναι η εγκληματική οργάνωση με «ηγέτη» έναν άλλο 58χρονο που δραστηριοποιείται και αυτός στη Ν. Ιωνία (παλιότερα ανήκε στην προαναφερθείσα συμμορία) και ο οποίος έχει επίσης κατηγορηθεί για εκβιάσεις και για τον νόμο περί όπλων και εκρηκτικών. Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. η εν λόγω ομάδα που λυμαίνεται την ίδια περιοχή αριθμεί 16 μέλη, ενώ σημαντικό μέλος τής εν λόγω σπείρας είχε κατηγορηθεί προ 25 ετών και για τοποθέτηση βόμβας σε τράπεζα.

Ακόμη στο έγγραφο που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καταγράφεται η δράση συμμορίας ποινικών που δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή του Πειραιά, καθώς και σε άλλες όπως Χαϊδάρι, Κορυδαλλό, Γλυφάδα.

Η εν λόγω ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος, όπως προσδιορίζεται από την ΕΛ.ΑΣ., έχει 10 συνολικά μέλη με αναφερόμενο αρχηγό έναν 42χρονο που είχε τραυματισθεί σε εγκληματική επίθεση προ μερικών ετών, ενώ φαίνεται να ασχολείται και με το εμπόριο καυσίμων. Σε βάρος του 42χρονου είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες για συμμετοχή του σε εγκληματικές επιθέσεις χωρίς να αποδειχθεί οτιδήποτε.

Τουρκικής καταγωγής

Επιπλέον, στην ίδια πολυσέλιδη αναφορά περιγράφεται η δράση δύο ομάδων «προστατών» της νύχτας από τις οποίες η μία δραστηριοποιείται στη Βορειοανατολική Αττική (Κηφισιά, Χαλάνδρι και προς παραλιακές περιοχές) και η άλλη στην περιοχή Κυψέλης και λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η πρώτη φαίνεται να αριθμεί εννέα μέλη και έχει «αρχηγό» έναν 55χρονο ο οποίος έχει συλληφθεί για εκβιάσεις ενώ είναι ιδιοκτήτης καταστήματος στα βόρεια προάστια. Στη δεύτερη ιθύνων νους εμφανίζεται ένας 60χρονος τουρκικής καταγωγής που παλιότερα είχε κατηγορηθεί για επικίνδυνες σωματικές βλάβες ενώ είχε ενταχθεί την περίοδο 2000-2010 στην εγκληματική οργάνωση της Ν. Φιλαδέλφειας και ήταν συνεργάτης του 58χρονου που δολοφονήθηκε στη Μεταμόρφωση.
Ο «νονός» του Πειραιά και οι εκβιαστές

Μια άλλη συμμορία της οποίας η δράση επισημαίνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. είναι εκείνη που δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην Κορινθία, στην Ηλεία και μέχρι και σε νησιά του Αιγαίου και στην οποία συμμετέχουν περίπου 38 άτομα, με αρχηγό πρώην αθλητή πολεμικών τεχνών. Μεγάλη δικογραφία για αυτή την εγκληματική οργάνωση όπου συμμετείχε και «νονός» του Πειραιά είχε σχηματισθεί πριν από επτά χρόνια, ενώ σε αυτήν υπήρχαν αναφορές και για ξυλοδαρμούς θυμάτων τοκογλύφων.

Ακόμη προσδιορίζεται η δράση συμμορίας – δραστηριοποιείται κυρίως στα δυτικά προάστια – με οκτώ συνολικά κακοποιούς και με ηγέτη έναν 48χρονο που είχε κατηγορηθεί προ δεκαετίας για σχέσεις με την πρώτη εγκληματική οργάνωση (με διασυνδέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού). Ηγετικά μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης απειλούσαν καταστηματάρχες ότι θα τους έβαζαν βόμβες αν δεν κατέβαλλαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την προστασία τους.
 Στην αναφορά που παραδόθηκε στον Αρειο Πάγο υπάρχει μνεία για μια άλλη σπείρα εκβιαστών που έχει 30 μέλη, που δραστηριοποιείται στις περιοχές Κυψέλης, Κολωνού και στο κέντρο της Αθήνας και στην οποία καθοδηγητής είναι ένας 63χρονος, ο οποίος ωστόσο δεν έχει συλληφθεί ποτέ για εκβιάσεις.
Δράση και στη Μύκονο
Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. η εν λόγω ομάδα δημιουργήθηκε μετά τη σύλληψη, την απόσυρση ή τη δολοφονία άλλων ποινικών που λυμαίνονταν τον ίδιον χώρο.
 Επίσης την ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να την απασχολεί και να ζητούνται στοιχεία και από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες για ομάδα 15 ποινικών που δρα στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Λούτσας, Ραφήνας, Ωρωπού, Πετραλώνων, Μοσχάτου όπου ηγετικό ρόλο έχει 54χρονος ποινικός που ούτε αυτός έχει συλληφθεί για οποιοδήποτε σοβαρό αδίκημα. Ο 54χρονος φαίνεται να έχει δραστηριοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και στη Μύκονο.

Στην έκθεση της Ασφάλειας Αττικής μνημονεύεται ακόμη η εγκληματική οργάνωση με 17 μέλη, ενός 51χρονου ποινικού που είχε γίνει στόχος εγκληματικής επίθεσης προ μερικών μηνών στα νότια προάστια και ο οποίος απασχολεί τις διωκτικές αρχές την τελευταία 25ετία. Ο εν λόγω ποινικός ανήκε παλιότερα στην ίδια ομάδα με τον προαναφερόμενο 54χρονο που δρα στη Βορειοανατολική Αττική, όμως πλέον ακολουθεί διαφορετική πορεία. Μέλος της ίδιας ομάδας θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν 38χρονος που δολοφονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ηλιούπολη.

Το Βήμα της Κυριακής

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube