Weather Icon
Εθνική Άμυνα 19 Ιουνίου 2021

Οι «Θερμοπύλες» του Αιγαίου -Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ -Ο Αη Στράτης, η Κάρπαθος και ο κάθε βράχος-σύμβολο

Οι «Θερμοπύλες» του Αιγαίου -Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ -Ο Αη Στράτης, η Κάρπαθος και ο κάθε βράχος-σύμβολο

Ακριβώς 29 χρόνια έπειτα από τη θυσία του Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέλεξε να προχωρήσει σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ταυτόχρονα να στείλει ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει των κρίσιμων μηνών που ακολουθούν . Έγινε ‘’ένα’’ με τα ‘’γεράκια’’ της HAF και πέταξε μαζί τους πάνω από το Αρχιπέλαγος έως τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Με ορμητήριο την 110 Πτέρυγα Μάχης απογειώθηκε με μαχητικό F-16 block 52 της 337 Πολεμικής Μοίρας «Φάντασμα». Κυβερνήτης του αεροσκάφους το πρώτο ‘’γεράκι’’ της Μοίρας ενώ στο σχηματισμό συμμετείχε με δεύτερο F-16 ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Ο Σχηματισμός πήρε Βορειοανατολική πορεία με πρώτο προορισμό το πιο συμβολικό ‘’βράχο’’ του Αιγαίου για κάθε ιπτάμενο. Το ακρωτήριο ‘’Νικόλαος Σιαλμάς’’ εκεί όπου η επιβλητική Σπαρτιάτικη ασπίδα με το δόρυ και το ‘’ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ’’ να λάμπουν όταν ο ήλιος χτυπά ο Αιγαίο. Εκεί όπου κάθε ιπτάμενος ‘’οφείλει’’ χαιρετισμό στον μαχητή Υποσμηναγό. Και εξαίρεση δεν αποτέλεσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν τα μαχητικά κατέβηκαν σε χαμηλό ύψος για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αεροπόρο που προτίμησε να χάσει τη ζωή του παρά να εγκαταλείψει την αερομαχία εκείνο το πρωί της 18ης Ιουνίου 1992. Όταν με το υπεδεέστερο F-1 είπε ηχηρό ‘’όχι’’ στα πιο σύγχρονα Τουρκικά F-16.

Για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και συνολικά για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ο Αη Στράτης αποτελεί τις ‘’Θερμοπύλες’’ του Αιγαίου. Όπως ακριβώς οι ‘’300’’ παρά το μειονέκτημα δεν έκαναν πίσω έτσι και ο Έλληνας ιπτάμενος επέλεξε να δώσει τη ‘’μάχη’’ έως το τέλος και να χαθεί στα νερά του Αιγαίου παρά να εγκαταλείψει και να επιστρέψει πίσω ‘’ηττημένος’’. Την ίδια ‘’μάχη’’ που έδιναν πριν την απώλεια του Υποσμηναγού και εξακολουθούν έως σήμερα και δίνουν χιλιάδες Έλληνες αεροπόροι υπερασπιζόμενοι το Αιγαίο τόσο σε περιόδους κρίσης όσο και τα ‘’ήρεμα καλοκαίρια’’.

Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και τις περιόδους ύφεσης της στα Ελληνοτουρκικά συχνά μια ‘’σπίθα’’ αρκεί όταν τα αεροσκάφη κινούνται στο όριο με μεγάλες ταχύτητες ή όταν οι γείτονες όπως στην περίπτωση του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη ξεπερνούν ακόμα και τα τελευταία όρια επαγγελματισμού και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.

Το πέρασμα πάνω από την ασπίδα και το δόρυ του Υποσμηναγού Σιαλμά έχει προκαλέσει δέος σε κάθε ιπτάμενο που έχει πετάξει πάνω από τον Αη Στράτη. Όπως πρόσφατα στον ‘’ΗΝΙΟΧΟ 21’’ και στη ‘’SKYROS 21’’ με τους Συμμάχους και φίλους αεροπόρους Γάλλους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς. Πουθενά άλλωστε σε συμμαχική χώρα δεν υπάρχει ανάλογο σύγχρονο μνημείο αφιερωμένο σε μαχητή ιπτάμενο που είπε ‘’όχι’’ και προτίμησε να θυσιαστεί παρά να αποχωρήσει από την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πάνω από την Σπαρτιάτικη ασπίδα του Αη Στράτη δεν ήταν άλλο από συνεχή εγρήγορση,επιφυλακή και ούτε ένα βήμα πίσω για τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ από τις ‘’Θερμοπύλες’’ του Αιγαίου και του Έβρου. Η διγλωσσία άλλωστε της Άγκυρας δεν επιτρέπει εφησυχασμό και κανένας πλέον δεν πιστεύει έπειτα από όσα έχουν γίνει ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια τις δηλώσεις περί ‘’ήρεμου καλοκαιριού’’.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube