Κίνα 7 Ιουνίου 2021

Οι πολιτικές της Κίνας θα προκαλέσουν μείωση του πληθυσμού των Ουιγούρων κατά το ένα τρίτο

Οι πολιτικές της Κίνας θα προκαλέσουν μείωση του πληθυσμού των Ουιγούρων κατά το ένα τρίτο

Έκθεση για την πολιτική της Κίνας έναντι των Ουιγούρων

Οι πολιτικές της Κίνας θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάπτυξη του πληθυσμού των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντσιάνγκ μειώνοντάς τη κατά ένα τρίτο τις επόμενες δύο δεκαετίες, όπως αναφέρει νέα έκθεση.

Τα στοιχεία της έκθεσης θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα επιχειρήματα ότι στην περιοχή συντελείται γενοκτονία, υποστηρίζει το Bloomberg.

Οι πολιτικές από τον έλεγχο των γεννήσεων μέχρι τις μετακινήσεις για καταναγκαστική εργασία, βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη μείωση του πληθυσμού των Ουιγούρων στο νότιο τμήμα της περιοχής κατά 2,6 εκατ. σε 4,5 εκατ.  έως το 2040, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Γερμανού ερευνητή Έντριαν Ζενζ.

Αυτό ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των 13,1 εκατ. μελών της εθνοτικής μειονότητας που θα αναμενόταν να ζουν σε αυτήν την περιοχή χωρίς την κρατική παρέμβαση.

Περίπου 10 εκατ. Ουιγούροι κατοικούν στην επαρχία Σιντσιάνγκ η οποία διαθέτει το μέγεθος της πολιτείας της Αλάσκας των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι ζουν στο νότο.

Η έρευνα του Ζενζ διαπίστωσε ότι το μερίδιο της πλειοψηφίας της Κίνας, η εθνότητα Χαν αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 25% από 8,4% τώρα στο νότο, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα τους ενθαρρύνει να μετακινηθούν εκεί.

Η έκθεση, η οποία προέρχεται από επίσημα δεδομένα και προβολές πληθυσμού, αντιπροσωπεύει μία από τις πιο ολοκληρωμένες προσπάθειες για την εκτίμηση του δημογραφικού αντίκτυπου της εκστρατείας της Κίνας για την αναμόρφωση της περιοχής.

Οι ισχυρισμοί ότι το Πεκίνο μειώνει δυσανάλογα τις γεννήσεις μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητάς του είναι κεντρικοί στη συζήτηση για το κατά πόσον τέτοιες πολιτικές συνιστούν γενοκτονία, όπως ισχυρίστηκαν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις.

«Έχουμε τώρα μια πολύ πιο ξεκάθαρη ιδέα για το τι σκοπεύει να κάνει η κινεζική κυβέρνηση μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ζενζ. «Τώρα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τα κράτη να μην το προσδιορίσουν ως γενοκτονία», πρόσθεσε.

Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας ως «ανοησία» και χαρακτήρισε τις πολιτικές της στην επαρχία ως προσπάθεια καταπολέμησης του εξτρεμισμού και μείωσης της ακραίας φτώχειας. Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να δυσφημίσουν τον Ζενς, κατηγορώντας τον ότι συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις για τον πληθυσμό αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα από το Reuters, το οποίο μοιράστηκε την έρευνα και τη μεθοδολογία του Ζενς με περισσότερους από δώδεκα ειδικούς στην ανάλυση του πληθυσμού, τις πολιτικές πρόληψης των γεννήσεων και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η ανάλυση φαινόταν ορθή, αν και προειδοποίησαν ότι απρόβλεπτοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές προβολές, ανέφερε το Reuters.

Τα ποσοστά γεννήσεων στη Σιντσιάνγκ μειώθηκαν σχεδόν 49% μεταξύ 2017 και 2019, όπως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία οι πρώην κάτοικοι και οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα διαδικασιών στείρωσης, ενδομήτριων συσκευών, αμβλώσεων και χωρισμών παντρεμένων ζευγαριών.

Η έκθεση του Ζενς  περιλαμβάνει επίσης προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Κινέζους ακαδημαϊκούς και αξιωματούχους σχετικά με την πρόθεση του Πεκίνου να ελέγξει τις γεννήσεις στην περιοχή.

Το ζήτημα εάν τα μέτρα ελέγχου των γεννήσεων της Κίνας απευθύνονται σε μια εθνοτική ομάδα σχετίζεται με το εάν οι ενέργειές της παραβιάζουν τη Σύμβαση του 1948 για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Η συνθήκη, η οποία εγκρίθηκε μετά τις φρικαλεότητες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, απαριθμεί την πρόληψη των γεννήσεων που στοχεύει μια εθνική ομάδα ως μία πράξη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία.

Ο ρυθμός γεννήσεων  στην επαρχία  Σιντσιάνγκ άρχισε να μειώνεται το 2018, λίγο μετά την έναρξη των πολιτικών που περιλαμβάνουν μαζική αποφυλάκιση των Ουιγούρων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων. Υπήρχαν 120.000 λιγότερες γεννήσεις το 2018 από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα και περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης οφείλονται στον «έλεγχο των μη προγραμματισμένων γεννήσεων με βάση την πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού», όπως αναφέρει ο με ο Xu Guixiang, αξιωματούχος που αναφέρεται στην έκθεση.

Η ανακούφιση της φτώχειας, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, καθώς και η ταχεία αστικοποίηση και το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν αλλάξει τη σκέψη των ανθρώπων ώστε να είναι λιγότερο πρόθυμοι να αποκτήσουν παιδιά, δήλωσε ο Xu σε συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο. «Όλες οι εθνοτικές ομάδες επιλέγουν να παντρευτούν αργότερα και να κάνουν παιδιά αργότερα με δική τους βούληση, προκειμένου να έχουν λιγότερες και καλύτερες γεννήσεις», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube