Weather Icon

Οι ΟΥΚ τίμησαν την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 στην Κύπρο (Βίντεο)

Οι ΟΥΚ τίμησαν την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 στην Κύπρο (Βίντεο)

Οι Έλληνες της Κύπρου τιμούν την Εθνική Παλιγγενεσία

Τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821 τίμησαν ο Σύνδεσμος Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (ΣΕΒΑΚ), στην παρουσία των αδελφών του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων και του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, δρομείς των OYK διένυσαν 200 χιλιόμετρα στον τόπο όπου το 1826 διεξήχθη η μοναδική μάχη της Επανάστασης σε κυπριακό έδαφος. Ο συμβολισμός της μάχης της Αγίας Νάπας, όταν 200 επαναστάτες υποχρέωσαν τους Οθωμανούς σε φυγή, είναι φοβερός, τονίζεται.

Από το μνημείο του Κίμωνος, οι δρομείς διένυσαν 200 χιλιόμετρα, κουβαλώντας τη διακήρυξη της 6ης Δεκεμβρίου 1821: «…αλλά συμφώνως με τους λοιπούς αδελφούς ημών Έλληνας θέλομεν προσπαθήσει διά την ελευθερίαν της ειρηνικής ημών πάλαι μεν μακαρίας ήδη δε τρισαθλίας νήσου Κύπρου».

Αφουγκράστηκαν, προστίθεται, την ιστορία της Κρύπτης της Φιλικής Εταιρείας, του Μαυσωλείου των Πεσόντων της 9ης Ιουλίου στη Φανερωμένη, των Φυλακισμένων Μνημάτων, του Τύμβου κι έφτασαν στο άκρο των Ελλήνων και στο Λιμανάκι της Αγίας Νάπας.

«Τα 21 χιλιόμετρα διά θαλάσσης ήταν σαν πορεία στην ιστορία του Ελληνισμού, με σκέπασμα τη ναυτική σημαία και τη σημαία των Κυπρίων. «Η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube