REAL TIME |

Weather Icon

Οι νέοι Ευρωπαίοι φίλοι του Ερντογάν

Οι νέοι Ευρωπαίοι φίλοι του Ερντογάν

 

Του Κώστα Ράπτη

Στη “μεγάλη πίστα” δεν τα πηγαίνει καλά. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει βρεθεί να πιέζεται τόσο από τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν όσο και από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεχόμενος από τη μία το μήνυμα ότι η εγκατάλειψη των συστημάτων S-400 αποτελεί την sine qua non για την αποκατάστασή του στα μάτια της αμερικανικής ηγεσίας και από την άλλη την προειδοποίηση ότι η στρατιωτική συνεργασία του με την Ουκρανία νοείται ως απειλή κατά της ρωσικής ασφάλειας. Με άλλα λόγια, παρά τις διαφωνίες τους Ουάσιγκτον και Μόσχα δεν σκοπεύουν να αφήσουν χώρο σε υπερφιλόδοξους “αναδυόμενους” τρίτους να κάνουν το δικό τους αυτόνομο παιχνίδι. Πόσω μάλλον που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι βαδίζουν προς μια συνολική διαχείριση των διαφορών τους.

Βρίσκει έτσι τα κατάλληλα συμφραζόμενά της, η αγανάκτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το ότι “η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική” δεν κάλεσε ούτε αυτή τη φορά την Ελλάδα στη συνάντηση που διοργανώνει για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο, παρά το προφανές ενδιαφέρον της χώρας μας λόγω του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, αλλά και τον διάλογο που έχει εγκαινιάσει η ελληνική διπλωματία με τη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το ότι αυτός ο παραγκωνισμός της Αθήνας κινδυνεύει να βρει αντανάκλαση και στις προσπάθειες τουρκο-αιγυπτιακής επανασυμφιλίωσης καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Το ζήτημα είναι ότι στα θέματα της Μεσογείου η Τουρκία πορεύεται σε κλίμα συνεννόησης όχι μόνο με τη Γερμανία, αλλά και με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα. Τις δε ακροβασίες της τουρκικής διπλωματίας καταδεικνύουν τα τελευταία της ανοίγματα προς την πλευρά της ανατολικής Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στην Άγκυρα, συμφωνήθηκε η αγορά από τη Βαρσοβία 24 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, που παράγονται από την εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, καθώς και πυρομαχικών της τουρκικής εταιρείας Roketsan. Πρόκειται για ένα βήμα στρατιωτικής συνεργασίας πέρα από αυτήν που προκύπτει από τη συμμετοχή Τουρκίας και Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και για μια κίνηση σύσφιξης των σχέσεων με μία χώρα παραδοσιακά φιλοαμερικανική, η οποία πρωταγωνιστεί στον νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τον υπολογισμό του Ερντογάν: Πουλώντας τα drones για πρώτη φορά σε μία χώρα του ΝΑΤΟ (έχουν προηγηθεί η Ουκρανία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν), ο ηγέτης της Τουρκίας θέλει, παραμονές της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν, να δείξει πόσο χρήσιμη μπορεί να φανεί η χώρα του για την άμυνα του ατλαντικού στρατοπέδου, ενώ ταυτοχρόνως αποκτά άλλον έναν “Δούρειο Ίππο” εντός της Ε.Ε.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube