REAL TIME |

Weather Icon

Οι νέοι “Δούριοι Ίπποι” του Ερντογάν: Πολιτικό Ισλάμ και στήριξη σε πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη

Οι νέοι “Δούριοι Ίπποι” του Ερντογάν: Πολιτικό Ισλάμ και στήριξη σε πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τζαμιά, ιμάμηδες και συλλόγους για να επηρεάσει τη θρησκευτική και πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη.

Πριν από μερικούς μήνες ολλανδική κοινοβουλευτική έρευνα δημοσίευσε μια έκθεση που προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από το Κατάρ και τις τουρκικές οργανώσεις, προς θρησκευτικά κέντρα και τζαμιά, που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση ελέγχου από τους δωρητές και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Έχουν υπάρξει κείμενα για το πώς ο Ερντογάν εργαλειοποίησε το Milli Görüş ώστε να διαδώσει το Πολιτικό Ισλάμ σε όλη την Ευρώπη. Έχει γραφτεί για το πώς η Τουρκία του Ερντογάν πασχίζει να χρησιμοποιήσει τους Τούρκους που ζουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μέσα από δίκτυα ιμάμηδων, τα οποία έχουν καταγγελθεί.

Είναι επίσης γνωστή η εκστρατεία της Τουρκίας στην Αφρική, όπου οι νέες κινήσεις του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν προσελκύσει ενδιαφέρον μελετητών και ερευνητών, όπως και οι νέες συμφωνίες με την Κένυα.

Δεν έχουν γραφτεί αρκετά για το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς την υποστήριξη αναδυόμενων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη. Η υποστήριξη του Ερντογάν στα ευρωπαϊκά κόμματα ευθυγραμμίστηκε με τα συμφέροντά του και ενίσχυσε μια άλλη τάση στην ευρωπαϊκή πολιτική: την άνοδο των ισλαμιστικών κομμάτων που υποστηρίζουν την ένταξη των ισλαμικών νομικών παραδόσεων στο κοσμικό κρατικό δίκαιο. 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτήν την εξάπλωση στην Ευρώπη, καθώς ήταν πολύ επιτυχημένη στην παρουσία της ως βασικού εκπροσώπου των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η επιρροή είναι πιο ορατή στην από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ιδρυθείσα Ομοσπονδία Ισλαμικών Οργανώσεων, η οποία επιβλέπει δεκάδες οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη. Μικρά κόμματα, όπως το κόμμα ISLAM του Βελγίου, που θέλει επιβολή Σαρίας, έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους τα ισλαμιστικά κόμματα δίνουν προτεραιότητα στο θρησκευτικό δίκαιο στην πολιτική τους πλατφόρμα.

Βουλγαρία

Ο Τούρκος Πρόεδρος μόλις δέχτηκε αντιπροσωπεία από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), ένα σημαντικό κόμμα στη Βουλγαρία. Αυτό συνέβη την Κυριακή, 6 Ιουνίου. Ο Ερντογάν συνοδεύτηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και από εκπροσώπους του κόμματός του. Το MRF κέρδισε το 20% των ψήφων στις ευρωπαϊκές εκλογές και το 10% στις εθνικές.

Σουηδία

Τον Αύγουστο του 2019, ο Μικαΐλ Γιουκσέλ, Σουηδός πολιτικός τουρκικής καταγωγής, ίδρυσε ένα νέο κόμμα με το όνομα “Nyans”. Κατηγορούμενος για σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους, των οποίων ο πατέρας του είναι μέλος, σήμερα ο Γιουκσέλ θέλει να μπει στο κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη. Εκτός από τους δεσμούς με τους Ισλαμιστές που είναι ήδη γνωστοί στη Σουηδία, όπως ο πρώην Υπουργός Κατασκευών Μεχμέτ Καπλάν και ο ακτιβιστής Γιασρί Χαν (πρώην Πράσινο Κόμμα), η πλατφόρμα Nyans θέλει να φροντίσει να τιμωρηθεί η “Ισλαμοφοβία” και να καταστήσει τους ισλαμιστές πολιτική οντότητα.

“Θέλουμε η Ισλαμοφοβία να κηρυχθεί έγκλημα, θέλουμε οι μουσουλμάνοι να αναγνωρίζονται ως μειονότητα στο σύνταγμα”, δήλωσε ο Γιουκσέλ στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah. Το Nyans έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποκτήσει πολιτική εκπροσώπηση και θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή του στις εκλογές του 2022.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube