Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ , Ιράν , Συρία 28 Ιουνίου 2021

Οι ΗΠΑ έπληξαν φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς σε Ιράκ και Συρία    

Οι ΗΠΑ έπληξαν φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς σε Ιράκ και Συρία    

Αμερικανικά πλήγματα σε παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν σε Ιράκ-Συρία

Οι ΗΠΑ έπληξαν χθες Κυριακή παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Οι επιθέσεις έπληξαν «επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων», ως απάντησε σε επιθέσεις drone από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στις αμερικανικές δυνάμεις, αναφέρεται.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι θα ενεργήσει για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού», δήλωσε το Πεντάγωνο.

Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο αεροπορικών επιθέσεων που ενέκρινε ο Τζο Μπάιντεν, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, εναντίον των παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Ιράκ χτυπήθηκαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες από επιθέσεις με drone. Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Στη χώρα εδρεύουν περίπου 2.500 αμερικανικά στρατεύματα ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού που καταπολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Πενταγώνου, οι «αεροπορικές επιθέσεις αμυντικής ακρίβειας» έπληξαν δύο στόχους στη Συρία και έναν στο Ιράκ. Ανέφερε επίσης ότι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Kataib Hezbollah και Kataib Sayyid al-Shuhada, χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις.

Από το 2009, οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την Kataib Hezbollah ως τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορώντας την ότι απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ ενήργησαν για αυτοάμυνα, ανέφερε η δήλωση, λαμβάνοντας «αναγκαία, κατάλληλη και σκόπιμη δράση που αποσκοπούσε στον περιορισμό του κινδύνου κλιμάκωσης – αλλά και για να στείλει ένα σαφές και σαφές αποτρεπτικό μήνυμα».

Το Πεντάγωνο δεν ανέφερε εάν κάποιος σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στις επιθέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το Παρατηρητήριο της Συρίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι πέντε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στη Συρία «σε επίθεση από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη».

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας εν τω μεταξύ ανέφερε ότι ένα παιδί είχε χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον τρεις άλλοι τραυματίστηκαν, ανέφερε το AFP.

Η επιρροή του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ έχει αυξηθεί σταθερά μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, αναφέρει το BBC.

Οι επιθέσεις έρχονται την ώρα που το Ιράν διεξάγει συνομιλίες με παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία ήρε κυρώσεις εναντίον του κράτους με αντάλλαγμα για το Ιράν να σταματήσει πυρηνικές εργασίες.

Ορισμένες χώρες – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – πιστεύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, κάτι που το Ιράν αρνείται.

Οι ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλαν κυρώσεις.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube