Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 8 Ιουνίου 2021

Ο Μπάιντεν πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο συμμαχίας με την Τουρκία κατά την συνάντησή του με τον Ερντογάν

Ο Μπάιντεν πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο συμμαχίας με την Τουρκία κατά την συνάντησή του με τον Ερντογάν

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα μπουν σε νέες βάσεις μετάτη συνάντηση Μπαίντεν – Ερντογάν

Χωριανόπουλος ‘Αγγελος

Η Τουρκία δεν φαίνεται να είναι ένας απόλυτα κοσμικός και δυτικοποιημένος νατοϊκός σύμμαχος του Ψυχρού Πολέμου που κάποτε ήταν – διευθύνεται τώρα από έναν λαϊκιστή ισλαμιστή που αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, παρεμβαίνει στρατιωτικά στην περιοχή και απομακρύνεται από τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να ξανασχεδιάσει τη συμμαχία των ΗΠΑ με την Τουρκία, δήλωσε ο Walter Russell Mead, διακεκριμένος συνεργάτης πολιτικής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Hudson και αρθρογράφος για το Wall Street Journal. Ο Μπάιντεν «πρέπει να αναπτύξει έναν νέο τρόπο σκέψης για αυτήν τη σημαντική σχέση», δήλωσε ο Mead σε άρθρο του στο περιοδικό τη Δευτέρα.

«Παρά την τρέχουσα αποξένωσή τους, η Αμερική και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα», είπε. «Και οι δύο χώρες θα ήθελαν να δουν ειρήνη και την τάξη στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Και οι δύο θα ήθελαν να περιοριστεί η επιρροή του Ιράν. Και οι δύο θα ήθελαν να περιορίσουν τη δύναμη της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο. Και σε όλη την απέραντη έκταση της Κεντρικής Ασίας, τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσινγκτον θα ήθελαν να δουν χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Κιργιζιστάν να αντιστέκονται στις ρωσικές και κινεζικές προσπάθειες υπερεπέκτασης”.

Ό, τι κι αν συμβεί στον Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί να γίνει πιο σύγχρονη, αλλά δεν θα γίνει απαραίτητα πιο δυτική ή πιο δημοκρατική, είπε ο Mead. «Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας θα συνεχίσει να γίνεται πιο ανεξάρτητη και λιγότερο προβλέψιμη. Εάν η Ουάσινγκτον αναμένει από την Τουρκία να συμπεριφέρεται όπως η Ολλανδία, η Νορβηγία ή η Ισπανία, η σχέση θα απογοητεύσει και τα δύο μέρη », είπε.  “Η δουλειά του Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν δεν είναι να σώσει την παλιά αμερικανική-τουρκική συμμαχία, αλλά να θέσει τα θεμέλια για μια νέα».

Με πληροφορίες από ahvalnews, wsj

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube