Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Ντοκουμέντο: Ο ηγέτης των Τούρκων νεοκεμαλιστών-ευρασιανιστών Περιντσέκ για τις σχέσεις με την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις

Μια συνέντευξη που δόθηκε προ τριετίας αλλά που δημοσιεύουμε για λόγους ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για την εξωτερική πολιτική.
Σε προηγούμενο άρθρο για την Κύπρο αναφέρθηκα (αναπαράγοντας το σημείο της που αναφέρεται στο Κυπριακό) στη συνέντευξη που πήρα στο Πεκίνο τον Μάιο του 2018, από τον Ντογού Περιντσέκ, ηγέτη της μίας από τις δύο πτέρυγες που ανταγωνίζονται για την επιρροή στο στρατιωτικό, και κατ’ επέκτασιν στο όλο κατεστημένο της Τουρκίας, δηλαδή των “νεοκεμαλιστών-ευρασιανιστών”. (Η άλλη είναι των “πανισλαμιστών”). Η συνέντευξη αυτή δεν είχε δημοσιευτεί για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος.
.
Δημοσιεύω τώρα το σημείο που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για λόγους ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών και των χειριζομένων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα παρεμβάλλω δικά μου σχόλια, για τον ίδιο λόγο που δεν παρενέβαλα και στο προηγούμενο απόσπασμα, αφήνοντας στους αναγνώστες τη δυνατότητα να κρίνουν αυτές τις ιδέες ανεπηρέαστοι. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι είναι μια συνέντευξη που δόθηκε προ τριετίας.
.
– Πώς βλέπετε την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
.
– Η Ελλάδα, η Νότια Κύπρος και ο Νετανιάχου συνεννοούνται και κάνουν γυμνάσια στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με τους Αμερικανούς, που είναι πολύ επικίνδυνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τουρκία και Ελλάδα είμαστε γείτονες στο Αιγαίο, το Αιγαίο μας ανήκει από κοινού, όπως και τα ψάρια ζουν μαζί στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Δεν είναι λογικό η Ελλάδα και η Τουρκία να είναι εχθροί.
.
– Ναι αλλά πρέπει να συμφωνήσουν που είναι τα σύνορά τους. Ενίοτε ακούμε από τη Τουρκία ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα διεθνούς δικαίου, αλλά και ζωτικού χώρου κτλ.
.
– Δεν είναι πρόβλημα διεθνούς δικαίου. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρέπει να είμαστε φίλοι. Δεν πρέπει να συμμαχεί καθένας μας με τρίτους εναντίον του άλλου. Αν εμείς συμμαχούσαμε με τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Ελλάδας θα ήταν λάθος.
.
– Το κάνατε όμως.
.
– Ναι. Το κάναμε. Και ήταν λάθος. Και τώρα είναι λάθος για την Ελλάδα να συμμετέχει σε ασκήσεις εναντίον μας στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και για την Ελλάδα και την Τουρκία. Και οι δύο θα χάσουμε από μια τέτοια πολιτική. Χωρίς την επιρροή και τη δράση των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία και η Ελλάδα θα ήταν φίλοι.
.
– Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, ένα τουρκικό σκάφος εμβόλισε ένα ελληνικό, συνελήφθησαν και κρατούνται δύο Έλληνες στρατιωτικοί που μπήκαν κατά λάθος στο τουρκικό έδαφος, υπάρχει ένα κλίμα έντασης. Πώς ερμηνεύετε αυτά τα γεγονότα και τι νομίζετε ότι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τέτοιες εντάσεις;
.
– Αυτά είναι αποτελέσματα της αμερικανικής πολιτικής. Οι ΗΠΑ στρέφονται κατά της Τουρκίας στη βόρειο Συρία και το βόρειο Ιράκ, εξαιτίας του αμερικανικού σχεδίου δημιουργίας Κουρδιστάν. Αν οι Έλληνες κυβερνώντες θεωρούν ότι, επειδή η Τουρκία μάχεται στη Συρία ή στο Ιράκ, και επειδή οι Αμερικανοί έχουν τον Έκτο Στόλο, και η Τουρκία δεν μπορεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, στο Αιγαίο ή την Κύπρο ή ότι θα τους υποστηρίξει ο Τραμπ, κάνουν μεγάλο σφάλμα. Και η Τουρκία μπορεί να συμμαχήσει με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Κίνα.
.
– Μα τι μου λέτε τώρα; Θα έρθουν όλοι αυτοί να κάνουν πόλεμο με την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας; Φαντάζεστε τον Πούτιν να πολεμά με την Τουρκία εναντίον των Ελλήνων;
.
– Αυτές οι χώρες έχουν πολύ σημαντικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο. Γιατί όποιος ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο, ελέγχει τον Αραβικό-Περσικό Κόλπο και όποιος ελέγχει αυτό τον Κόλπο ελέγχει την ενέργεια, για παράδειγμα, της Κίνας. Δείτε το σχέδιο του Κουρδιστάν. Παρεμβάλλεται, κόβει τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Είναι ένα σχέδιο και εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Συρίας και αυτό τους οδηγεί στη συμμαχία με την Τουρκία.
.
– Το θέμα του Κουρδιστάν είναι ένα θέμα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ίσως επηρεάζονται, συνδέονται και εξαρτώνται, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
.
– Από τον Περσικό Κόλπο στο Αιγαίο είναι μόνο ένα μέτωπο. Η σύγκρουση στο μέτωπο αυτό είναι παγκόσμια. Αν η Ελλάδα διαλέξει την Αμερική και το Ισραήλ θα χάσει. Δεν είναι αυτό που θέλουμε, δεν είναι αυτό που ελπίζουμε. Θέλουμε μόνο να προειδοποιήσουμε τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση. Η θέση του ελληνικού λαού δεν είναι στο μέτωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι στο μέτωπο των παγκόσμιων αντιδραστικών δυνάμεων. Ο ελληνικός λαός δεν είναι αντιδραστικός λαός. Το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει.
.
– Πρέπει να σας πω ότι ο ελληνικός λαός υποστηρίζει τις κυβερνήσεις του όταν υπερασπίζονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο ή την Κύπρο. Και σε ένα βαθμό επέβαλε και αυτός, όπως μου λέτε ότι επέβαλε ο τουρκικός στον Ερντογάν να αλλάξει πολιτική, σε διάφορες κυβερνήσεις του να τα υπερασπιστούν. Μπορεί να είναι ή να μην είναι “αντιδραστικός”, να είναι ή να μην είναι “αντιμπεριαλιστικός” λαός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμεί την υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
.
– Μα δεν λέω αυτό. Δεν λέω ότι το Αιγαίο ανήκει στην Τουρκία. Λέω ότι το Αιγαίο είναι θάλασσα και των Τούρκων και των Ελλήνων, ότι έχουμε και μεις μια μεγάλη ακτή και μπορούμε να συνυπάρξουμε.
.
– Αν κρίνω από το παρελθόν, από τον τρόπο συγκρότησης της εθνικής συνείδησης και της εξωτερικής πολιτικής, από τα συμφέροντα που μπορεί να έχουν τρίτοι, δεν μου φαίνεται το ευκολότερο η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Εσείς πιστεύετε το αντίθετο;
.
– Ας ξεκινήσουμε από τη θέση ότι το Αιγαίο ανήκει και στους δύο και ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στην εκμετάλλευση των πόρων αυτής της θάλασσας από κοινού. Γιατί η Ελλάδα να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτό το θέμα;
.
Η λογική συνεργασία είναι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αν η Ελλάδα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα την εκμεταλλευθούν. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Γιατί η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και όχι με την Τουρκία;
.
Αν κάνουμε κοινά ελληνοτουρκικά σχέδια θα ήταν μια θαυμάσια ιδέα, μια win-win κατάσταση. Αυτό που αντίθετα θέλουν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να καταστήσουν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μη επιλύσιμα στα πλαίσια διαλόγου. Δεν λέω ότι ο διάλογος είναι εύκολο πράγμα και ότι θα λυθούν αμέσως τα προβλήματα. Αλλά μακροχρόνια, αν τα προβλήματα λυθούν θα είναι μια εξαιρετική λύση, μια λύση win-win και για τις δύο πλευρές.
.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι λογικό να μονοπωλήσουν οι Έλληνες το Αιγαίο, γιατί έχουμε και εμείς μια μεγάλη ακτή εκεί.
.
 Θα ήθελα να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας, αλλά οφείλω να θυμίσω ότι οι διαφορές είναι υπαρκτές, ανεξαρτήτως του αν τις εκμεταλλεύθηκαν ή τις εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ ή οποιοσδήποτε άλλος τρίτος. Είναι αλήθεια αίφνης ότι ο Κίσσινγκερ οργάνωσε το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, χρησιμοποιώντας το Gladio στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Ήταν πίσω και από την απόφαση της ελληνικής χούντας να κάνει το πραξικόπημα στη Λευκωσία και πίσω από την απόφαση του Ετσεβίτ για την εισβολή στην Κύπρο. Αλλά όταν γίνουν αυτά, έχεις τα αποτελέσματα και δεν είναι τόσο απλό να άρεις τα αποτελέσματα. Άμα σπάσει το γυαλί, άντε να το ξανακολλήσεις. Τελευταία μάλιστα είχαμε και τον πρόεδρο Ερντογάν που αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού;
.
– Κατά τη γνώμη μου, το θέμα του Αιγαίου δεν είναι πρόβλημα διεθνούς δικαίου. Δεν πρέπει να βασιστούμε στο διεθνές δίκαιο αλλά στο κοινό μας συμφέρον. Πρέπει να σκεφτόμαστε σε όρους των κοινών μας συμφερόντων. Αυτό προτείνω εγώ ως βάση της διευθέτησης, να σκεφτούμε το κοινό μας (shared) μέλλον. Πρέπει να είναι κοινό αυτό το μέλλον.
.
– Φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να βρούμε σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες, Ελλάδα ή Τουρκία, πολίτες ή πολιτικούς που θα δεχθούν λιγότερα δικαιώματα για τις χώρες τους από αυτά που τους δίνει το διεθνές δίκαιο. Κι αν Έλληνες ή Τούρκοι πολιτικοί το κάνουν θα κατηγορηθούν αμέσως για προδοσία στις χώρες τους αντίστοιχα.
.
– Το διεθνές δίκαιο δεν είναι δίκαιο, γιατί δεν υπάρχει αρχή να το επιβάλλει. Για αυτό και το διεθνές δίκαιο παραμένει πολύ συζητήσιμο. Αλλά το κοινό μας συμφέρον είναι μια πολύ σημαντική πραγματικότητα και ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Πρέπει να σκεφτόμαστε και να φτιάξουμε μια διαδικασία που θα στηρίζεται στο κοινό μας συμφέρον. Ο πόλεμος δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα και δεν θα ωφελήσει ούτε εμάς, ούτε εσάς. Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας, ούτε της Ελλάδας.
.
– Υπήρχε μια περίοδος μάλλον ήρεμων υδάτων μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας έως την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και μετά υπήρξε μια αύξηση της έντασης. Πώς εσείς εξηγείτε αυτή την αλλαγή στο κλίμα;
.
– Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί την προσπάθεια να εκδιωχθεί από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το Αιγαίο…
.
– Αλλά τι έγινε πρόσφατα και είχαμε αυτή την ένταση.
.
– Η απάντησή μου είναι: Η Τουρκία κυβερνά τον Ερντογάν, όχι ο Ερντογάν την Τουρκία.
.
– Γιατί τώρα η ένταση;
.
– Εξαιτίας των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του στρατού, των υπηρεσιών, των καπιταλιστών μας. Η Τουρκία φεύγει από το ατλαντικό σύστημα και πάει στην Ασία. Η Τουρκία τώρα πάει στην Ανατολή, πάει στην Ασία, στην Ομάδα Συνεργασίας της Σαγκάης κτλ.
.
– Τότε, και επειδή η Τουρκία θα έχει ένα σωρό προβλήματα αν κάνει μια τέτοια αλλαγή κατεύθυνσης, είναι προς το συμφέρον της να μην έχει ένταση με την Ελλάδα.
.
– Δεν νομίζω ότι ευθύνεται ο Ερντογάν για την ένταση, νομίζω ότι ευθύνεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την αρχή του κοινού συμφέροντος.
.
– Κοιτάξτε, οι διαφορές Αθήνας και Άγκυρας για το Αιγαίο δεν είναι τωρινές, χρονολογούνται από σαράντα χρόνια.
.
– Τώρα οι συνθήκες είναι κρίσιμες.
.
 Τι προτείνετε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων;
.
– Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας πρέπει να ελέγξουν αυτή τη διαδικασία.
.
 Μιλήσατε γενικά για την αμερικανική πολιτική. Αλλά η Αμερική δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Πως βλέπετε τον ρόλο των Νεοσυντηρητικών και του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο;
.
– Η ανατολική Μεσόγειος έχει πολύ μεγάλους ενεργειακούς πόρους και το Ισραήλ τους θέλει. Υπάρχει πολύ μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αφενός, τις άλλες δυνάμεις αφετέρου. Σε ποιο στρατόπεδο από τα δύο που διαμορφώνονται στη δυτική Ασία εντάσσεται η Ελλάδα; Με την Αμερική και το Ισραήλ, ή με την Ρωσία, τη Συρία, το Ιράν, την Τουρκία, την Κίνα; Αυτό είναι το ερώτημα.
.
 Ο πρόεδρός σας είπε επίσης ότι η Τουρκία είτε θα κερδίσει, είτε θα χάσει εδάφη. Που είναι αυτά τα εδάφη που θέλει να κερδίσει;
.
– Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα της Τουρκίας, είναι η υπερβολική ρητορεία του Ερντογάν που αναπαράγεται από τον ελληνικό τύπο. Αυτά είναι κορώνες, δεν είναι πραγματική πολιτική. Ο Ερντογάν δεν είναι ένας συνεπής πολιτικός.
.
 Ναι, αλλά τώρα δεν μπορούμε και εμείς στην Ελλάδα να κάνουμε ψυχανάλυση του Ερντογάν κάθε φορά. Άμα σου λέει κάποιος θα σου πάρω το σπίτι, δεν λες “άσ’τον να λέει”.
.
– Η Τουρκία δεν κινείται προς την Ελλάδα. Κινείται προς την Ασία. Μετακινείται από το ατλαντικό σύστημα στο ασιατικό σύστημα. Είναι ανάγκη για την Τουρκία να πάει στην Ασία.
.
 Δηλαδή να είμαι ήσυχος; Δεν πάει Βιέννη μέσω Ελλάδας;
.
– (Γέλια). Αλλά και η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει με το ατλαντικό σύστημα. Και η Ελλάδα πρέπει να έρθει με την Ασία. Κοιτάξτε. Για να απαντήσω στις ανησυχίες σας. Αν θέλουμε να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις, αν θέλουμε να αποφύγουμε τους κινδύνους του πολέμου κ.ο.κ. και επειδή έχουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιπαράθεση του ατλαντικού με το ασιατικό μπλοκ, τότε πρέπει να έχουμε, είναι απαραίτητο να έχουμε κοινά σχέδια.
.
– Πού και τι κοινά σχέδια
.
– Υπάρχουν, όπως είπατε, διαφορές που χρονολογούνται από δεκαετιών, για το Αιγαίο, για το ένα ή για το άλλο. Αλλά…
.
– Να σας πω τι εννοώ. Θυμάστε πριν μερικά χρόνια που εσείς κατηγορούσατε τον Ερντογάν ότι άφησε αυτά τα 18 νησιά που νομίζετε ότι σας ανήκουν στην Ελλάδα. Όταν δημιουργούνται τέτοια θέματα, εγκλωβιζόμαστε και οι μεν και οι δε σε ζητήματα όπου η ίδια η συγκρότηση της εθνικής μας ιδεολογίας δεν επιτρέπει οποιαδήποτε ευελιξία και άρα είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός σύγκρουσης, στον οποίο παγιδεύεσαι και δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα, ακόμα και αν θέλεις.
.
– Συμφωνώ ότι υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες. Το ζήτημα όμως είναι πως θα τις ξεπεράσουμε. Τα κοινά σχέδια είναι μια μέθοδος. Και θα μπορούσαμε να εμπλέξουμε όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά επίσης την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους σε αυτά τα σχέδια.
.
Για να διατηρήσουμε την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, χρειαζόμαστε σχέδια εναλλακτικά προς τα σχέδια της Αμερικής και του Νετανιάχου.
.
Και μπορούμε να πείσουμε τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό ότι τέτοια σχέδια, εναλλακτικά, θα είναι πολύ καλύτερα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Τουρκία.
.
– Δεν βλέπω, τουλάχιστο τώρα, δυνάμεις να πραγματοποιήσουν σχέδια όπως αυτά που αναφέρεστε.
.
– Η συνεννόηση που πάει να γίνει μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Νότιας Κύπρου είναι πολύ επικίνδυνη για την ίδια την Ελλάδα και πολύ σοβαρή απειλή για την Τουρκία. Η λύση δεν είναι αυτή, είναι στη συνεργασία μας. Η κεμαλιστική παράδοση, δεν είναι εχθρός της Ελλάδας. Αποβλέπει στη φιλία με την Ελλάδα.
.
– Γιατί δεν παίρνει το κόμμα σας μια πρωτοβουλία να βοηθήσει στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, να αποκλιμακωθεί κάπως και η ένταση;
.
– Οι Τούρκοι στρατιωτικοί είναι πολύ ρεαλιστές.
.
– Δεν θα χάσει η Τουρκία και η κυβέρνησή της από μια τέτοια πρωτοβουλία, θα κερδίσει. Γιατί δεν το λέτε στον Ερντογάν;
.
– Δίνετε μεγάλη σημασία στον ρόλο του Ερντογάν. Όπως σας είπα ήδη, δεν κυβερνά ο Ερντογάν την Τουρκία, η Τουρκία κυβερνά τον Ερντογάν. Η δυναμική της, η κοινωνία της, το έθνος, οι καπιταλιστές της.
.
Πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμα φιλίας και ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατ΄ αντίθεση προς τα πολύ επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Σας παρακαλώ να μεταφέρετε το μήνυμά μου στον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Να χορεύεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ (Dancing with US and Israel) είναι πολύ επικίνδυνο και για μας και για σας.
.
Σημείωση:
.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν την άνοιξη του 2018 όταν εισέδυσαν στο τουρκικό έδαφος και αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές αρχές ανήμερα της Παναγιάς το καλοκαίρι του 2018. Στο μεσοδιάστημα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα κρίσης στη χώρα, διατυπώνοντας διάφορες τερατώδεις εικασίες για αυτή την υπόθεση, αλλά και διοχετεύοντας στο κοινό πληθώρα τρομοκρατικών, αλλά ανακριβών πληροφοριών που είχαν διοχετευθεί από ξένες στις ελληνικές υπηρεσίες, όπως για παρ’ ολίγον απόβαση στο Καστελόριζο και για τουρκικές ασκήσεις στη Θράκη (δες ενδεικτικά εδώ και εδώ). Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους επικοινωνιακή διαχείριση, που δεν σημειώνεται μόνο στα ελληνοτουρκικά, την είδαμε πρόσφατα και στο παλαιστινιακό και σε πολλά άλλα θέματα, προκαλεί μεγάλη σύγχυση όχι μόνο στο κοινό, αλλά εν τέλει και σε αυτούς που είναι δουλειά τους η προστασία της χώρας. Εκτός των άλλων κινδυνεύουμε, αν, ο μη γένοιτο, υπάρξει αληθινή απειλή, να μην την πάρει κανείς στα σοβαρά.
.
Κοσμοδρόμιο
.
Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Israel Radar: Αξιολόγηση στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ και Τουρκίας!

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ εναντίον Τουρκίας υποδηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι μια πιο αποτελεσματική μαχητική δύναμη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

”Η αυξανόμενη τριβή μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αυξάνει την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ τους αργότερα αυτή τη δεκαετία. Σίγουρα και οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς στρατούς που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές η μία στην άλλη.

Ενώ ο στρατός της Τουρκίας είναι μεγαλύτερος, ορισμένες σημαντικές αδυναμίες την καθιστούν ευάλωτη στις ανώτερες δυνατότητες του ισραηλινού στρατού. Το οπλοστάσιο των IDF είναι πιο προηγμένο και μπορεί να προσφέρει τεράστια δύναμη πυρός, αλλά ορισμένοι περιορισμοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα για το Ισραήλ μακροπρόθεσμα.

Ποιος λοιπόν θα κέρδιζε μια υποθετική μάχη με τον ισραηλινό στρατό εναντίον της Τουρκίας; Η ακόλουθη εκτίμηση υποδηλώνει ότι αυτή τη στιγμή, ο IDF είναι πιο ισχυρή δύναμη από τον τουρκικό στρατό.

Τουρκία: στρατιωτικές δυνάμεις

Ο τουρκικός στρατός είναι μια τρομερή στρατιωτική δύναμη δυτικού τύπου που διαθέτει ορισμένα προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αμερικανικών όπλων. Το ναυτικό της Τουρκίας ειδικότερα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Ισραήλ και εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται περαιτέρω.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη μεγάλο στόλο πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων και κατασκευάζει μεγαλύτερες φρεγάτες καθώς και ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Τα τουρκικά πλοία είναι επίσης εξοπλισμένα με εξελιγμένα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ. Εν ολίγοις, η Τουρκία είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη και διαθέτει ορισμένες δυνατότητες που στερούνται από το Ισραήλ (αλλά δεν τις χρειάζεται άμεσα δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος απειλής).

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) που εδρεύει στο Τελ Αβίβ λέει ότι η Τουρκία μπορεί να παρουσιάσει μια «σημαντική απειλή» για το Ισραήλ δεδομένου του μεγέθους του στρατού και των τεράστιων δαπανών του. Η Άγκυρα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και εκπαιδεύει με δυτικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, θέτει μια δυνητικά πιο σοβαρή πρόκληση σε σύγκριση με μικρότερες ή πιο καθυστερημένες αραβικές δυνάμεις.

Τουρκία: στρατιωτικές αδυναμίες

Παρά το μέγεθός του και την κατοχή κάποιου προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας υποφέρουν από ορισμένα μειονεκτήματα. Πρώτα και κύρια, πολλά τουρκικά οπλικά συστήματα είναι υποβαθμισμένα και ξεπερασμένα, σημείωσε μια μελέτη του στρατιωτικού αναλυτή Kenneth S. Brower.

Επιπλέον, οι αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ σε πολλές περιπτώσεις αναβάθμισαν παλαιότερο τουρκικό εξοπλισμό, όταν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ήταν καλύτεροι. Αυτό είναι ένα βασικό όφελος για το Ισραήλ, το οποίο είναι εξοικειωμένο με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της Τουρκίας.

Ένα άλλο μειονέκτημα για τον τουρκικό στρατό είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και ιδιαίτερα η υψηλή του διοίκηση. Την περασμένη δεκαετία, οι Τούρκοι εκκαθάρισαν πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς και φέρεται να απέλυσαν πολλούς αεροπόρους, έγραψε ο Μπράουερ.

Επιπλέον, το τουρκικό πλεονέκτημα σε μέγεθος δεν εκτείνεται στην αεροπορική δύναμη. Οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι παρόμοιες σε μέγεθος, αλλά το IDF έχει σαφές τεχνολογικό πλεονέκτημα και περισσότερη εμπειρία μάχης. Τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας δεν είναι γενικά τα πιο πρόσφατα μοντέλα και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κρατήσουν την Άγκυρα έξω από το πρόγραμμα των F-35.

Σε άλλο μέτωπο, η Τουρκία έχτισε επίσης μια τοπική βιομηχανία UAV, αλλά το ιστορικό της είναι μικτό. Ομοίως, ο τουρκικός στρατός διαθέτει επίσης περιορισμένο οπλοστάσιο πυραύλων.

Ισραήλ: στρατιωτικές δυνάμεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μια εντυπωσιακή σειρά όπλων και στρατιωτικών συστημάτων. Μεταξύ άλλων, το IDF διαθέτει μια παγκόσμιας κλάσης Πολεμική Αεροπορία οπλισμένη με πολλά όπλα ακριβείας, σύγχρονα άρματα μάχης εξοπλισμένα με καινοτόμο προστασία και ένα προηγμένο δορυφορικό πρόγραμμα .  

Το Ισραήλ είναι επίσης μια πυραυλική δύναμη με τεράστιες επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες. Το οπλοστάσιο του IDF περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικά αποτελεσματικούς τακτικούς πυραύλους, όπως το Tamuz (γνωστό ως Spike NLOS στο εξωτερικό).

Επιπλέον, η πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη στον κόσμο. Το Iron Dome, το πιο αποτελεσματικό σύστημα του είδους του, ενισχύεται από τις άμυνες του David’s Sling and the Arrow.

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος
μαχητικό αεροσκάφος των IDF (Φωτογραφία:IDF/CC)

Το πλεονέκτημα του IDF είναι ιδιαίτερα έντονη η ικανότητα να χρησιμοποιεί αεροπορική δύναμη. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μπορεί να βομβαρδίζει χιλιάδες στόχους την ημέρα και αναπτύσσει αεροσκάφη F-35i, αναβαθμισμένα με τοπική τεχνολογία. Τα μαχητικά stealth μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο φορτίο πυραύλων και βομβών και να τα παραδώσουν σε βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων.

Εκτός από τα παραδοσιακά αεροσκάφη, το Ισραήλ είναι επίσης παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα UAV και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με μεγάλο στόλο για συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις κρούσης.

Ισραήλ: στρατιωτικές αδυναμίες

Το IDF είναι ένας ισχυρός στρατός, αλλά αντιμετωπίζει κάποια όρια. Καθώς ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι σχετικά μικρός, ο στρατός αντλεί από μια περιορισμένη ομάδα νεοσύλλεκτων. Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός τις τελευταίες δεκαετίες έκανε βαθιές περικοπές στη σειρά μάχης του λόγω του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος απειλής και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων.

Ως μέρος των προσπαθειών εξορθολογισμού, ο Ισραηλινός Στρατός έκοψε ουσιαστικά το σώμα των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού ενώ εκτρέπει πόρους αλλού. Ενώ η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί το καθεστώς προτεραιότητάς της, εφάρμοσε επίσης ορισμένες μειώσεις.

Ο Μπρόουερ και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν επίσης την υπερβολική εστίαση του Ισραήλ στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και του αστικού πολέμου. Ενώ η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς, υπονομεύει την ετοιμότητα του IDF για μεγάλης κλίμακας πολέμους.

Η ανάγκη για συνεχή παρουσία ασφαλείας για την αντιμετώπιση τρομοκρατών και ανταρτικών δυνάμεων μειώνει επίσης τον διαθέσιμο χρόνο για εκπαίδευση. Επιπλέον, ο περιορισμένος πόλεμος περιορίζει επίσης την εμπειρία των μονάδων πεδίου των IDF και των επίλεκτων στρατευμάτων μάχης στην αντιμετώπιση μεγάλων συμβατικών στρατών.

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: μελλοντικές προοπτικές

Τα περισσότερα από τα αδύναμα σημεία του IDF είναι λιγότερο σημαντικά για πιθανή σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε στρατιωτική τριβή στο εγγύς μέλλον πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει ελιγμούς εδάφους μεγάλης κλίμακας.

Η περιορισμένη τριβή στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα θα ευνοήσει το IDF, το οποίο κατέχει αποφασιστικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ καθώς και πιο εξειδικευμένες Ειδικές Δυνάμεις. Ενώ η ναυτική δύναμη της Τουρκίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη, το ναυτικό του Ισραήλ είναι σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο και θα υποστηρίζεται από προηγμένα αεροσκάφη και υποβρύχια.  

Ωστόσο, η υπεροχή των IDF μπορεί να διαβρωθεί σε κάποιο βαθμό μακροπρόθεσμα. Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει τις αμυντικές της βιομηχανίες θα εκσυγχρονίσει τον στρατό της και θα τον εξοπλίσει με νέα σκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και περισσότερα UAV. Η Τουρκία μπορεί να μην επιτύχει πλήρως τους στόχους της καθώς δυσκολεύεται οικονομικά, αλλά η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ και την περιφερειακή της θέση.

Γενικότερα, οι αντίπαλοι του Ισραήλ πιθανότατα θα αποκτήσουν με την πάροδο του χρόνου τις προηγμένες τεχνολογίες που επί του παρόντος ανήκουν αποκλειστικά στον IDF.

Wildcard: Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Τουρκίας

Ένα προβληματικό μελλοντικό σενάριο για το Ισραήλ είναι μια τουρκική επίθεση ως μέρος ενός περιφερειακού συνασπισμού. Ένας μεγάλος άξονας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα όρια ανθρώπινου δυναμικού και την αδυναμία του IDF να αυξήσει δραματικά τις δυνάμεις μάχης του. Μια συμμαχία με αραβικά κράτη θα προσφέρει επίσης στην Τουρκία πιο άμεση πρόσβαση στα σύνορα του Ισραήλ.

Μια μελέτη του INSS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να διαμορφωθεί μια περιφερειακή αντι-ισραηλινή συμμαχία είναι χαμηλή. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι απροσδόκητες εξελίξεις, όπως αλλαγές καθεστώτος στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα το στρατηγικό τοπίο.

Προς το παρόν, υπάρχουν αρκετοί ανασταλτικοί παράγοντες για να αποτραπεί μια ολοκληρωτική σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ. Αυτά περιλαμβάνουν την ασταθή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και τη σχετική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες τριβές και οι αντικρουόμενοι στόχοι αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης τα επόμενα χρόνια.

 

ΠΗΓΗ: Israel Radar

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Δένδιας: Μηνιαίες αυξήσεις αποδοχών από 13% έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη και μακράς, μακρότατης συνεργασίας πολλών μηνών με τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, τον οποίο ο κ, Δένδιας ευχαρίστησε για «τη σημαντική αύξηση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν εντός των επόμενων λίγων μηνών αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους που θα κυμαίνονται από 13% έως 20% και πλέον. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Επεσήμανε ότι οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη και μακράς, μακρότατης συνεργασίας πολλών μηνών με τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, τον οποίο ο κ, Δένδιας ευχαρίστησε για «τη σημαντική αύξηση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Πρόκειται για μια μισθολογική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου του 2025, και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου του 2025. Αυτή είναι η πρώτη φάση της» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Οι αυξήσεις θα εξαρτώνται από τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση Διοίκησης και την κατηγορία» πρόσθεσε.

«Η συνολική ενίσχυση των βασικών μισθών και των επιδομάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε.

«Το 60%, περίπου, της ενίσχυσης είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης που δημιουργείται στο υπουργείο από τον εξ ορθολογισμό της Δομής και της Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει της «Ατζέντας 2030». Μάλιστα, από αυτήν τη μεταρρύθμιση και την εξοικονόμηση, ο κρατικός προϋπολογισμός διατηρεί 8 εκατ. ευρώ» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Κατά τα λοιπά, προφανώς η δημοσιονομική επίπτωση είναι ουδέτερη για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας» συμπλήρωσε.

«Το υπόλοιπο 40% περίπου, αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των Ενστολών. Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν την ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στο ρόλο που επιτελούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συμβολή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» ανέφερε.

«Επίσης», συνέχισε, «επεξεργαζόμαστε τρόπους ενίσχυσης των αποδοχών και του πολιτικού μας προσωπικού, που από την πλευρά του συμβάλλει κι αυτό στον τομέα της άμυνας μας».

«Η μεταρρύθμιση με το όνομα «Ατζέντα 2030» που εφαρμόζουμε αλλάζει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Σκοπός είναι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή. Η αλλαγή αφορά τα πάντα» είπε.

Συνοπτικά, ανέλυσε:

Τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την απόκτηση σύγχρονων μέσων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Τη διαμόρφωση ενός νέου, απολύτως διαφοροποιημένου δόγματος αποτροπής.

Την εισαγωγή της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τη νέα Διεύθυνση Καινοτομίας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ.

Τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου.

Τη δημιουργία νέου συστήματος Command & Control με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τη συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών.

«Όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις καθίστανται πλέον αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας. Παύουν να είναι απλώς καταναλωτής δημοσίου χρήματος. Το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου μετατρέπεται σε start-up προηγμένης τεχνολογίας και όχι σε κατανάλωση σε κυλικεία στην περιφέρεια άχρηστων στρατοπέδων» υπογράμμισε.

Επίσης, «η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε, «καλυπτόμενη από τον ισχύοντα προϋπολογισμό τους, διευρύνεται και συνιστά στην ουσία επαναδιανομή κοινωνικού μερίσματος» ενώ ανέλυσε τη συνεισφορά αυτή στους εξής τομείς:

Στην Πολιτική Προστασία με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), από το στάδιο της πρόληψης και της ετοιμότητας μέχρι εκείνο της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Με τη συνδρομή στην παροχή υπηρεσιών υγείας:

Με τις Αεροδιακομιδές.

Με τη συμμετοχή Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας).

Με την υγειονομική κάλυψη δεκάδων δομών πολιτικών νοσοκομείων, ακριτικών περιοχών και αγροτικών ιατρείων, με γιατρούς και προσωπικό από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Και με την περίθαλψη στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία κι άλλων κλάδων, όπως πρόσφατα των Δικαστικών Λειτουργών.

«Η μεταρρύθμιση όμως αφορά, πρώτα και πάνω από όλα, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι αυτά τα στελέχη ο κύριος πολλαπλασιαστής της ισχύος μας.

Και στο τέλος της ημέρας όλες οι άλλες αλλαγές προϋποθέτουν ικανά στελέχη για να αξιοποιήσουν αυτά τα συστήματα προς όφελος της εθνικής μας άμυνας. Και πρέπει αυτά τα στελέχη να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τούς παρέχει όσα απαιτούνται για τη διαβίωσή τους. Θέλουμε τα στελέχη μας να ζουν περήφανα, όπως περήφανη είναι για αυτές και για αυτούς η πατρίδα» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε «έντιμη πενία». Η «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα προσωποκεντρικών δράσεων που αφορούν όπως είπε χαρακτηριστικά:

Πρώτον, τη στέγαση για κάθε στέλεχος -και την οικογένειά του- που μετατίθεται κατ’ εντολήν της υπηρεσίας στις εσχατιές της πατρίδας για να την υπηρετήσει. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των πρώτων 1.000 κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη. Θα παραδοθούν όλα έτοιμα το 2026.

Δρομολογείται, επίσης, με ήδη προβλεφθέντες πόρους η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030. Και το πρόγραμμα θα συνεχίσει και μετά το 2030 με 1.000 κατοικίες κάθε χρόνο.

Δεύτερον, υποδειγματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημιουργούμε ένα μοντέλο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών πρότυπο και υπόδειγμα για το σύστημα υγείας, για τα στελέχη μας που υπηρετούν, αλλά και για τους απόστρατούς μας μετά την αφυπηρέτησή τους. Συστήνουμε δομές όπως το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών, η Στέγη Ημερήσιας Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι ήδη σε διαβούλευση και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Τρίτον, αναβαθμίζεται η εκπαίδευση με έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και εξοπλισμού των Στρατιωτικών Σχολών και θεσμοθέτηση μέτρων που παρέχουν στους σπουδαστές και τα στελέχη νέες δυνατότητες για έρευνα και εξειδίκευση.

Τέταρτον, ένα νέο μισθολόγιο, δικαιότερο, ανάλογο των θέσεων και των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και στην κοινή πρόκληση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα για τον Λίβανο, που δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και για την Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την ετοιμότητα της Ελλάδος να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για να αλλάξει η χώρα σελίδα αλλά και να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας προκειμένου να ασκήσουν εθνική κυριαρχία, ιδίως στην ευαίσθητη περιοχή του Νοτίου Λιβάνου διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του μετά το πέρας της πολυμερούς συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Προέδρου του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, και του μεταβατικού Προέδρου της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, διασυνδεσιμότητας και ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και στην κοινή πρόκληση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα για τον Λίβανο, που δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και για την Κύπρο.

Για τη Συρία ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία συριακής ιδιοκτησίας, που θα προστατεύει όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στη Βορειοδυτική Συρία σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους λογοδοσίας. Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια Συρία συμπεριληπτική, που σέβεται όλες τις μειονότητες και το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, διεμήνυσε ότι ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθεί η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολυμερούς συνάντησης κορυφής:

«Καταρχάς, θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία είναι παρούσα, ενεργά παρούσα, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτή η στρατηγική σχέση, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό βάθος, της Γαλλίας με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνει πια και τις δύο χώρες μας, την Κύπρο και την Ελλάδα, χώρες οι οποίες είναι και οι δύο παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως εκτιμώ ότι το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και βάθος χρονικό, καθώς τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα.

Συζητήσαμε στα πλαίσια αυτά τη στήριξη την οποία μπορούμε να παρέχουμε στον Λίβανο και στη νέα του κυβέρνηση. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι μετά από πολλές και περίπλοκες διαδικασίες ο Λίβανος πια απέκτησε κυβέρνηση, απέκτησε καινούργιο Πρόεδρο, ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας προκειμένου η χώρα του να σταθεροποιηθεί, διότι ένας σταθερός Λίβανος είναι ένα ανάχωμα και στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μία χώρα η οποία μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό και όχι αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στα πλαίσια αυτά, επαναλάβαμε την προθυμία μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου έμπρακτα, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν εθνική κυριαρχία, ειδικά στον ευαίσθητο Νότιο Λίβανο. Και εκεί να επαναλάβω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, από όλες τις πλευρές, να διατηρηθεί η εκεχειρία η οποία έχει συμφωνηθεί για να μην ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο.

Από εκεί και πέρα, ναι, είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον νέο Πρόεδρο της Συρίας και του μετέφερα χωρίς περιστροφές, όχι απλά το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χώρα του, αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τα εγκλήματα, για τις σφαγές που διεξήχθησαν πριν από λίγες εβδομάδες.

Ζήτησα με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, θα είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, η οποία θα ενσωματώνει τον μεγάλο εθνοτικό και θρησκευτικό πλούτο της Συρίας.

Διότι η Συρία, αν θέλει να προχωρήσει και να ευημερήσει και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και όχι αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό προς όλες τις θρησκευτικές και τις εθνοτικές μειονότητες, σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο «μωσαϊκό» θρησκειών και εθνοτήτων που συνιστά τη σημερινή Συρία.

Και επανέλαβα, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει στην περαιτέρω άρση κυρώσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση της συμπεριληπτικότητας της πολιτικής διαδικασίας και της προστασίας όλων των μειονοτήτων.

Και νομίζω ότι στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι υπόλοιποι συνομιλητές μας και συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το βράδυ, που θα αποτυπώνεται ένας σαφής οδικός χάρτης για το πώς από εδώ και στο εξής πρέπει να προχωρήσει η καινούργια κυβέρνηση της Συρίας, τι μπορεί να περιμένει από εμάς αλλά τι ζητάμε και εμείς από αυτήν.

Οπότε, εν κατακλείδι, νομίζω ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση. Επαναλαμβάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Γαλλία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και συνομιλεί με χώρες που παραδοσιακά είναι στρατιωτικοί εταίροι της Γαλλίας, προκειμένου να βρίσκουμε πάντα λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος της γενικότερης σταθερότητ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα8 ώρες πριν

Israel Radar: Αξιολόγηση στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ και Τουρκίας!

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ εναντίον Τουρκίας υποδηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός...

Άμυνα9 ώρες πριν

Δένδιας: Μηνιαίες αυξήσεις αποδοχών από 13% έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και...

Πολιτική9 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: Να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση για την Ελλάδα

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλά για το πώς διαμορφώνεται το πεδίο στα εθνικά θέματα, live στο Meeting...

Άμυνα10 ώρες πριν

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και...

Οικονομία10 ώρες πριν

Bloomberg: Παραχωρήσεις προς την κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα έγγραφο όρων, το οποίο θα καθορίσει τα πεδία διαπραγμάτευσης, όπως οι δασμολογικές μειώσεις...

Δημοφιλή