REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 6 Ιουνίου 2021

ΝΟΤΑΜ: Απαγόρευση πτήσεων για αεροπορικές εταιρείες από Λευκορωσία – Οι εξαιρέσεις

ΝΟΤΑΜ: Απαγόρευση πτήσεων για αεροπορικές εταιρείες από Λευκορωσία – Οι εξαιρέσεις

Απαγορεύονται στην Ελλάδα οι πτήσεις αεροπορικών εταιρειών της Λευκορωσίας σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ειδικότερα, προβλέπεται:

απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν επάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο και να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ελλάδας και

δίνονται οδηγίες προς τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν το FIR του Μινσκ (Λευκορωσία) για τις πτήσεις τους.

Η ΝΟΤΑΜ, η οποία έχει διάρκεια έως τις 5 Ιουλίου 2021, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία ισχύει απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν στον εναέριο χώρο της Ε.Ε. ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της.

Παράλληλα, για τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνεται να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Εξαιρέσεις
Η αεροπορική οδηγία δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης ή αναγκαστικής εναέριας διέλευσης και σε περίπτωση που η προσγείωση/απογείωση ή η εναέρια διέλευση είναι απαραίτητη για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Επίσημο «μπλόκο» Ε.Ε. στα λευκορωσικά αεροσκάφη
Υπενθυμίζεται ότι τον αποκλεισμό των αερομεταφορέων της Λευκορωσίας από τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια της Ε.Ε. αποφάσισαν και επίσημα οι Βρυξέλλες την Παρασκευή, στον απόηχο της «αεροπειρατείας» Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαϊου, το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη-μέλη) αποφάσισε την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων κατά του Μινσκ, απαγορεύοντας σε λευκορωσικούς αερομεταφορείς, τις υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ και την πρόσβαση σε αερολιμένες της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρνηθούν την άδεια προσγείωσης, απογείωσης, ή υπερπτήσεων πάνω από τα εδάφη τους, σε αεροσκάφη που εκμεταλλεύονται αερομεταφορείς της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαΐου 2021, καταδίκασε έντονα την παράνομη αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Επιπλέον, στα συμπεράσματά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταδικάζουν την κράτηση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σόφιας Σαπέγκα από τις αρχές της Λευκορωσίας και καλούν το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσθετης λίστας με πρόσωπα και οντότητες, βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων και των περαιτέρω στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube