Weather Icon

Νέο μπλόκο στην Ελλάδα από Βρετανία για τον τουρισμό;

Νέο μπλόκο στην Ελλάδα από Βρετανία για τον τουρισμό;

Όπως μεταδίδει το BBC, στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένο Βασιλείου δεν θα προστεθούν νέες χώρες

Εκτός «πράσινης λίστας» του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως θα μείνει η Ελλάδα, με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να προκαλούν ανησυχία στους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, στην «πράσινη λίστα» που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα (3/6/2021) δεν θα προστεθούν νέες χώρες ή μεμονωμένοι προορισμοί.
Αντιθέτως, μάλιστα, είναι πιθανόν κάποιες χώρε, όπως η Πορτγαλία, να βγουν από την «πράσινη λίστα», ενώ κάποιες άλλες να προστεθούν στην «κόκκινη».
Αντίστοιχες πληροφορίες μετάδωσαν στη συνέχεια το Sky News και η Sun.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει στην χώρα μας και θα επιτρέψουμε τα ταξίδια όταν θα είναι ασφαλές.
Πρέπει να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα» δήλωσε στo BBC ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock.

Εξαίρεση κάποια ελληνικά νησιά;

Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην πράσινη λίστα κάποια ελληνικά νησιά. Ο λόγος για την Κεφαλονιά, την Κω, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο, ενώ δεν αποκλείεται να περιληφθούν και ΚέρκυραΛέσβος και Ρόδος.
Στον αντίποδα, εκτός αναμένεται να παραμείνει η Κρήτη.

Τι προβλέπεται για την πράσινη λίστα

Για τους προορισμούς που εντάσσονται στην πράσινη λίστα, δεν χρειάζεται οι ταξιδιώτες σε αυτήν να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη Μ. Βρετανία.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν πριν από την αναχώρησή τους για τη Βρετανία, κι ένα τεστ PCR εντός 48ώρου από την άφιξή τους.
Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής 12 προορισμοί, ανάμεσα τους η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, η Ισλανδία και το Ισραήλ, αν και δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές τις χώρες να μεταφερθούν στις «πορτοκαλί» περιοχές εφόσον παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων.
Σημειώνεται πάντως πως οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγξουν αν η χώρα – προορισμού τους δέχεται, ακόμα και αν αυτή έχει ενταχθεί στην πράσινη λίστα.
Για παράδειγμα η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία, αν και είναι στην πράσινη λίστα της Μ. Βρετανίας, δεν δέχονται Βρετανούς τουρίστες.
Η Ελλάδα είναι στην «πορτοκαλί» κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Ηνωμένο βασίλειο από εδώ θα πρέπει να υποβάλλονται σε καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημερών.
Προορισμοί όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, η Κως και η Ρόδος στηρίζονται πολύ στη βρετανική αγορά και κάθε εβδομάδα που χάνεται στοιχίζει πολύ στις τοπικές οικονομίες. Επί του παρόντος και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποχρεωτική καραντίνα, υπάρχουν συνεχείς ακυρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019, όταν σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. Μάλιστα το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

H TUI ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς Κρήτη

Εν τω μεταξύ, η TUI Αγγλίας ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων για την Κρήτη έως τις 26 Ιουνίου.
Την είδηση αποκάλυψε ο πρόεδρος του της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου «Φιλοξένια» Γιώργος Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Χριστοδουλάκης με δηλώσεις του στην κάμερα του Cretalive, σημειώνει ότι ο Ιούνιος κινείται με πτώση 70-80% σε σχέση με πέρυσι, κάνοντας λόγο για ένα «κακό Μάιο» και «στάσιμες κρατήσεις».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube