REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ 3 Ιουνίου 2021

Νέα εποχή στο Ισραήλ: Νέος πρωθυπουργός – Νέος πρόεδρος 

Νέα εποχή στο Ισραήλ: Νέος πρωθυπουργός – Νέος πρόεδρος 

© AFP 2021 / RONEN ZVULUN

Συμπληρώθηκαν οι θέσεις για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα διαδεχθεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, βρέθηκε το τελευταίο κομμάτι του συνασπισμού για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ, το οποίο είναι το New Hope (Νέα Ελπίδα), μία πρόσφατη διάσπαση από το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου του οποίου ηγείται ο Γιδεόν Σάαρ.
Νωρίτερα την Τετάρτη, τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι το United Arab List, μία μικρή ομάδα που αποσπάστηκε πρόσφατα από το μεγαλύτερο κοινό μέτωπο των αραβικών κομμάτων, μπήκε και αυτό στον συνασπισμό.
Ο Γιαΐρ Λαπίντ ενημέρωσε τον πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν για την πλειοψηφία του στην Κνέσετ (κοινοβούλιο του Ισραήλ).

Ο Ριβλίν κάλεσε τον Λαπίντ, έναν πρώην υπουργό οικονομικών που ηγείται του κεντρώου κόμματος Yesh Atid για τον σχηματισμό κυβέρνησης τον περασμένο μήνα, μετά την αποτυχία Νετανιάχου να το καταφέρει. Ο Λαπίντ στράφηκε στον ακροδεξιό Ναφταλί Μπένετ, που ηγείται του κόμματος Νέα Δεξιά και έναν συνασπισμό μικρότερων κομμάτων, για να επιχειρήσουν να σχηματίσουν μία πλειοψηφία στο ισραηλινό Κοινοβούλιο.

Νέος Πρόεδρος ο Χέρτζογκ

Στο μεταξύ, ο Ισαάκ Χέρτζογκ αναδείχθηκε ο 11ος Πρόεδρος του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο 60χρονος εξελέγη νέος Πρόεδρος της χώρας με ομόφωνη ψήφο των 120 βουλευτών της Βουλής της χώρας και διαδέχεται τον Ρεουβέν Ριβλίν.
Μεταξύ 2003 και 2018, ο Χέρτζογκ είχε διατελέσει μέλος τις ισραηλινής Κνεσέτ – το Κοινοβούλιο της χώρας – και είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αρκετών υπουργείων, μεταξύ αυτών του Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.
.

.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube