Weather Icon

Νέα άνοδος στις εισαγωγές τουρκικών ψαριών! Τούρκοι ψαράδες χρησιμοποιούν το ελληνικό δίκτυο για να φθάσουν στους πελάτες τους σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία

Νέα άνοδος στις εισαγωγές τουρκικών ψαριών! Τούρκοι ψαράδες χρησιμοποιούν το ελληνικό δίκτυο για να φθάσουν στους πελάτες τους σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών από την Ελλάδα. Από το 2017 έως και το 2020 έχουν αυξηθεί κατά 80% ενώ μόνο πέρυσι η αξία τους ξεπέρασε τα 56 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα το συγκεκριμένο προϊόν να είναι πλέον το 5ο σημαντικότερο που εισάγει η Ελλάδα από την Τουρκία.

Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, προκύπτει πως οι εισαγωγές ψαριών το 2020 αυξήθηκαν κατά 10,22% σε σχέση με το 2019.

Στελέχη του κλάδου, ανέφεραν στο Capital.gr, πως οι Τούρκοι “ψαράδες” χρησιμοποιούν το ελληνικό δίκτυο για να φθάσουν στους πελάτες τους σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ο συγκεκριμένος όγκος ψαριών που εισάγεται στην Ελλάδα και επανεξάγεται, δεν προσμετράται στις ελληνικές εξαγωγές ενώ όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, τα Τουρκικά ψάρια “φεύγουν” από την Ελλάδα ως τουρκικό προϊόν και όχι ως ελληνικό.

Ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2020 μειώθηκε, σε σχέση με το 2019, κατά 26,2% σε 2,9 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν στα 1,34 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 32,2%, τοποθετώντας την Τουρκία στην 6η θέση μεταξύ των χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων (4η θέση το 2019).

Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές από την Τουρκία μειώθηκαν κατά 20,2% στο 1,5 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Τουρκία στη 13η θέση ανάμεσα στις χώρες-προμηθευτές μας (10η θέση το 2019).

Για την Τουρκία, το ίδιο έτος η Ελλάδα ήταν η 23η χώρα-προορισμός των τ/εξαγωγών και η 34η χώρα-προμηθευτής.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών προς την Τουρκία κατέγραψαν μείωση (-56,14%), γεγονός που ανέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο, διαμορφώνοντας για την Ελλάδα έλλειμμα 213 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργία του διυλιστηρίου STAR στη Σμύρνη, καθώς και αντίστοιχες επενδύσεις που υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, εκτιμάται ότι θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών, τροποποιώντας έτι περαιτέρω τη σημερινή εικόνα.

Τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Τουρκία (εκτός πετρελαιοειδών που αποτελούν 36% της συνολικής αξίας) είναι: βαμβάκι, πολυμερή προπυλενίου, μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, προϊόντα αργιλίου, ρύζι, χαλκοσωλήνες, φάρμακα, χρυσός, πούρα/τσιγάρα, πέτρες, κ.ά.

Πέρυσι σημαντική αύξηση σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές: αργύρου (1.233%), φαρμάκων (608%), φυτικού λίπους (333%), τεχνητών δερμάτων (345%), σκαφών (72%), εντομοκτόνων (53%), υφασμάτων (53%) και καλλυντικών (53%). Από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές: ορυκτέλαιων (-58%), βαμβακιού (-24%), και απορριμμάτων χαρτιού (-27,6%).

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube