Weather Icon
Κίνα , ΝΑΤΟ , Ρωσία 14 Ιουνίου 2021

NATO: “Συστημικές προκλήσεις” από Κίνα, προειδοποιήσεις σε Ρωσία, Ιράν

NATO: “Συστημικές προκλήσεις” από Κίνα, προειδοποιήσεις σε Ρωσία, Ιράν

Οι ηγέτες του NATO συμφώνησαν να ενισχύσουν την συλλογική τους άμυνα “έναντι όλων των απειλών, απ’ όλες τις κατευθύνσεις”, όπως αναφέρουν στην τελική δήλωσή τους, μεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, το NATO ανακοίνωσε ότι θα προσαρμοστεί στις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, κάλεσε την Ρωσία να αποσύρει τον χαρακτηρισμό δύο συμμαχικών χωρών – των ΗΠΑ και της Τσεχίας – ως “μη φιλικές χώρες” και δέσμευσαν κεφάλαια για το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Προειδοποίησε επίσης ότι θα αντιδράσει στο αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και κάλεσε σε αυστηρή γλώσσα την Μόσχα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. “Όσο η Ρωσία δεν δείχνει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα”, προειδοποιεί.

“Συστημικές προκλήσεις”
Για πρώτη φορά, η Συμμαχία αναφέρει ότι η Κίνα θέτει “συστημικές προκλήσεις” για την ομάδα των 30 χωρών.

“Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και για τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της Συμμαχίας”, αναφέρουν οι ηγέτες του NATO.

Οι ηγέτες τονίζουν εξάλλου ότι η Κίνα “συνεργάζεται με τη Ρωσία, μέσω της συμμετοχής και σε ρωσικές ασκήσεις στον ευρωατλαντικό χώρο”. Σημειώνουν ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την έλλειψη διαφάνειας και τη χρήση παραπληροφόρησης. “Καλούμε την Κίνα να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να ενεργεί υπεύθυνα στο παγκόσμιο σύστημα, περιλαμβανομένου του διαστήματος, του κυβερνοχώρου και του θαλάσσιου τομέα, σύμφωνα με τον ρόλο της ως μεγάλη δύναμη”.

Το ΝΑΤΟ καλεί παράλληλα το Ιράν να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες βαλλιστικών πυραύλων.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τη Δευτέρα να αυξήσουν την κοινή χρηματοδότηση και για τους τρεις κοινούς προϋπολογισμούς της συμμαχίας, αμβλύνοντας τις γαλλικές ανησυχίες σχετικά με την απόσυρση κονδυλίων από τις εθνικές προτεραιότητες.

Ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε τον Φεβρουάριο οι σύμμαχοι να εισφέρουν περισσότερα χρήματα απευθείας στους υπάρχοντες, έστω και μικρούς κοινούς προϋπολογισμούς της συμμαχίας, αντί να βασίζονται στο τρέχον σύστημα που κάθε κυβέρνηση πληρώνει για τις δικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στόλτενμπεργκ: Ανοίγει νέο κεφάλαιο για τη Συμμαχία
“Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Συμμαχία μας”, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι ήταν μια “πολύ καλή συνάντηση”, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και όλοι ηγέτες συμφώνησαν ότι σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική πρέπει να παραμείνουν δυνατές μαζί στο ΝΑΤΟ. “Ειδικά σε μια εποχή που αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν την τάξη που βασίζεται στους κανόνες”, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μια μέρα πριν από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η σχέση της Συμμαχίας με τη Ρωσία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ψυχρό Πόλεμο. “Οι επιθετικές ενέργειες της Μόσχας αποτελούν απειλή για την ασφάλειά μας. Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στη διπλή προσέγγιση άμυνας και διαλόγου. Θα διατηρήσουμε τις άμυνες μας ισχυρές, ενώ παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην “αυξανόμενη επιρροή της Κίνας”, λέγοντας ότι αποτελεί “πρόκληση” για την ασφάλεια της Συμμαχίας και οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί. “Ανησυχούμε για τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας που έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον”, είπε. Σημείωσε, δε, ότι η Κίνα επεκτείνει γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερες κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω ασκήσεων στην ευρωατλαντική περιοχή. “Ανησυχούμε επίσης για τη χρήση της παραπληροφόρησης από την Κίνα”, είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν την Κίνα να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να ενεργήσει υπεύθυνα στο διεθνές σύστημα.

Ενίσχυση διαβουλεύσεων όταν απειλείται η ασφάλεια και σταθερότητα ενός Συμμάχου
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ δεσμεύονται στα συμπεράσματά τους, να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις όταν η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός Συμμάχου απειλείται ή όταν οι θεμελιώδεις αξίες και οι αρχές του ΝΑΤΟ διακυβεύονται.

“Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας”, αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προσθήκη αυτή στα συμπεράσματα αποτελεί “σημαντικό βήμα” για τα ελληνικά συμφέροντα. Αφορά τις σχέσεις μεταξύ δύο Συμμάχων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία θα καλείται να λογοδοτεί για τη συμπεριφορά της όταν είναι προκλητική έναντι της Ελλάδας.

Οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν στα συμπεράσματά τους, “την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη συνοχή του ΝΑΤΟ”, καθώς και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις διατλαντικές σχέσεις.

Αναφορικά με τη Ρωσία, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνουν λόγο για “επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας που αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια”. Ενώ, σε ό,τι αφορά το Πεκίνο, τονίζεται ότι “η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές μπορούν να παρουσιάσουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία”.

Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην κλιματική αλλαγή ως “πολλαπλασιαστής απειλών που επηρεάζει την ασφάλεια της Συμμαχίας”. Οι Σύμμαχοι συμφωνούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από στρατιωτικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις. “Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα να διατυπώσει έναν ρεαλιστικό, φιλόδοξο και συγκεκριμένο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050”.

Σε ό,τι αφορά το κείμενο μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, το λεγόμενο “ΝΑΤΟ 2030”, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν ότι “το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται συνεχώς σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας”. Επισημαίνουν, επίσης, ότι “η ατζέντα του ΝΑΤΟ 2030 συμπληρώνει και βασίζεται στη συνεχιζόμενη πολιτική και στρατιωτική προσαρμογή μας, ενισχύει την ικανότητά μας να επιτύχουμε τα τρία βασικά καθήκοντα και συμβάλλει να ενισχύσει την ετοιμότητα της Συμμαχίας μας για το μέλλον.”

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ καλούν τον Γ.Γ., Γενς Στόλτενμπεργκ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του “Στρατηγικού Δόγματος” της Συμμαχίας, με στόχο μια συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει “απτά αποτελέσματα” στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοαπειλών. “Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ παραμένει απαραίτητος για την προώθηση αυτής της συνεργασίας”.. “Οι συνεχιζόμενες ξεχωριστές στρατηγικές διαδικασίες εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εντείνουμε περαιτέρω τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία μας για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και πέραν αυτού, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το διατλαντικό πλαίσιο για ισχυρή συλλογική άμυνα και το ουσιαστικό φόρουμ για διαβουλεύσεις και αποφάσεις ασφαλείας μεταξύ των Συμμάχων”.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube