Weather Icon

Ν. Δένδιας: Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η ΕΕ

Ν. Δένδιας: Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η ΕΕ

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να τη βοηθήσουμε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική για τον πολίτη», τόνισε εκτός άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τον χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Ν. Δένδια:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μια εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως Έλληνας και ως Κερκυραίος, θεωρώ πως είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενήμεροι για τα επιτεύγματα και τα οφέλη από τη συμμέτοχη της χωράς μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία του πλανήτη.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, αρκετοί θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η ευημερία που απολαμβάνει σήμερα η πατρίδα μας είναι δεδομένες και αυτονόητες. Ξεχνούν ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελούν αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. η ασφάλεια του ανήκειν σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και η ισότιμη συμμέτοχη μας στη λήψη των αποφάσεων της δύναμης αυτής, η ελευθερία της μετακίνησης, της εργασίας, της χρήσης του ιδίου νομίσματος, η συμβολή της ένωσης στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι μερικά μονό παραδείγματα του όφελος της Ελλάδας από την ένταξη της στην ένωση.

Δεν είμαστε όμως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αποκομίζουμε οφέλη. Είμαστε μέλη της διότι ανήκουμε στην Ευρώπη, μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της. Στα πρώτα 40 χρόνια της πλήρους συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επετεύχθησαν πολλά.

Όμως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια μακριά πορεία που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να τη βοηθήσουμε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική για τον πολίτη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, στο μήνυμά του προς τους Έλληνες την παραμονή της 1ης Ιανουαρίου 1981, της ημέρας που η Ελλάδα εντάθηκε στην τότε ΕΟΚ, είχε υπογραμμίσει ότι: «Αν όλοι εργαστούμε με συνέπεια και σοβαρότητα, αν όλοι προσπαθήσουμε ενωμένοι και με συναίσθηση των ευθυνών μας, σε μερικά χρόνια μπορεί να έχει αλλάξει η όψη της Ελλάδος».

Τα λόγια εκείνα αποδείχτηκαν προφητικά. Ο λαός μας τα κατάφερε, σε σημαντικό βαθμό, αν και υπήρξαν υστερήσεις και αστοχίες. Τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube