Weather Icon
Εκδόσεις Ινφογνώμων 15 Ιουνίου 2021

MIT: Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους

MIT: Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους

Συνέντευξη του Κώστα Πικραμένου, εκ των συγγραφέων του βιβλίου “ΜΙΤ- Η φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους”

Ο Κώστας Πικραμένος, εκ των συγγραφέων του βιβλίου έρευνα “ΜΙΤ- Η φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους” (Εκδόσεις Ινφογνώμων) παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ιστολόγιο tourkikanea.gr

Με τις απαντήσεις του ρίχνει φώς στη δομή, οργάνωση και δράση της σύγχρονης ΜΙΤ που τα τελευταία 11 χρόνια διοικείται από τον Χακάν Φιντάν. Ο τελευταίος γνωρίζει “εκ των έσω” όλες τις αμαρτίες του Ερντογάν εντός και εκτός Τουρκίας.
Το βιβλίο έρευνα “ΜΙΤ- Η φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους” (Εκδόσεις Ινφογνώμων) έχουν συγγράψει ο Κώστας Πικραμένος και ο Σάββας Καλεντερίδης. Δύο εκ των πλέον ειδικών – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – της σύγχρονης Τουρκίας και των δομών της. Το βιβλίο, πλούσιο σε όγκο επικαιροποιημένων πληροφοριών και φωτογραφικό υλικό διατίθεται και από τα βιβλιοπωλεία της Θράκης κατόπιν παραγγελίας.

Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

– Ποιες ήταν οι δραστηριότητες της ΜΙΤ στον 20ο αιώνα;

Κ.Π: Επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή.
Η Ειδική Οργάνωση (Teskilat i Mahsusa) υπήρξε η πρώτη οργανωμένη Οθωμανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων του 20ου αιώνα. Έδρασε από το 1913 έως το 1918 υπό την ηγεσία του Ismail Enver Pasa, υπουργού Πολέμου στην Οθωμανική κυβέρνηση του Κομιτάτου Ένωσης και Προόδου. Μετά τον Α’ΠΠ, και συγκεκριμένα το 1925, θα ιδρυθεί η ΜΕΗ που 40 χρόνια αργότερα θα αντικατασταθεί από τη MIT (το 1965).

Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, η MIT θα χρησιμοποιηθεί από την Κεμαλική στρατο-γραφειοκρατία ως μηχανισμός παρακολούθησης και καταστολής των ¨αντιπάλων¨ του καθεστώτος (αριστεροί, Κούρδοι, Αλεβίτες, ισλαμιστές κλπ).

Ειδικότερα, ο αγώνας ενάντια στο ΡΚΚ (μετά το 1978), οι επιχειρήσεις εναντίον των ηγετών της αρμενικής ένοπλης οργάνωσης ASALA (στη δεκαετία του 1980) και η παρακολούθηση των Τούρκων και Κούρδων αριστερών στην Ευρώπη μετά το πραξικόπημα του 1980, αποτελούν τον πυρήνα των δραστηριότητων της MIT.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της θα είναι η παράδοση-σύλληψη του Abdullah Ocalan, ιστορικού ηγέτη του PKK στο Ναϊρόμπι της Κένυα το 1999, αν και η επιχειρησιακή συμμετοχή της ΜΙΤ ήταν σχεδόν μηδενική.

– Το βιβλίο σας επικεντρώνεται στις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στη ΜΙΤ τα τελευταία 11 χρόνια. Τι άλλαξε όταν ο Χακάν Φιντάν ανέλαβε την διοίκηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών, τον Μάιο του 2010;

Κ.Π : Υπό την ηγεσία του Χακάν Φιντάν (από το 2010), η MIT βίωσε μια περίοδο διαρθρωτικών αλλαγών. Διαβάζοντας το βιβλίο μας, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τις τεχνικές πτυχές της αναδιάρθρωσης αλλά και τις τρέχουσες επιχειρήσεις της MIT. Το 2014, πραγματοποιήθηκε η βασική αναδιοργάνωση της MIT. Η καινοτομία της αναδιοργάνωσης έγκειται στη δημιουργία έξι ανεξάρτητων γενικών διευθύνσεων, με διοικητική και επιχειρησιακή αυτονομία.

Η σύγχρονη MIT είναι μια υπηρεσία συλλογής πληροφοριών στο εξωτερικό και το εσωτερικό της Τουρκίας. Ταυτόχρονα διεξάγει επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, κυβερνο-πολέμου καθώς και παραστρατιωτικές επιχειρήσεις (special operations). Oι απαγωγές Τούρκων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό, οι συλλήψεις ή δολοφονίες στελεχών του ΡΚΚ στη Β. Συρία και το Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) αποτελούν πλέον την “καθημερινότητα” της Διεύθυνσης Ειδικών Δραστηριοτήτων της ΜΙΤ που ιδρύθηκε το 2012. Πρόσφατα απήγαγαν και τον ανηψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζούσε στη Κένυα τα τελευταία χρόνια.

Η υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας των τριών στελεχών του ΡΚΚ στο Παρισι το 2013 φέρει την υπογραφή της ΜΙΤ. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων της υπό την ηγεσία του Χακάν Φιντάν και την καθιστούν ως μια από τις πιο επιθετικές «υπηρεσίες» στον κόσμο σήμερα.

– Τι πόρους και μέσα διαθέτει σήμερα η MIT;

Η MIT έχει τακτικό προϋπολογισμό της τάξεως των 280 εκ ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2020 και λαμβάνοντας υπ’όψιν πάντα την ισοτιμια ευρώ – τουρκική λίρα.  Το μόνιμο προσωπικό της ανέρχεται σε 8000 περίπου άτομα χωρίς να προσμετρούνται οι χιλιάδες πληροφοριοδότες που διατηρεί ειδικά στην Ευρώπη. Η MIT διαθέτει αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και drones για αποστολές ISR (αναγνώριση, επιτήρηση) και στοχευμένων δολοφονιών (UAVC).  Τα τελευταία 9 χρόνια έχει υπό τον έλεγχο της τους σταθμούς ακροάσεων των ΤΕΔ που βρίσκονται κατά μήκος των Ελληνο-Τουρκικών συνόρων (από Έβρο μέχρι και Ρόδο).

– Ποιος ο ρόλος της MIT στη νεο-οθωμανική στρατηγική του Ερντογάν;

Κ.Π :  Οι Υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών προκειμένου οι Κυβερνήσεις να είναι ενήμερες και να λαμβάνουν αποφάσεις στα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και των κρατικών συμφερόντων.  Η νεο-οθωμανική Τουρκία του Ερντογάν είναι πλέον του δέοντος φιλόδοξη.  Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ, η Τουρκία φιλοδοξεί το 2050 να βρίσκεται μεταξύ των 10 ισχυρότερων χωρών στον κόσμο και να έχει ρόλο ηγέτη στο μουσουλμανικό κόσμο. Επομένως, η MIT πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο μιας τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ισοδύναμης με τη CIA και τη ρωσική SVR. Η MIT δεν κάνει πολιτική αλλά λειτουργεί με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την πολιτική εξουσία σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε 10 χρόνια, το 2030, ο Ερντογάν θα είναι 76 ετών και πιθανότατα δεν θα είναι πλέον στην τουρκική πολιτική ζωή. Αλλά μετά από περισσότερα από 25 χρόνια στην εξουσία, μια ολόκληρη γενιά νέων Τούρκων δεν έχει γνωρίζει άλλους πολιτικούς ηγέτες. Αυτό το σύστημα διαχείρησης της εξουσίας  θα διατηρηθεί από τα μέλη της οικογένειάς του, από τους επιχειρηματίες που τον στηρίζουν, από ένα δίκτυο ιδρυμάτων, ΜΚΟ, ισλαμικών ταγμάτων, παρακράτους κλπ

Ολόκληρη η δομή της νεο-οθωμανικής Τουρκίας θα συνεχίζει να κυβερνά για τις επόμενες δεκαετίες. Η κληρονομιά που θα αφήσει ο Ερντογάν θα είναι ένα μείγμα πολιτικού Ισλάμ, αυταρχισμού, νεποτισμού, σκανδάλων διαφθοράς στο εσωτερικό και χρησιμοποιησης των Αδελφών Μοσουλμάνων και των Τζιχαντιστών στο εξωτερικό. Η Χαμάς, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια την Κωνσταντινούπολη ως το παγκόσμιο κέντρο των επιχειρήσεων της. Το Ιράν έχει ένα τεράστιο δίκτυο στην Τουρκία. Όλα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο μας.

– Στο Τύπο διαβάζουμε για τις επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Στο βιβλίο σας παρουσιάζετε αναλυτικά τη δράση της στο εξωτερικό;

Κ.Π: Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών για τις επιχειρήσεις εξωτερικού με γεωγραφική και χρονολογική ταξινόμηση. Πρόκειται για το πρώτο – σε παγκόσμιο επίπεδο – επικαιροποιημένο βιβλίο για τη ΜΙΤ. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δράσεων από τις ΗΠΑ μέχρι την Αλγερία και από τη Συρία μέχρι τη Γαλλία. Φυσικά υπάρχει ένα Κεφάλαιο για τη δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα και τη Κυπρο με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για τη Θράκη.

Ταυτόχρονα παρουσιάζουμε λεπτομερώς τη διαχρονική σχέση Κρατους – Παρακράτους – Γκρίζων Λύκων – Διακίνηση Ηρωίνης. Οι τελευταίες αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Sedat Peker έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα γραφουμε στο βιβλίο.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τη συνέντευξη, λέγοντας ότι το βιβλίο απευθύνεται στον Έλληνα πατριώτη – Έλλαδίτη και Κύπριο που θέλει να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο που του δείχνουν τα συστημικά ΜΜΕ. Είναι ένα βιβλίο οδηγνός για τα όσα θα λαβουν χώρα τα επόμενα χρόνια τόσο στα Ελληνο-τουρκικά όσο και στην ίδια την Τουρκία. Δίνει στον αναγνωστη την δυνατότητα να γνωρίσει σε βάθος την φύση του τουρκικού κράτους και να συνειδητοποιήσει την ουτοπία μιας ειρηνικής συνύπαρξης με ένα γείτονα που καταλαβαίνει μόνο από hard power και περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο και τους εθιμικούς κανόνες.

Για παραγγελίες του βιβλίου “ΜΙΤ – Η φωλιά του Παρακρατους” επισκεφτείτε το www.infognomon.gr

MIT Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους

Πηγή: Τουρκικά Νέα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube