Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Ιουνίου 2021

Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Σημαντική αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς

Εδώ και καιρό έχει διαρρεύσει από τη γαλλική εφημερίδα La Tribune η πληροφορία ότι η Εθνική Φρουρά θα προμηθευτεί με το νέο φορητό σύστημα εγγύς αεράμυνας (MANPADS) Mistral και αντιπλοικούς πυραύλους EXOCET.

Το Υπουργείο Άμυνας σε συνέχεια των δημοσιευμάτων επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο του 2020 την υπογραφή συμβολαίων που αφορούν σε αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, με εκτιμώμενο κόστος 240 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποια είναι τα συστήματα αυτά.

Με βάση τα ανωτέρω αλλά και όσα ανεπίσημα ειπώθηκαν μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι η αγορά όντως αφορά τα υπόψη συστήματα και ειδικότερα την τελευταία έκδοση τους, Mistral-3 (M3) και EXOCET Blk 3c αντίστοιχα.

Με την είσοδο των υπόψη συστημάτων σε υπηρεσία, αυτά αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς κυρίως στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών.

Στο παρόν άρθρο θα περιοριστούμε σε μια σύντομη παρουσίαση του συστήματος Mistral.

To Mistral είναι ένα εξαιρετικά φορητό, εύκολο στη χρήση αντιαεροπορικό σύστημα μικρής εμβέλειας (VSHORAD). Αποτελείται από τον εκτοξευτή πυραύλων τοποθετημένο σε τρίποδα ο οποίος μπορεί να επιχειρήσει είτε από το έδαφος, είτε τοποθετημένος επί οχήματος ή σκάφους. Κατασκευαστής του συστήματος είναι η MBDA και η πρώτη έκδοση του συστήματος παρουσιάστηκε το 1988.

Η Εθνική Φρουρά διαθέτει εδώ και χρόνια τον διπλό εκτοξευτή Mistral, “Atlas” επί οχημάτων 6Χ6 Pinzgauer ενώ διαθέτει και εκτοξευτή SIMBAD (2 πυραύλους) επί του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) “Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης”. 

Παλαιότερα το σύστημα SIMBAD εξόπλιζε το περιπολικό “ΣΑΛΑΜΙΣ” (P01) το οποίο έχει πλέον παροπλιστεί.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Mistral-3

H συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube