Weather Icon
Aφρική , Ισλάμ , Τουρκία 4 Ιουνίου 2021

Μισθοφόροι, Πούτιν, Ισλάμ: Ο Ερντογάν ψάχνει τρόπο να μπει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Μισθοφόροι, Πούτιν, Ισλάμ: Ο Ερντογάν ψάχνει τρόπο να μπει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) είναι μια χώρα που το όνομά της δεν εμφανίζεται συχνά στο newsfeed του Twitter.

Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης σπάνια το αναφέρουν, αν και περίπου το 9% του πληθυσμού των 4,6 εκατομμυρίων είναι Μουσουλμάνοι που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο εναντίον των χριστιανών συμπατριωτών τους από τα τέλη του 2012. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, τους γνωρίζει πολύ καλά και απευθύνεται στην κοινότητά τους, ήσυχα και επιμελώς εδώ και αρκετό καιρό, βλέποντάς τους ως πιθανές προσλήψεις για τον διεθνή στρατό μουσουλμάνων μισθοφόρων. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος ήταν πολύ απασχολημένος με προβλήματα σε ολόκληρη την Αφρική – όπως η άνοδος του ISIS στη Μοζαμβίκη – για να δώσει προσοχή σε αυτό που έκανε ο Ερντογάν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η πρώτη επαφή της Τουρκίας με τους μουσουλμάνους της χώρας ξεκίνησε το 2013, μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ. Μια πολυστρωματική σύγκρουση διεξήχθη μεταξύ των μουσουλμανικών πολιτοφυλακών Σελέκα και των αντιτιθέμενων χριστιανών κατά των Μπαλάκα. Οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στον πόλεμο δεν το έκαναν λόγω ιδεολογικής πεποίθησης, αλλά για καθαρούς οικονομικούς λόγους, δεδομένου ότι η πολιτοφυλακή πληρώνει καλά χρήματα και επειδή προστατεύει την ταυτότητά τους ως κοινότητα.

Οι Κεντροαφρικανοί μουσουλμάνοι δεν έχουν ιστορία φονταμενταλισμού, ούτε έχουν υψώσει το έμβλημα της Ισλαμικής Σαρίας. Παρά τη δεκαετή σύγκρουση, δεν εμφανίστηκε ούτε μια τζιχαντιστική ομάδα στη χώρα που να φέρει το έμβλημα του ISIS. Αυτό μπορεί να αλλάξει, ωστόσο, καθώς η κοινότητά τους βυθίζεται στη φτώχεια και την παραμέληση, και οι αρχές συνεχίζουν να καταστέλλουν τη μουσουλμανική ταυτότητα και τις παραδόσεις τους.

Ο Ερντογάν ψάχνει ένα άνοιγμα

Με περισσότερα από 400 τζαμιά να έχουν καταστραφεί σε ολόκληρη τη χώρα, ο Ερντογάν έχει επιταχύνει τη διαδικασία χτισίματός τους από την αρχή, επιδιώκοντας να γίνει προσφιλής τους μουσουλμάνους της χώρας. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Ερντογάν συμφώνησε να στείλει τουρκικά στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ως μέρος της αποστολής 12.000 αντρών του ΟΗΕ. Εκτός από τη διατήρηση της ειρήνης, τα στρατεύματά του συλλέγουν επίσης δεδομένα για τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας, τις πολιτικές τους προσδοκίες και τις καθημερινές ανάγκες τους. Η τουρκική αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παρατάθηκε για τελευταία φορά για ένα έτος τον Οκτώβριο του 2020.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube