REAL TIME |

Weather Icon
Πολιτισμός 18 Ιουνίου 2021

Λευτέρης Λαζάρου: Ο ελληνισμός του Πόντου είναι αξιοθαύμαστος – Έχω πάρει πολλά στοιχεία από τη σκέψη των Ποντίων (photos)

Λευτέρης Λαζάρου: Ο ελληνισμός του Πόντου είναι αξιοθαύμαστος – Έχω πάρει πολλά στοιχεία από τη σκέψη των Ποντίων (photos)

Για τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου η κουζίνα είναι ο φυσικός του χώρος και η μαγειρική τρόπος να εκφράζεται. Για να κατανοήσετε τι σημαίνει το φαγητό για τον σπουδαίο Έλληνα σεφ μπορείτε εκτός από το να γευτείτε τα πιάτα του, απλά να τον ακούσετε να μιλάει για τις συνταγές του. Αυτό ακριβώς συνέβη στη δική μου περίπτωση.

Ήταν λες και στάθηκα δίπλα του στην κουζίνα, είδα τα υλικά ένα-ένα να σωτάρονται στο ζεστό ελαιόλαδο και μύρισα τα μπαχάρια και τις μυρωδιές που αναδύονταν από την κατσαρόλα του.

Η συζήτηση μαζί του, αν και δεν περιορίστηκε μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό, ήταν πραγματικά μια γευστική εμπειρία.

Εξάλλου ο Λευτέρης Λαζάρου είναι πολλά περισσότερα από ένας βραβευμένος σεφ: Είναι άνθρωπος της απλότητας, της φύσης και της παρέας…

Το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, αλλά ο ρόλος του δεν περιορίζεται σ΄ αυτό. Γύρω από το τραπέζι μαζεύονται οικογένειες, φίλοι, γίνονται γιορτές, κλείνονται επαγγελματικές συμφωνίες. Όλα τα σπουδαία στη ζωή μας γίνονται γύρω από ένα τραπέζι. Το φαγητό φαίνεται πως έχει έναν άλλο πιο σπουδαίο ρόλο.
Αυτό είναι σίγουρο. Η ανάγκη για φαγητό θα μπορούσε να κρατάει 5 με 10 λεπτά, ίσα για να βάλεις κάτι στο στομάχι σου. Το φαγητό όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι συναναστροφή. Είναι παρέα. Επίσης, είναι πολιτισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα γίνονται πάνω σε ένα τραπέζι. Χαρές, λύπες, συμφωνίες, πανηγύρια, αρραβώνες, γάμοι. Όλα καταλήγουν σε ένα τραπέζι. Όχι τώρα, όλα τα χρόνια.

Άρα έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτισμό, τον οποίο πρέπει να τον φροντίσουμε, να τον προσέξουμε.

Η Ελλάδα το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αυτό, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι έχει στηρίξει την οικονομία της, στον τουρισμό. Φυσικά μέσα στον τουρισμό είναι και η εστίαση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube