Weather Icon

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι Τούρκοι: «Ψάχνονται» για ένταση στο Αιγαίο με προκλήσεις και το επεισόδιο στη Λέσβο – Σε ετοιμότητα Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι Τούρκοι: «Ψάχνονται» για ένταση στο Αιγαίο με προκλήσεις και το επεισόδιο στη Λέσβο – Σε ετοιμότητα Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις

Οι παραβιάσεις πάντως των Εθνικών Χωρικών Υδάτων τους πρώτους μήνες του 2021 σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις 200 και μάλιστα τον Μάρτιο να αγγίζουν τις 240.

«Καμπανάκι» για τις προθέσεις των γειτόνων να ανεβάσουν την ένταση μόλις ελάχιστες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες χτύπησε στην Αθήνα έπειτα από το επεισόδιο τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στις ακτές της Λέσβου. Μέσα στο σκοτάδι Τουρκική ακταιωρός χτύπησε στα «πλευρά» σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο εκτελούσε περιπολία αποτροπής ανοιχτά των Νέων Κυδωνιών στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Λέσβου και Αϊβαλί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απέναντι στο Ελληνικό πλωτό τρία σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής είχαν ξεκινήσει εναλλάξ από νωρίς τις προκλήσεις. Η περιπολία γινόταν πάνω στα όρια των Ελληνικών χωρικών υδάτων και ενώ είχε διαπιστωθεί πρόθεση των γειτόνων να περάσουν λέμβο με μετανάστες στις Ελληνικές ακτές. Τα Τουρκικά σκάφη προσπάθησαν να παρενοχλήσουν και να απασχολήσουν το Ελληνικό πλωτό με τα στελέχη του Λιμενικού να κρατούν τη θέση τους ακολουθώντας τις εντολές για αποτρεπτικό πλου. Η ένταση κορυφώθηκε με ένα από τα Τουρκικά σκάφη να «βρίσκει» πάνω στο πλωτό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στα «ρέλια» του πλοίου.

Ωστόσο το περιστατικό έρχεται ως συνέχεια της έντασης των τελευταίων ημερών τόσο στην περιοχή της Λέσβου όσο και σε άλλα σημεία των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας όπως στην Κω με τα Τουρκικά σκάφη να παραβιάζουν τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα και να προχωρούν σε επικίνδυνους ελιγμούς δείχνοντας ότι επιδιώκουν ένταση και επεισόδιο.

Ειδικά γύρω από τη Λέσβο τα τελευταία 24 οι Τουρκικές προκλήσεις από πλωτά της Sahil Guvenlik ήταν συνεχείς και όλα έδειχναν ότι οι γείτονες επιδιώκουν επεισόδιο.

Παρά το γεγονός ότι από το Φθινόπωρο η ένταση και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας δείχνει σημάδια μείωσης τα στοιχεία αλλά και οι περιγραφές των «φρουρών» τους, Λιμενικού και Ενόπλων Δυνάμεων καταδεικνύουν ότι ουδέποτε σταμάτησαν τόσο οι παραβιάσεις όσο και οι προκλήσεις. Αυτό που περιορίστηκε ήταν μόνο οι μεταναστευτικές ροές αφού τα πληρώματα συνέχισαν με αμείωτη ένταση την αποτρεπτική τους δραστηριότητα ακόμα και όταν ο αριθμός των λέμβων με μετανάστες μειώθηκε κατακόρυφα.

Οι παραβιάσεις πάντως των Εθνικών Χωρικών Υδάτων τους πρώτους μήνες του 2021 σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις 200 και μάλιστα τον Μάρτιο να αγγίζουν τις 240. Άλλωστε και η εμπρηστική ρητορική της Τουρκικής ηγεσίας ουδέποτε σταμάτησε να εμπλέκει το μεταναστευτικό και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιχείρησε να εμφανιστει ως ο «καλός Σαμαρείτης».

Το τελευταίο περιστατικό στη Λέσβο έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της Αθήνας ότι ακόμα και ένα μεμονωμένο συμβάν μπορεί μέσα σε ελάχιστες ώρες να αλλάξει πλήρως την  εικόνα στο Αιγαίο την ώρα που η Άγκυρα πιεσμένη από  Ευρώπη και ΗΠΑ επιχειρεί να εμφανιστεί διαλλακτική. Και παρά τα αλλεπάλληλα «χαστούκια» τα οποία έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εκβιάζει μέσω του μεταναστευτικού. Τόσο για να εξασφαλίζει χρήματα όσο και για να «εργαλειοποιεί» το ζήτημα για να κρατά ψηλά την ένταση ανάλογα με τις συγκυρίες στα Ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

Η συνεχής ενίσχυση του Λιμενικού με μέσα και προσωπικό όπως και των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν την ευθύνη επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων φαίνεται ότι έχει εκνευρίσει τους γείτονες. Ενώ την ίδια ώρα και τα κυκλώματα διακίνησης που αποκόμισαν τεράστια κέρδη στις ακτές της Τουρκίας με δεδομένη και την εμπλοκή κρατικών λειτουργών και τις «ευλογίες» των αρχών δείχνουν να μην μπορούν να δεχτούν εύκολα την αποτρεπτική τακτική της Αθήνας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube