Weather Icon

Κύπρος: Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού Εθνικής Φρουράς στην Αίγυπτο

Κύπρος: Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού Εθνικής Φρουράς στην Αίγυπτο

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από χτες ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Κύπρου αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης συνοδευόμενος από ολιγομελή αντιπροσωπεία και τον ακόλουθο ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. αρχηγός, συναντήθηκε με τον υπουργό ‘Αμυνας της Αιγύπτου Στρατηγό Mohamed Zaki, τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριώτητα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Πιο συγκεκριμένα, χθες Κυριακή 06 Ιουνίου 2021, ο αρχηγός της ΕΦ έτυχε επίσημης υποδοχής από τον αρχηγό ΕΔ της Αιγύπτου, αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy στο υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο. Κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις επί των Διμερών και Πολυμερών Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας και ειδικότερα για τη συμμετοχή των ΕΔ των δύο χωρών σε κοινές ασκήσεις το προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΦ, ο αντιστράτηγος Ζερβάκης επεσήμανε ότι πέραν των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες χρονολογούνται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των ΕΔ έχουν αναβαθμιστεί, με απτή απόδειξη την πρόσφατη συμμετοχή στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ και αντίστοιχη PASSEX, καθώς και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ επιτελών σε διάφορα επίπεδα.

Αναφέρθηκε επίσης, στο ευρύ πλέγμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Επιπλέον, σημείωσε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αίγυπτος στις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, συζητήθηκαν δράσεις με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας όπως συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις στην επικράτεια και των δύο χωρών.

Πέραν των συναντήσεων με την ιεραρχία των Αιγυπτιακών ΕΔ, ο κ. αρχηγός είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, κ. Όμηρο Μαυρομμάτη ενώ σε ένδειξη τιμής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη στο Κάιρο και στο Μνημείο του δολοφονηθέντος προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube